Scopul vaccinării, încă de la naștere și ulterior ocazional de-a lungul vieții, este acela de a ajuta sistemul imunitar să recunoască boala la care este expus și ulterior să o contracareze. În cele mai multe cazuri vaccinarea previne contractarea bolii, însă există cazuri în care persoana vaccinată poate contracta boala, dar într-o formă mai ușoară și cu recuperare mai rapidă.
Organizația Mondială a Sănătății oferă periodic date și informații relevante despre vaccinarea in timpul sarcinii și asigură că există vaccinuri care sunt permise în sarcină, dar și vaccinuri contraindicate. Despre acestea vom discuta în rândurile următoare, inclusiv despre vaccinul anti SARS CoV 2 și sarcină.
În general, vaccinurile care conțin virusuri inactive pot fi administrate în timpul sarcinii, în timp ce vaccinurile cu virusuri vii sunt contraindicate. Vaccinarea în sarcină este importantă deoarece în această perioadă sistemul imunitar al femeii este afectat, pentru a permite dezvoltarea organismului fătului, cu alte cuvinte apare o scădere a rezistenței organismului ceea ce înseamnă că și protecția împotriva agenților patogeni este scăzută.
Acest lucru înseamnă că există riscul ca mama să contacteze boli infecțioase care o pot afecta atât pe ea, cât și fătul sau nou-născutul, existând afecțiuni ale căror complicații pot afecta pe viață copilul sau pot conduce chiar la deces.
Există mai multe vaccinuri recomandate în sarcină, unele dintre ele fără a prezenta vreun risc:
Există de asemenea, anumite vaccinuri permise în sarcină, dar care au risc scăzut, și sunt necesare doar în cazul în care există riscuri majore ca mama să contacteze infecţii cu consecinţe importante pentru ea şi pentru copil, sunt:
De asemenea, dacă vei călători în străinătate sau ai un risc crescut pentru anumite infecții, medicul ar putea să-ți recomande alte vaccinuri în sarcină, cum ar fi vaccinul pentru hepatita A, hepatita B, antimeningococic sau antipneumococic.
Pe de alta parte, există vaccinuri care trebuie evitate în timpul sarcinii:
Așadar, dacă planifici să rămâi însărcinată, vorbește cu medicul tău pentru a te vaccina înainte de a deveni gravidă. Vaccinurile vii ar trebui administrate cu cel puțin o lună înainte de concepție.
Nu se cunoaște încă dacă vaccinul traversează placenta sau se excretă în laptele matern. Deoarece aceste date trebuie susținute de studii mai ample, efectuate la om, vaccinul nu este recomandat deocamdată femeilor gravide sau pe parcursul alăptării. Categoriile cu risc extrem de crescut cum ar fi gravidele cu tratamente imunosupresoare, cu malformaii cardiace severe, transplant de organ sau gravidele aflate în prima linie de tratament a bolnavilor de COVID-19, pot discuta cu medicul în vederea vaccinării.
Este foarte puțin probabil ca o persoană vaccinată să transmită boala infecțioasă în cauză altor oameni. Prin urmare, vaccinându-ne, îi protejăm și pe cei care nu se pot vaccina. Este vorba, de exemplu, de categoriile cu risc:
Pentru aceste grupuri este important ca ceilalți oameni să se vaccineze, astfel încât boala să nu se mai răspândească în comunitate. Însă pentru a se crea această imunitate colectivă este nevoie de un număr mare de vaccinări. Atunci când se vaccinează un număr mare de persoane, lanțurile de contaminare sunt oprite.
De exemplu, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), pentru a se împiedica răspândirea rujeolei în comunitate, trebuie ca 95 % din populație să se vaccineze împotriva acestei boli.
Pentru oricare dintre bolile ce pot fi prevenite, vaccinurile în sarcină se vor face doar la recomandarea medicului care îți supraveghează sarcina și care îți cunoaște istoricul medical.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…