Dacă în cazul unui copil mai mare, tusea nu mai reprezintă un motiv de îngrijorare, în cazul unui bebeluș, situația este mult mai neplăcută, mai ales pentru proaspeții părinți. Când bebelușul se simte rău și tușește în mod constant, poate fi extrem de stresant. Accesele de tuse nocturne perturbă somnul bebelușului, fapt ce atrage după sine stări de agitație sau lipsa apetitului.
Orice părinte trebuie să știe că tusea la bebelusi este modul prin care organismul micuțului se protejează. Prin tușit, căile respiratorii se eliberează și astfel este eliminat mucusul blocat în gât sau bucăți din alimente. Medicii afirmă că tusea apare foarte rar la bebelușii mai mici de 4 luni, dar atunci când apare, semnalează o problemă gravă. Bebelușii sub 1 an ar trebui consultați de către un medic pediatru imediat ce tusea apare, odată ce micuțul a trecut de 1 an, tusea nu mai este un motiv de îngrijorare la fel de mare.
Ce e bine să știi despre tusea la bebeluși: cauzele cele mai frecvente
Dacă ești proaspăt părinte, trebuie să știi că tusea la bebeluși este un simptom comun al multor afecțiuni. În sezonul rece, tusea poate fi simptomul unei viroze respiratorii sau al unei infecții virale. Tusea poate să epuizeze sugarii mai mici de 6 luni, așadar, acordă atenție oricărui tip de tuse care apare. Așa cum menționam mai sus, nou-născuții și bebelușii sub 1 an se află în categoria cu cel mai mare risc de complicații provocate de virusul respirator sincițial (VRS), frecvent în anotimpul rece. VRS provoacă răceli și infecții ale urechii la copiii mari și la adulti, însă la copiii mici, acesta provoacă bronșiolita și pneumonie, ducând la probleme respiratorii severe. Boala debutează cu simptomele răcelii comune, însă, uneori, apar respirația șuierătoare și dificultatea la respirație.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale tusei la bebeluși:
-
Răceală sau gripă
Multe răceli (viroze respiratorii) sunt acompaniate de tuse, așadar, atunci când bebelușul este răcit poate să dezvolte ori o tuse uscată, ori una productivă. Tusea de acest fel durează cam 1 săptămână, dar poate continua o perioadă chiar și după ce toate simptomele virozei s-au ameliorat.
-
Bronșiolita
Bronșiolita este o infecție a căilor mici ale aparatului respirator (respectiv a bronhiilor). În momentul în care acestea se inflamează și se umplu cu mucus, respirația este îngreunată, iar tusea apare ca un mecanism reflex de eliminare a mucusului. Cea mai comună cauză pentru apariția bronșiolitei o reprezintă contactarea virusului VRS (Virusul Respirator Sincițial). Acest lucru se întâmplă mai ales iarna și primăvara și are o incidență crescută în rândul copiilor incluși în colectivitate (creșă, grădiniță).
-
Astm
Tusea la bebeluși poate fi simptomul atsmului bronșic. Astmul este în general o afecțiune genetică și poate apărea în momentul în care copiii sunt expuși anumitor factori declanșatori precum polenul plantelor sau infecțiilor respiratori, deoarece plămânii și căile respiratorii se inflamează ușor la vârstă mică.
-
Pneumonie
Pneumonia poate fi bacteriană, virală sau atipică. În cazul celei bacteriene, copilul prezintă febră, dureri în piept, dificultăți de respirație. Starea generală a micuțului este deteriorată, bebelușul este apatic, nu are pofta de mâncare. În acest caz este necesară o radiografie pulmonară pentru confirmarea diagnosticului. În ce privește pneumonia virală, copilul prezintă febră, respirație șuierătoare, tuse sacadată sau paroxistică și o posibilă creștere a ritmului respirației.
-
Reflux gastroesofagian
Refluxul gastro-esofagian la bebeluș apare din cauza unei disfuncțiionalități a sfincterului (închidere incompletă), ceea ce permite întoarcerea sucurilor gastrice înapoi în esofag. Uneori, substanțele acide iritante pot ajunge la plămâni și pot provoca o tuse cronică. În acest caz, o soluție este să ții bebelușul în poziție verticală timp de 30 de minute după fiecare masă, iar în cazul copiilor mai mari, să le ridici perna în timpul somnului.
Tusea la bebeluș: tipuri diferite de tuse
Așa cum probabil majoritatea știm, tusea se poate manifesta în diferite moduri, iar dacă acorzi atenție și la celelalte simptome care o însoțesc, poți descifra ușor afecțiunea care pare să-l chinuie pe bebe. Pentru a-ți veni în ajutor, am alcătuit o listă cu principalele tipuri de tuse de care poate suferi un bebeluș:
- Tusea seacă. Majoritatea bebelușilor care prezintă tuse seacă (fără secreții) sunt diagnosticați cu alergii. Diagnosticul se pune de către medicul pediatru care va stabili și tratamentul corespunzător vârstei copilului.
- Tusea productivă. Acest tip de tuse este prezent în cazul copiilor mai ales atunci când survine în urma unei afecțiuni virale. Tusea productivă la copii poate fi cunoscută după sunetul grav pe care îl scoate micuțul atunci când tușește, precum și după cantitatea mare de secreții cu care cel mai adesea se îneacă (sau pe care le vomită).
- Tusea convulsivă sau măgărească. Se recunoaște ușor datorită zgomotului emis. Aceasta se produce când copilul încearcă să tragă aer în piept, după câteva accese de tuse. Sugarii cu tuse convulsiva nu scot de obicei sunetul specific dupa episoadele prelungite de tuse, dar pot să nu primească suficient oxigen sau chiar se pot opri din respirat (apnee). La sugari și la copiii mici, tusea convulsivă poate fi fatală, de aceea este important ca aceștia să fie vaccinați.
- Tusea lătrătoare. Copiii mici, sub 3 ani, fac mai des crup (laringo -traheiăa acută) deoarece traheea lor este îngustă. Se întâmplă chiar ca micuții să aibă o astfel de tuse de fiecare dată când au o infecție respiratorie. Virusurile, schimbările de temperatură pe timpul nopții sau alergiile se număra de asemenea printre principalii factori declanșatori.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Atunci când apare tusea la bebeluși, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să cereți sfatul pediatrului. Fiind vorba de un copil mic, care nu știe să expectoreze, să-și sufle nasul și să spună exact ceea ce simte, orice simptom trebuie investigat de medic, Tusea bebelușului poate fi primul semn al unei infecții grave respiratorii, afecțiuni care în cazul unui copil sub 1 an se pot dovedi a fi fatale.