Trombofilia şi efectele ei asupra evoluţiei sarcinii

Cuprins:

Trombofilia este o stare care se dobândește sau cel mai frecvent, este ereditară, care presupune un nivel de coagulare a sângelui crescut, rezultând formare de cheaguri ce pot avea  consecinţe importante asupra viitorului bebeluș. Pe scurt, trombofilia este o afecţiune în care sângele are o tendinţă crescută de a se coagula în vase. Se formează cheaguri de sânge ce blochează curgerea acestuia. Această problemă este întâlnită la 1 din 5 oameni.

În acest articol, specialiştii Baby Stem îţi vor pune la cunostință toate informaţiile referitoare la trombofilie, precum simptomele din timpul sarcinii, riscurile pe care le poţi întâmpina dacă suferi de această patologie, dar şi soluţia pentru a evita ca bebeluşul tău să fie afectat.

Trombofilia şi sarcina oprită în evoluţie

Fie că este vorba despre trombofilia dobândită sau moştenită, aceasta afecţiune poate rezulta sarcina oprită în evoluţie. Anticorpii antifosfolipidici şi anticorpii anticardiolipinici sunt cei care duc la oprirea din evoluţie a unei sarcini în trimestrul al II-lea.

Pentru a descoperi dacă te numeri printre persoanele care suferă de trombofilie, un simplu test genetic îţi poate confirma.

 Care sunt simptomele de trombofilie în timpul sarcinii

O femeie aflată în perioada de sarcină poate asocia mai multe tipuri de modificări trombofilice.

În cazul majorităţii femeilor însărcinate care suferă de trombofilie, coagularea poate să apară fără lezarea vreunui vas. Se formează astfel cheaguri care pot bloca curgerea sângelui. Frecvent, trombii se formează la nivelul venelor şi determină tumefiere, roşeaţa şi disconfort la acel nivel.

De foarte multe ori, simptomele sunt insesizabile. Sunt puține cazuri în care femeile însărcinate ajung la urgemnțe din cauza trombozelor.

  • Tromboze venoase profunde – tromboflebite ale membrelor, în special la membrele inferioare, care se manifestă prin umflarea gambei, fapt care o face pe pacientă să nu se mai poată deplasa.
  • Tulburări de respiraţie moderat-severe, din cauza trombozelor, care afectează circulația pulmonară.
  • Manifestări neurologice din cazua unui accident vascular cerebral trombotic.
  • Pierderi de sarcină în primul trimestru, slabă dezvoltare a fătului, îmbătrânirea placentei, prezența hematoamelor, dezlipiri de placentă, placenta previa, preeclampsie. Trombofilia este considerată o cauză severă pentru infertilitate şi este asociată cu 40% – 50% din cazurile de avort spontan.

De cele mai multe ori femeile însărcinate au trombofilie, dacă se constată: întârzieri de dezvoltare ale fătului, schimbări ale circulaţiei uterine cu creşterea tensiunii în circulaţia uterină la examinarea ecografică Doppler.

Care sunt riscurile pe care trombofilia le implica pentru femeia însărcinată şi pentru făt?

Pentru mama: aceasta poate dezvolta tromboze diverse al căror prognostic depinde de localizare, de extensie şi de creşterea tensiunii arteriale în timpul sarcinii (eclampsie, preeclampsie).

Pentru făt:  întârziere de creştere, oprirea sarcinii în evoluţie, naştere prematură. Frecvent, femeile cu trombofilie au mai multe sarcini pierdute în antecedente.

Trombofilia poate fi prevenită?

Trombofilia nu poate fi prevenită, cu atât mai puţin a celei moştenite, dar există recomandări generale, astfel încât  manifestările trombotice, care reprezintă consecinţele acestor patologii, să  nu se manifeste atât de tare.

Este foarte important diagnosticul  trombofiliilor în cazul femeilor însărcinate, precum şi monitorizarea  acestor cazuri  pentru a preîntâmpina evenimetele nedorite, unele putând pune viaţa în pericol atât a mamei, cât şi a copilului. Este interzis fumatul, repausul prelungit  şi este necesară o  urmărire a sarcinii atât de către medicul ginecolog, ecografist, cât şi de hematolog.

Care este tratament de îngrijire medicală în cazul unei mămici care a suferit de trombofilie în timpul sarcinii?

Statisticile au dovedit că trombozele, în special cele care prezintă un risc vital, sunt mult mai frecvente în primul trimestru de sarcină. Femeile care suferă de trombofilii majore, care au nevoie de heparine o mare parte din perioada sarcinii, trebuie să urmeze acest tratamentul încă de la începutul celor 4-6 săptămâni după naștere, chiar dacă alăptează.

efectele trombofiliei asupra evolutiei sarciniiDacă eşti însărcinată şi suferi de trombofilie, este foarte important să te concentrezi pe sănătatea copilului tău, în special după naştere. Aceasta patologie poate fi asigurată , în cazul bebeluşului tău, prin recoltarea de celule stem. O astfel de clinică specializată este Baby Stem, singurul partener în România, a băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania. Baby Stem aduce în România experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitează www.babystem.ro.

Nota pentru Trombofilia şi efectele ei asupra evoluţiei sarcinii: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 note, media: 4,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile