Ghidul Mamelor Informate

Trimestrul 3 de sarcină: Ghidul care te pregătește pentru ultima perioadă cu bebe în burtică

Tu și bebelușul din burtica ta vă aflați pe ultima sută de metri. Încă nu vă aflați la linia de sosire, mai poți fi activă încă 3 luni, însă cu siguranță te vei mișca mai greu. Trimestrul 3 de sarcină este cel mai interesant și plin de suspans. Nerăbdarea de a-ți cunoaște minunea crește pe zi ce trece, dar trebuie să mai aștepți puțin până să îți ții nou-născutul în brațe. 

În trimestrul 3 de sarcină, s-ar putea să te simți din ce în ce mai inconfortabil pe măsură ce se apropie data nașterii. Pe măsură ce fătul crește în dimensiune și aglomerează cavitatea abdominală, este posibil să ai dificultăți de respirație sau să te simți inconfortabil noaptea în timp ce dormi. 

Citind în continuare vei afla mai multe lucruri pe care este bine să le cunoști despre trimestrul 3 de sarcină.

Când începe trimestrul 3 de sarcină?

Trimestrul 3 de sarcină începe în jurul săptămânii 28 de sarcină și durează până în momentul nașterii, care poate fi în jurul săptămânii 40 de sarcină. Cu alte cuvinte, al treilea trimestru durează de la săptămâna 28 până la săptămâna 40 sau lunile 7 până la 9 de sarcină. În total, al treilea trimestru durează aproximativ 13 săptămâni.

Cu toate acestea, este probabil ca travaliul să înceapă cu câteva săptămâni mai devreme sau mai târziu – de fapt, aproximativ 30 la sută dintre toți bebelușii depășesc termenul de 40 de săptămâni. Dacă acesta este cazul tău, cel mai probabil medicul care se ocupă de sarcina ta va încerca să-ți inducă în mod natural travaliul, odată ce ai ajuns în jurul săptămânii 41 sau 42 de sarcină. 

Ce vei resimți în trimestrul 3 de sarcină?

Cu siguranță simți multă activitate fetală. Bebelușul este deja suficient de mare încât să-și facă simțită prezența, însă trimestrul 3 de sarcină este perioada în care crește cel mai mult. De asemenea, este posibil să întâmpini schimbări tot mai mari, pe măsură ce bebelușul devine din ce în ce mai mare:

  • Greaţă și reflux gastroesofagian. Grețurile matinale tind să scadă după primul trimestru, dar este posibil – mai ales dacă aștepți gemeni sau ai o sarcină multiplă – ca greața să persiste până când naști. De asemenea, în ultimele săptămâni de sarcină, uterul îți va împinge stomacul și conținutul în sus, provocând acea senzație de arsură persistentă și de reflux esofagian. Dacă te deranjează foarte tare, discută cu medicul tău despre ce soluții ai, substanțe sigure în timpul sarcinii.
  • Durere de cap. Mirosurile puternice, lipsa somnului, stresul, supraîncălzirea corpului și alți factori pot declanșa dureri de cap sau migrene în trimestrul 3 de sarcină. Încearcă să respecți o anumită rutină de alimentație, exerciții fizice și somn și acordă-ți un timp de liniște atât de necesar pentru a vă elibera de stres.
  • Diaree. Pe măsură ce corpul tău se pregătește pentru naștere, unii dintre mușchii corpului tău – inclusiv rectul – se slăbesc, provocând ceea ce se numește diaree înainte de travaliu. Mai sunt câteva săptămâni (sau luni) până la data nașterii? Atunci ar putea fi rezultatul unei alimentații bogate în fibre (fructe și legume) sau chiar a unei probleme de stomac. Dacă simptomele persistă mai mult de câteva zile, adresează-te medicului ginecolog.
  • Dureri abdominale. Pe măsură ce ligamentele tale rotunde (care susțin abdomenul inferior) se întind pentru a se potrivi cu fătul în creștere, este posibil să simți crampe sau dureri ascuțite. Nu ai multe lucruri pe care le poți face în afară de a te așeza.

  • Înțepături în zona intimă. Multe gravide în trimestrul 3 de sarcină resimt o durere ascuțită de scurtă durată în zona intimă. Nu se știe cu certitudine cauza, dar se crede că bebelușul apasă pe un nerv care ajunge la colul uterin. În afară de schimbarea pozițiilor, nu poți face mare lucru în privința durerii, în afară de a aștepta momentul nașterii. Totuși, această durer ar trebui să dureze doar câteva secunde. Durerea care continuă mai mult justifică un apel la medicul care îți urmărește sarcina.
  • Oboseală. În trimestrul 3 de sarcină te vei simți mai obosită ca oricând din cauza solicitărilor pe care sarcina le pune asupra corpului tău, așa că mănâncă bine și des, rămâi activă și minimizează problemele de somn specifice sarcinii.
  • Contractii Braxton Hicks. Modul în care corpul tău se pregătește pentru travaliu înseamnă și apariția contracțiilor Braxton Hicks. Astfel, vei începe să simți aceste contracții neregulate o perioadă de timp, până când începe travaliul real.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

  • Varice. Este posibil să observi aceste vene bombate (inclusiv hemoroizii, care sunt de fapt un tip de venă varicoasă) în partea inferioară a corpului, din cauza întregului sânge suplimentar pe care îl pompați. Vestea bună: dacă nu le-ai avut înainte de sarcină, probabil că vor dispărea după naștere.
  • Vergeturi. Aceste vinișoare minuscule, care apar în pielea care este întinsă la limită în timpul sarcinii, sunt de obicei rezultatul geneticii. Ce poți face pentru a le minimiza aspectul este să te hidratezi cât mai bine.
  • Dureri de spate. Pe măsură ce hormonii specifici sarcinii îți relaxează articulațiile și burta în continuă creștere, centrul de greutate se modifică, așadar s-ar putea să începi să ai o durere de spate – un alt motiv pentru a sta cu picioarele în sus cât mai mult. Pe de altă parte, durerea ascuțită, fulgerătoare de la spate în jos pe picioare, poate fi un semn de sciatică.
  • Insomnie. Crampele la picioare, mersul des la baie și durerile generale (să nu mai vorbim de toate celelalte simptome de sarcină prin care treci) toate pot interfera serios cu insomnia. De fapt, insomnia afectează mai mult de 75 dintre gravide, în ultimul trimestru de sarcină. Câteva nopți nedormite nu sunt, probabil, mare lucru, dar dacă problema continuă, discuă cu medicul tău despre modalități de a gestiona insomnia. S-ar putea să fie nevoie să iei melatonină sau un supliment de magneziu.

  • Vise urâte. Datorită hormonilor de sarcină, visele tale pot fi mai vii ca niciodată pe măsură ce te apropii de data nașterii. Sunt absolut normale – așa că nu te speria, ci pur și simplu povestește cu cineva apropiat pentru a de detensiona.
  • Lipsa controlului vezicii urinare.  Se manifestă de obicei în faptul că atunci când strănuți sau râzi din plin, scapi câteva picături de urină. Într-adevăr, toată greutatea mare pe zona pelviană pune presiune pe vezica urinară. Poți preveni sau ameliora această situație, practicând exercițiile Kegels.
  • Creștere în greutate. Bebelușul tău își dublează practic kilogramele în trimestrul 3 de sarcină, astfel că și greutatea ta se modifică pe măsură ce te apropii de ziua nașterii. 

Cu toate aceste simptome de sarcină și cu multe alte stări specifice în trimestrul 3 de sarcină, încearcă să-ți păstrezi starea de bine gândindu-te la ceea ce urmează: să-ți vezi copilul tău frumos, pe care îl vei întâlni în doar câteva săptămâni!

Ce se întâmplă cu fătul în trimestrul 3 de sarcină?

Micuțul tău va crește mult în al treilea trimestru, crescând de la aproximativ 1 kilogram și 40 cm lungime în săptămâna 28 de sarcină la 3-4 kilograme și 52-55 cm lungime în săptămâna 40. Deoarece copilul tău crește atât de repede, să nu fii surprins dacă această creștere (împreună cu scăderea spațiului de locuit) duce la niște lovituri serioase în abdomen.

Iată câteva dintre cele mai importante momente ale creșterii fătului în trimestrul 3 de sarcină:

  • Oase. Pe măsură ce cartilajul se transformă în os în lunile 7 și 8, copilul tău va primi calciu de la tine – așa că asigură-te că mănânci multe alimente bogate în calciu.
  • Păr, piele și unghii. Până în săptămâna 32 de sarcină, pielea transparentă a bebelușului va deveni opacă. În săptămâna 36, ​​grăsimea continuă să se acumuleze pe măsură ce bebelușul tău elimină vernix (substanța care protejează pielea de lichidul amniotic) și lanugo (puful de pe corp).
  • Sistem digestiv. În ultimele săptămâni de sarcină, meconiul – sau primul caca al bebelușului, constând în principal din celule sanguine, vernix și lanugo – începe să se acumuleze în intestinele bebelușului.
  • Simțuri. Receptorii tactili ai bebelușului vor fi pe deplin dezvoltați în jurul săptămânii 29 sau 30. Până în săptămâna 31 de sarcină, bebelușul va primi semnale de la toate cele cinci simțuri, percepând lumina și întunericul, gustând lichidul amniotic și ascultând sunetul vocii tale.
  • Creier. În trimestrul 3 de sarcină, creierul bebelușului tău va crește mai repede ca niciodată, testând câteva abilități ingenioase, inclusiv clipirea, visarea și reglarea temperaturii corpului.

În jurul săptămânii 34 de sarcină, corpul bebelușului se întoarce, așezându-se într-o poziție cu capul în jos, de jos în sus – cu excepția cazului în care, desigur, copilul tău rămâne în poziția culcată, caz în care medicul dumneavoastră va încerca probabil să întoarcă manual copilul. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

În concluzie, poți fi încă activă în ultimele trei luni de sarcină, dar probabil vei descoperi că corpul tău încetinește în mod natural. Mersul pe jos este un exercițiu ideal. De asemenea, s-ar putea să descoperi că exercițiile de yoga pentru sarcină, pilates sau acvanatal sunt modalități bune de a rămâne activă în trimestrul 3 de sarcină

 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022