Trimestru 2 de sarcină reprezintă partea de mijloc a sarcinii, de la săptămâna 13 până la 26, cu aproximație luna 4, 5 și 6. Este momentul în care multe femei aleg să anunțe celor din jur că sunt însărcinate și încep să simtă că sarcina este mai „reală”, deoarece burtica începe să crească. De asemenea, pentru multe gravide reprezintă cea mai bună perioadă deoarece dispare greața din trimestrul 1 de sarcină, iar burtica nu este suficient de mare încât să incomodeze ca îl al treilea trimestru.
Împărțirea sarcinii în trimestre reprezintă o modalitate utilă de a supraveghea și urmări evoluția, deoarece schimbările care se întâmplă cu tine și copilul tău se încadrează în 3 categorii mari de sarcină timpurie, mijlocie și târzie. Trimestrul 2 de sarcină aduce o mulțime de schimbări pentru fătul în creștere despre care vei afla mai multe în rândurile următoare.
Când începe trimestrul 2 de sarcină?
Trimestrul 2 de sarcină reprezintă partea de mijloc a sarcinii, de la săptămânile 13 până la 26, sau 14 – 27 cum mai este menționat în funcție de sursă. Pentru început, majoritatea simptomelor de la începutul sarcinii se vor ameliora sau chiar vor dispărea. Cel mai probabil vei simți mai puțină greață (ceea ce înseamnă că mâncarea poate în sfârșit să miroasă bine și să aibă gust bun pentru prima dată după mult timp), nivelul de energie ar trebui să crească, iar sânii tăi se vor mări în continuare, dar nu vor mai fi atât de sensibili.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Ce se întâmplă cu corpul tău în trimestrul 2 de sarcină?
Corpul tău va suferi unele modificări majore în trimestrul 2 de sarcină. Uterul tău va crește și este posibil să simți ceva disconfort sau dureri pe măsură ce ligamentele uterine se întind. Vei începe să simți că pielea se întinde în jurul abdomenului și al sânilor, ceea ce poate provoca mâncărimi ușoare. Unele femei încep să observe vergeturi în aceste zone, care tind să se estompeze în timp. Deși copilul tău cântărește mai puțin de un kilogram, volumul tău de sânge va crește pentru a satisface cerințele creșterii care se întâmplă în interiorul tău.
Multe dintre simptomele anterioare ale sarcinii – cum ar fi greața și sensibilitatea sânilor – vor dispărea în timpul celui de-al doilea trimestru, în timp ce altele (cum ar fi arsurile la stomac și constipația) pot persista.
În același timp, pot apărea noi schimbări pentru prima dată, pe măsură ce burta continuă să crească și nivelul hormonilor de sarcină din corpul tău continuă să crească. Iată câteva simptome care pot apărea trimestrul 2 de sarcină:
- Congestie nazală, cauzată de creșterea fluxului de sânge către membranele mucoase din nas. S-ar putea chiar să te trezești sforăind pentru prima dată.
- Umflare ușoară a gleznelor și picioarelor, care este resimțită de aproximativ 3 din 4 femei însărcinate, începând cu aproximativ săptămâna 22 de sarcină ( uneori chiar mai devreme) și care durează până la naștere. Pentru a reduce umflarea, încearcă să rămâi activ, ridică picioarele când stai în pat, evită perioadele lungi de a sta în picioare sau așezat în fund și dormi pe o parte.
- Gingii sensibile și chiar sângerare – dacă gingiile sunt roșu aprins și sângerează ușor, consultă un medic stomatolog deoarece ar putea fi un semn al gingivitei. În timp ce gingivita este relativ inofensivă, se poate transforma într-o problemă mai mare dacă nu este tratată corespunzător.
- Crampe la picioare, de obicei încep în al doilea trimestru și durează până în al treilea. Sunt cauzate pe de-o parte de tulburările hormonale și de creșterea în greutate, cât și de lipsa de calciu sau magneziu – așa că asigură-te că vei continua să ai o dietă de sarcină sănătoasă și echilibrată.
- Amețeli, care apar atunci când vasele de sânge se relaxează – crescând fluxul de sânge către bebeluș, dar încetinind tensiunea arterială. Încearcă să nu faci un efort foarte mare, ia mese mici și dese și consumă cât mai multe lichide pentru a reduce simptomele.
- Dureri în abdomenul inferior – deoarece ligamentele care susțin abdomenul se întind pentru a susține abdomenul în creștere.
- Vene varicoase și/sau hemoroizi – presiunea uterului în creștere asupra rectului este o cauză majoră a apariției hemoroizilor. Progesteronul din sarcină este de asemenea vinovat deoarece relaxează venele, ducând la umflarea lor.
- Creșterea în greutate este o consecință normală în sarcină, pe măsură ce apetitul tău crește (sau reapare, dacă ai suferit de greață și pierderea poftei de mâncare în primul trimestru) pentru a-ți susține copilul în creștere. Dacă ai început sarcina la o greutate normală, așteaptă-te să câștigi între 11-16 kilograme.
Sarcina poate fi o perioadă minunată și interesantă, dar este, de asemenea, important să te aștepți să simți câteva zile ocazionale de anxietate crescută sau dispoziție scăzută. Uneori, unul sau ambii părinți experimentează emoții dificile în timpul sarcinii, cum ar fi îngrijorarea cu privire la naștere sau responsabilitatea de a deveni părinte.
Sentimentele de anxietate nu sunt neobișnuite, iar unele femei vor experimenta simptome ale unei afecțiuni numite tulburare de anxietate. Depresia prenatală este o tulburare de dispoziție care include schimbări emoționale intense dincolo de cele la care te-ai putea aștepta în timpul sarcinii.
Ce se întâmplă cu fătul în trimestrul doi de sarcină?
În trimestrul 2 de sarcină, copilul tău va crește de la 7,5 cm și o greutate de 30 de grame în săptămâna 13, la aproximativ 23 cm și 820 de grame în săptămâna 26. Bebelușul tău se va putea mișca liber în sacul amniotic din uter. Aproximativ în săptămâna 19 (sau mai devreme dacă aceasta nu este prima ta sarcină), s-ar putea să simți prima mișcare a fătului – ca un gâdilat sau o pâlpâire ușoară în abdomen.
În aceste 3 luni, organele fătului vor continua să se dezvolte, iar ficatul, pancreasul și rinichii încep chiar să funcționeze. Acesta este și momentul în care bebelușii ar putea începe să-și sugă degetul mare, lucru observat de multe ori la ecografii. Din săptămâna 20, bebelușul poate auzi sunete, inclusiv sunetul bătăilor inimii tale și învață să-ți recunoască vocea, deși urechile nu sunt încă complet formate.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
În trimestrul 2 de sarcină poți efectua diferite teste prenatale care vor oferi informații despre riscul copilului de a avea anumite anomalii cromozomiale sau malformații congenitale:
- Analize de sânge. Între saptamanile 15-20 se mai poate efectua un test screening. Se numește cvadruplu test și constă din măsurarea din sângele mamei a patru hormoni. Cvadruplu test se face pentru a evalua riscul de a avea un copil cu sindrom Down sau defecte de tub neural.
- Ecografia fetală. Este frecvent recomandată între săptămânile 16-20 de sarcină, pentru a evalua creșterea și dezvoltarea copilului și va verifica data probabilă a nașterii. De asemenea, în trimestrul 2 de sarcină poți afla sexul copilului, dacă îți dorești.
Odată ce ajungi la al doilea trimestru de sarcină, perioada următoare ar trebui să fie relativ lină pentru următoarele trei luni. Dar ai simptome care necesită întotdeauna consult medical, precum sângerări vaginale abundente, dureri abdominale severe și febră, mergi la spital de urgență.