Orice femeie gravidă află de la primul control medical, în cazul în care nu știe deja, că orice sarcină durează aproximativ 40 de săptămâni. Aceste săptămâni sunt grupate în trei trimestre. Trimestrul 1 de sarcină este timpul dintre fertilizarea ovulului de către spermatozoizi (concepție) și săptămâna 12 a unei sarcini.
Corpul unei femei trece prin multe schimbări în primele 12 săptămâni de sarcină. Femeile încep adesea să aibă îngrijorări cu privire la:
Înțelegerea sarcinii încă din prima săptămână de sarcină te poate ajuta să iei decizii informate și să te pregătești pentru marile schimbări care urmează.
În primul trimestru, corpul unei femei trece prin multe schimbări. Corpul eliberează hormoni care afectează aproape fiecare organ al corpului. Primul semn că este posibil să fii însărcinată este lipsa menstruației. Pe măsură ce trec primele săptămâni, cele mai multe femei experimentează următoarele simptome:
Este posibil să simți nevoia să te odihnești mai mult sau să mânânci mai mult. Există și femei care nu simt deloc niciunul dintre aceste simptome.
Prima zi a sarcinii este și prima zi a ultimei menstruații. La aproximativ 10 până la 14 zile după, un ovul este eliberat, se combină cu un spermatozoid și are loc concepția. În trimestru 1 de sarcină fătul se dezvoltă foarte rapid. I se dezvoltă creierul și măduva spinării, iar organele încep să se formeze. De asemenea, inima fătului este printre primele organe care se dezvoltă alături de creier și tubul neural, începând cu săptămâna a șaptea de sarcină aceasta deja bate și pompează sânge.
Brațele și picioarele încep să înmugurească în primele câteva săptămâni, iar la sfârșitul a opt săptămâni de sarcină, degetele de la mâini și de la picioare încep să se formeze. Până la sfârșitul primului trimestru, s-au format organele sexuale ale bebelușului. Potrivit statisticilor, în primul trimestru de sarcină copilul are acum aproximativ 6 cm lungime și începe să capete față umană.
Când afli pentru prima dată că ești însărcinată, este recomandat să mergi la un prim consult medical pentru a începe procedura de îngrijire a sarcinii. Dacă nu iei deja vitamine prenatale, cu siguranță medicul îți va recomanda. În mod ideal, femeile iau acid folic (în vitaminele prenatale) cu un an înainte de sarcină. Se recomandă ca o gravidă să meargă la medic o dată pe lună în trimestrul 1 de sarcină.
În timpul primei vizite, medicul ginecolog care îți va urmări sarcina de acum încolo va face un istoric complet de sănătate și va efectua un examen fizic și pelvin complet. De asemenea, medicul poate:
La aproximativ 11 săptămâni, medicul va efectua un test numit scanare cu transluciditate nucală (NT). Testul folosește ultrasunete pentru a măsura capul și grosimea gâtului copilului. Măsurătorile pot ajuta la determinarea riscului ca bebelușul să se nască cu o tulburare genetică cunoscută sub numele de sindrom Down. de asemenea, îți poate recomanda screeningul genetic, un test folosit pentru a afla riscul bebelușului dumneavoastră pentru anumite boli genetice.
Este important ca o gravidă să știe ce să facă și ce să evite în timpul sarcinii pentru a avea grijă de ea însăși și de fătul în dezvoltare.
Ce este bine să faci în trimestrul 1 de sarcină
Acestea sunt câteva dintre cele mai impportante măsuri de îngrijire care trebuie luate în trimestrul 1 de sarcină:
Ce trebuie evitat în trimestrul 1 de sarcină
Există și lucruri de evitat și contraindicații pentru trimestrul 1 de sarcină:
Ce altceva ar trebui luat în considerare în trimestrul 1 de sarcină?
Schimbările corpului sunt cele care se produc cel mai vizibil în primul trimestru de sarcină, dar a avea un copil va afecta și alte aspecte ale vieții tale. Sunt multe lucruri la care este bine să începeți să te gândeștii în primele luni de sarcină, astfel încât să vă puteți pregăti pentru viitor.
Primul trimestru este o perioadă în care riscul de pierdere a sarcinii (avort spontan) este cel mai mare, așa că poate ar fi bine să aștepți înainte de a anunța celor dragi și angajatorului. Prima parte a trimestrului doi este un moment oportun pentru a face anunțul cel mare.
Nu uita că sănătatea ta mentală este la fel de importantă ca și sănătatea ta fizică. Este normal să simți stări de anxietate și stres, dar acestea nu ar trebui să te domine. Dacă ceea ce simți nu este normal pentru tine, discută cu medicul de familie sau cu medicul ginecolog care îți urmărește sarcina. Ei au rolul de a te ajuta cu sfaturi. De asemenea, s-a demonstrat că plimbările în natură, un hobby, socializarea și exercițiile de relaxare, cum ar fi yoga, reduc anxietatea și sunt o modalitate excelentă de a rămâne activ și în timpul sarcinii.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…