Începutul sarcinii
Orice viitoare mămică se informează la începutul sarcinii care sunt etapele acesteia, ce se petrece în fiecare trimestru și cum se dezvoltă fătul pe parcursul acestora. O sarcină normală este de 40 de săptămâni (cu variațiuni între 37-42 săptămâni) și se împarte în trei trimestre, care durează între 12 și 14 săptămâni sau aproximativ trei luni.
Fiecare trimestru vine cu propriile sale modificări hormonale și fiziologice specifice. Conștientizarea modului în care copilul în creștere afectează corpul poate ajuta viitoarele mămici să se pregătească mai bine pentru aceste schimbări pe măsură ce acestea se întâmplă. De asemenea, este util să știi care sunt factorii de risc specifici (și testele medicale asociate) pentru fiecare din cele trei trimestre.
Primul trimestru
Primul trimestru durează de la prima până la a 13-a săptămână de sarcină. Deși este posibil să nu crezi că ești gravidă în timpul primului trimestru de sarcină, corpul tău trece prin schimbări majore.
În primele săptămâni de la concepere, nivelul hormonilor se modifică semnificativ. Uterul tău începe să susțină creșterea placentei și a fătului, corpul tău pompează mai mult sânge pentru a transporta oxigen și substanțe nutritive către copilul în curs de dezvoltare, iar bătăile inimii cresc. Aceste modificări însoțesc multe dintre simptomele sarcinii, cum ar fi oboseala, greața de dimineață, durerile de cap și constipația.
Primul trimestru este vital pentru dezvoltarea copilului, de aceea este recomandat să iei suplimente cu acid folic cu un an înainte de începerea sarcinii. Copilul își va dezvolta toate organele până la sfârșitul celei de-a treia luni. Este important să se mențină o dietă sănătoasă, incluzând adăugarea unei cantități adecvate de acid folic pentru a ajuta la prevenirea defectelor tubului neural. Evită fumatul și redu consumul de alcool. Aceste obiceiuri și orice consum de droguri (inclusiv unele medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală) au fost legate de complicații grave ale sarcinii și de defecte congenitale .
În timpul primului trimestru, riscul de avort spontan este semnificativ. Dacă iei vitamine prenatale și eviți substanțe nocive, șansele vor scădea considerabil. Unii medici susțin evitarea cofeinei. Carnea grasă și crustaceele trebuie evitate în timpul sarcinii, în special în timpul primului trimestru. Aceste modificări alimentare se cred că ajută la scăderea șansei de avort spontan și te ajută să rămâneți sănătoși. Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să vă angajați într-o comunicare onestă și directă cu medicul tău cu privire la alegerile pe care vrei să le faci și să urmezi recomandările acestuia.
Al doilea trimestru
Al doilea trimestru (săptămânile 13-27) este perioada cea mai confortabilă pentru majoritatea femeilor însărcinate. Cele mai multe dintre simptomele sarcinii timpurii vor dispărea treptat. Vei simți probabil o creștere a nivelului de energie în timpul zilei și te vei putea bucura de un somn mai liniștit.
Burta va începe să crească, deoarece uterul va crește rapid în mărime. Este un moment potrivit pentru a investi în haine de maternitate, pentru a evita îmbrăcămintea prea mulată.
În timp ce disconfortul de la începutul sarcinii ar trebui să se micșoreze, există câteva simptome noi care pot apărea. Problemele frecvente includ crampe la picioare și arsuri la stomac. S-ar putea să îți crească apetitul, iar kilogramele în plus odată cu el. Încearcă pe cât posibil să rămâi la greutatea recomandată. Mergi pe jos, alege alimente sănătoase, bogate în nutrienți și discută cu medicul despre creșterea în greutate la fiecare vizită. Durerile de spate și congestia nazală pot deveni frecvente.
Al doilea trimestru este momentul în care majoritatea femeilor își pot simți copilul mișcându-se pentru prima dată. Copilul poate chiar să te audă și să îți recunoască vocea. Unele teste de screening pot fi efectuate în al doilea trimestru. Asigură-te că discuți cu medicul despre istoricul medical, istoricul familiei sau problemele genetice care ar putea pune pe tine sau pe copil în pericol.
Ultimul trimestru
Al treilea trimestru durează de la a 28-a săptămână până la nașterea bebelușului. Medicul va determina, de asemenea, poziția bebelușului și va verifica colul uterin pentru a monitoriza modul în care organismul se pregătește pentru naștere. Restricțiile de călătorie îți vor fi impuse din acest moment. Este recomandat să rămâi în proximitatea relativ apropiată a medicului tău. Navele de croazieră nu vor permite femeilor care au peste 28 de săptămâni de sarcină să se îmbarce, iar liniile aeriene, deși le permit femeilor însărcinate să zboare, îți recomandă să le faci numai cu permisiunea medicului tău.
Baby Stem oferă servicii de prelucrare și de depozitare a celulelor stem în patru laboratoare performante, prin colaborarea cu banca numărul 1 din Germania, dar și cu una dintre cele mai mari companii de servicii medicale (recoltare şi stocare celule stem) din Marea Britanie, Baby Stem va oferi un serviciu medical unic pe piaţa din România, respectiv cea mai inovatoare şi performantă tehnologie de stocare cu patent propriu, dezvoltat de Cells4Life. Cells4Life este una dintre cele mai vechi bănci de sânge din Europa şi singură bancă ce oferă acces copilului la mai multe tratamente, cu peste 100.000 de eşantioane stocate în prezent. Baby Stem oferă servicii de stocare a celulelor stem printr-un kit de recoltare, asistenta pe tot parcursul procesului şi garanţia calităţii băncii Cells4Life. Pentru mai multe detalii vizitaţi babystem.ro.