Prima sarcină vine cu binecuvântarea de a deveni mamă, de a înțelege ce înseamnă să fii părinte. Ești fericită cu privire la venirea pe lume a primului tău copil – dar probabil confuză cu privire la ce se întâmplă în propriul corp. Cu cât vei ști mai multe despre cum decurge o sarcină, cu atât îți vei seta mai corect așteptările. Probabil ai auzit femei în jurul tău care au avut o sarcină foarte ușoară sau au descris această perioadă ca fiind una dintre cele mai frumoase din viața lor, sau ai auzit poveștile unor gravide care au suferit neplăceri legate de sarcină, fiind din cauza grețurilor puternice, fie din alte cauze medicale necunoascute anterior sarcinii.
Dacă ești la prima sarcină, există lucruri bine de știut care te vor ajuta să te pregătești mai bine pentru marele moment:
1. Așteaptă până să dai anunțul cel mare
Prima sarcină vine cu o mulțime emoții și cu o mulțime de întrebări de genul ”Cum anunț că sunt gravidă?” ”Cât de mult să aștept?” ”Cum vor reactiona șefii și colegii de birou?”. Cel mai bine ar fi să aștepți o perioadă înainte de a da vestea cea mare. Mergi la un control ginecologic pentru a-ți confirma sarcina, în cazul în care anterior ai făcut un test de sarcină, și așteaptă să-ți spună că totul este în regulă, că este bine localizată.
Anunțarea timpurie a veștii te va ajuta să treci mai ușor prin simptomele neplăcute și să nu te prefaci în prezența altora când ai grață și alte stări de rău. Dar, pe de altă parte, atunci când anunți sarcina mult prea devreme, există riscul să suferi un avort spontan, situație prin care trec foarte multe femei la prima sarcină.
2. Ai grijă la alimentele pe care le consumi la prima sarcină
Cu siguranță ai auzit măcar o dată că alcoolul este interzis în timpul sarcinii, dar există și unele alimente nerecomandate în sarcină. De exemplu, deși este important să consumi alimente bogate în calciu, trebuie să fii precaută când vie vorba de produse lactate nepasteurizate, care pot conține bacterii periculoase pentru sarcină, cum ar fi Listeria. Același lucru este valabil și pentru sucurile nepasteurizate, deci verifică eticheta înainte de a le consuma.
Din motive de siguranță alimentară, carnea crudă sau negătită, ficatul, sushi, ouăle crude, brânzeturile moi și laptele nepasteurizat sau sucurile trebuie eliminate din dietă. De asemenea, pe lista alimentelor care nu trebuie consumate în timpul sarcinii trebuie să se afle ouăle crude sau alimentele care conțin ouă crude sau gătite insuficient, cum ar fi aluatul de prăjitură, aluatul de fursecuri, ouăle fierte moi.
3. Informează-te asupra medicamentelor pe care le poți lua
Orice medicament plănuiești să iei, discută și cu medicul ginecolog care îți va supraveghea sarcina. Dacă ai o boală cronică, vorbește medicii care au grijă de tine. Chiar și un banal medicament de durere de cap poate fi nepotrivit dacă momentul sau doza nu sunt adecvate. Există medicamente adecvate în sarcină pentru multe situații, acestea sunt special sunt alese pentru ca fătul să fie protejat. Mitul că NU trebuie să iei niciun medicament în sarcină este de-a dreptul periculos când medicația e cu adevarat necesară, de exemplu în cazul unei infecții dentare.
4. Este normal să simți frică la prima sarcină
Nu te speria! Este absolut normal ca femeile să dezvolte temeri pe parcursul sarcinii. La prima sarcină este frica de necunoscut și de a avea un bebeluș bolnav. De fiecare dată când ai o stare de nervozitate, nu te rușina și apelează la un prieten care să te asculte. Alege pe cineva calm, care îți poate învinge teama de naștere. Poți apela chiar la doctorul care îți supraveghează sarcina pentru o discuție liniștitoare. Spune-i ce gânduri ai, întreabă-l tot ce-ți trece prin cap pentru a te lămuri. Vorbind cu cineva te vei elibera și vei fi mult mai liniștită.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
5. Informează-te permanent
Chiar dacă odată ce dai vestea cea mare vei primi o mulțime de sfaturi din partea celor din jur, nu renunța la a te informa. Încearcă să citești cât mai mult despre sarcină, naștere și îngrijirea nou-născutului. Alege opinii din surse sigure și cărți ale medicilor specialiști, bloguri și grupuri de social media în care mamele povestesc experiențele lor. Vei obține informațiile de care ai nevoie și îți vor da încredere în tine.
De asemenea, în timpul sarcinii este bine să te decizi asupra unui aspect de care poate depinde viața copilului tău în viitor: recoltarea celulelor stem la naștere. Pe blogul nostru BabyStem vei găsi mai multe articole despre tratamentul cu celule stem și de ce recoltarea de celule stem poate fi cel mai frumoas cadou pentru copilul tău.
6. Familiarizează-te cu calendarul sarcinii
În general, sarcina se calculează de la data ultimei menstruații (a primei zile de la ultima menstruație). Se numără în săptămâni rămase de la acest reper – numite săptămâni de amenoree (absența menstruației). La prima sarcină nașterea are loc spre 41 săptămâni.
7. Momentul în care simți primele mișcări ale bebelușului, diferit la prima sarcină
La prima sarcină, gravidele simt primele mișcări ale bebelușului unde va în jurul săptămânii 18 de sarcină. La cea de-a doua sarcină, cele mai multe gravide spun că au resimțit mișcările bebelușului mult mai devreme, încă de la a 10 -12 săptămână de sarcină.
8. Nu cumpăra foarte multe lucruri pentru bebeluș
Fiind vorba de prima sarcină, cel mai probabil vei începe să cumperi devreme o mulțime de lucruri pentru bebeluși. Din experiența mamelor care au trecut prin această situație îți spunem să nu te grăbești și să iei doar lucrurile esențiale pentru naștere și primele zile acasă. Bebelușii cresc foarte repede, în plus s-ar putea să fiți surprinși că nu veți folosi absolut deloc anumite produse.
9. Relaxează-te pe durata sarcinii
Gândurile pozitive atrag după sine lucruri pozitive. Evită să citești despre copii bolnavi sau să vezi știri cu impact asupra stării tale. Nu te ajută cu nimic să îți construiești scenarii în care finalul este unul trist. Este greu, dar cel mai bine te gândești la faptul că în curând îți vei ține copilul în brațe și că vei simți cel mai frumos sentiment posibil.
10. Mergi la medic dacă ai sângerări
De obicei, primul semn al sarcinii este considerat a fi absența menstruației. Cu toate acestea, unele femei sângerează în etapele inițiale ale sarcinii, creând confuzie cu privire la existența sarcinii. Acest tip de sângerare are loc atunci când oul se deplasează spre trompa uterină și în uter, unde se implantează în căptușeala uterină (se mai nuește sângerare de implantare sau spotting). Cel mai bun mod de a recunoaște este din culoarea sa. Este adesea de culoare maro sau roz, spre deosebire de culoarea roșie obișnuită a sângelui menstrual. Deși nu este un factor deranjant, este bine să ceri sfatul medicului ginecolog.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Într-adevăr, pentru majoritatea femeilor, prima sarcină are ceva magic. Păstrează acest moment de magie și după nașterea bebelușului, oferindu-i cel mai de preț dar: sănătatea. Alege recoltarea celulelor stem la naștere din cordonul ombilical și asigură-i șansa la tratament în viitor, grație proprietăților terapeutice enorme ale celulelor stem.