Tratamente Celule Stem

Terapia cu celulele stem în medicina regenerativă, o șansă pentru viitor

Cum ar fi dacă ai putea să îți programezi propriul corp să se vindece el însuși atunci când suferă de o afecțiune medicală? În mod normal, știm cu toții că organismul uman are capacitatea de a se reface și că sistemul imunitar are rolul de a-l ajuta să se vindece. Însă, din păcate nu întotdeauna coprul poate face față bolilor, mai ales dacă este vorba de boli extrem de grave.

Terapia cu celule stem prezintă un interes din ce în ce mai mare în sfera medicală, datorită pontențialului terapeutic uriaș al celulelor stem care au capacitatea de multiplicare în celule noi și diferențiere în celule specializate. Aceasta este premisa de bază a medicinei regenerative, care este utilizată în diferite moduri pentru a restabili țesuturile deteriorate și a accelera procesul de vindecare al organismului. Medicina regenerativă – care folosește celulele pentru a crea țesut viu sănătos – are ca scop repararea țesuturilor și organelor deteriorate prin stimularea acestor țesuturi de a se reface.

Ce reprezintă terapia cu celule stem?

Toate bolile cunoscute pleacă în general de la un defect apărut în replicarea celulară. Pornind de la această premiză, se poate afirma, teoretic, că orice boală se poate trata folosind celule stem. Identificarea celulelor stem ca entităţi celulare a deschis noi orizonturi pentru dezvoltarea de metode de izolare a acestor celule din diferite ţesuturi. 

În terapia cu celule stem, medicul injectează celule stem în țesutul unui pacient, unde celulele stem se pot transforma în celule care se potrivesc cu acel țesut. Terapia cu celule stem funcționează mai bine în unele zone ale corpului decât în ​​altele. Celulele stem se găsesc în multe țesuturi, dar diferite tipuri de celule stem au capacități diferite de regenerare, iar țesuturile variază în capacitatea lor de a le încorpora. De exemplu, inima are o capacitate foarte mică de a se regenera singură, spre deosebire de piele care are o capacitate foarte mare de regenerare. 

Celulele stem care formează sângele din măduva osoasă fac miliarde de celule noi din sânge în fiecare zi. Pentru cei care au boli de sânge precum leucemia, transplantul cu celule stem ajută la crearea de celule noi din sânge.

Celulele stem sunt, de asemenea, studiate pentru tratarea bolilor degenerative și ereditare ale retinei, cum ar fi degenerarea maculară avansată legată de vârstă înaintată, retinita pigmentoasă și degenerarea maculară Stargardt. Chiar dacă nu se așteaptă în mod corect ca celulele stem să vindece problemele de vedere, precum bolile grave ale retinei, acestea pot întârzia evoluția bolii. Speranța este ca terapia cu celule stem să încetinească evoluția bolii, astfel încât pacienții să se poată bucura de vedere mult mai mult timp decât dacă boala ar fi lăsată să progreseze.

Cordonul ombilical, sursă excelentă de celule stem

Țesutul cordonului ombilical reprezintă o foarte bună sursă de celule stem mezenchimale cu un imens potențial de reparare tisulară. Aceste celule se pot înmulți rapid, sunt mai rapide și nu determină un puternic răspuns imun. Ele pot fi cultivate și înmulțite chiar și după crioconservare. 

Cercetarea în domeniul celulelor stem prezintă un mare interes pentru lumea ştiinţifică datorită uriaşului lor potenţial terapeutic. Ţesutul de cordon ombilical reprezintă o sursă majoră de celule stem, atât celule din sânge de cordon ombilical cât şi celule din matricea ţesutului de cordon ombilical. Aceste celule sunt capabile să se diferenţieze în alte tipuri celulare. Oamenii de ştiinţă caută să descopere cât mai multe căi de a folosi celulele stem mezenchimale pentru tratamentul ţesuturilor lezate şi înlocuirea celulelor bolnave. 

Procedura de recoltare a celulelor stem din cordonul ombilical la nașterea bebelușului este complet non-invazivă și nu implică niciun risc, nici pentru mamă, nici pentru făt. Această opțiune ar fi bine să ții cont mai ales dacă în familia ta există un istoric medical cu boli grave care ar putea fi tratate cu ajutorul transplantului de celule stem autolog sau alogen. Acest potențial al celulelor stem i-ar putea salva viața copilului în viitor sau i-ar putea repara leziuni extrem de grave survenite după o boală sau accident, grație medicinei regenerative.

Celulele stem, pilonii principali în medicina regenerativă 

Medicina regenerativă este considerată medicina viitorului datorită cercetărilor și progreselor care se înregistrează în ultimii ani. Nu mai este pentru nimeni o noutate că oamenii de știință au reușit crearea de țesuturi umane în laborator cu ajutorul celulelor stem. Aceștia continuă să studieze modul în care noile descoperiri pot ajuta bolnavii să se vindece de unele dintre cele mai severe boli. 

De exemplu, o echipă de cercetători japonezi din Departamentul de Medicină Regenerativă de la Universitatea Yokohama a reușit să creeze o primă replică în miniatură, a unui ficat tri-dimensional funcțional din celule stem, conceput în laborator. „Mugurii hepatici” crescuți în laborator au fost transplantați la șoareci, unde ca urmare a formării rapide de noi vase de sânge cu ajutorul celulelor stem, aceștia au continuat să crească timp de două luni în gazdele în care au fost transplantați.

De asemenea, o echipă de cercetători de la Școala de Medicină din cadrul spitalului Muntele Sinai, din New York, a demonstrat că celulele stem din placentă, cunoscute sub numele de celule Cdx2, pot regenera celulele inimii după un atac de cord. În acest studiu, efectuat pe șoareci de laborator, cercetătorii au arătat că celulele stem placentare migrează către inima bolnavului direct la locul leziunilor cardiace. Celulele stem s-au transformat ulterior în celule ale inimii pentru a ajuta procesul de reparare.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Prelevarea şi depozitarea celulelor stem din cordonul ombilical într-o bancă de celule stem poate avea loc doar în momentul naşterii copilului, așadar solicită o solicită o întâlnire gratuită cu un consultant Baby Stem pentru a afla mai multe detalii despre cum celulele stem oferă o siguranță în viitor pentru sănătatea copilului tău. 

Publicat de
Florin

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022