Venirea pe lume a unui copil este una dintre cele mai mari schimbări de viață pe care le poate experimenta o persoană. În timpul sarcinii, prioritățile, valorile și așteptările se pot schimba, uneori extrem de mult. Această schimbare poate lua pe unii prin surprindere, inclusiv familia, partenerul, angajatorul și prietenii. Cel mai important lucru bine de știut este conștientizarea faptului că acomodarea cu noul rol necesită răbdare și că va veni probabil cu o gamă largă de emoții, de la emoție și bucurie la neputință și frică.
Tocmai de aceea, trebuie să cauți cât mai multe sfaturi care să vă ajute să vă pregătiți pentru a face față schimbării și venirii nou-născutului. Este greu de știut exact cum te vei simți odată ce copilul tău va veni pe lume, deoarece fiecare persoană este unică, dar am compilat câteva sfaturi utile pentru a te ajuta să te pregătești pentru această nouă aventură.
Pentru foarte multe cupluri, momentul perfect pentru o sarcină nu există. Fie că partenerii nu vor să-și asume responsabilitatea pentru o sarcină atât de importantă precum creșterea unui copil, fie că le vine greu să renunțe la viața din prezent, momentul potrivit nu pare a apărea vreodată.
A avea un copil (în special primul copil) se poate simți ca un salt uriaș în necunoscut. Este greu de prezis toate modurile în care viața ta se va schimba, dar un lucru este sigur – viața ta se va schimba. Sentimentul de nesiguranță de a avea un copil poate provoca sentimente de anxietate și stres. Pentru a ușura o parte din stres, realizarea unui plan cu mult înainte de venirea bebelușului vă va ajuta să profitați la maximum de primul an împreună.
Așadar, elaborează un buget, evită să faci datorii și pune deoparte 3 până la 6 luni de cheltuieli viitoare, dacă este posibil, astfel încât să aveți o siguranță financiară. Discută cu angajatorul despre momentul în care te vei reîntoarce la serviciu. Este important să vă pregătiți pentru o schimbare în gestionarea echilibrului dintre viața profesională și viața personală. Cum vor fi responsabilitățile tale zilnice? Angajatorul este deschis la un program flexibil?
Discută cu partenerul tău despre sarcinile gospodăriei și elaborează un program pentru îndeplinirea acelor sarcini împreună, cum ar fi realizarea cumpărăturilor sau curățenia casei. Existența unui plan vă poate ușura multe dintre griji, oferindu-vă un sentiment de control și siguranță.
Desigur, pregătiți-vă pentru schimbare și neprevăzut. În primele câteva săptămâni după sosirea bebelușului, e greu de vorbit de urmarea unui program, dar pe măsură ce vă adaptați la noul rol, lucrurile se așază din ce în ce mai bine. Dacă aveți deja un program dinainte stabilit, vă va ajuta să reveniți mai repede la o rutină confortabilă.
Majoritatea viitorilor părinți își fac griji cu privire la capacitatea lor de a fi părinți buni, dar iată un mic secret: fie că vreți, fie că nu, veți face unele greșeli parentale. Nu vei fi un părinte perfect, pentru că părintele perfect nu există. Din fericire, copiii nu au nevoie de părinți perfecti. Au nevoie de părinți dedicați, iubitori, care încearcă să facă tot posibilul – părinți care recunosc când s-au încurcat și continuă să încerce să facă lucrurile bine. Creșterea copilului este o curbă de învățare – uneori una abruptă – și este în regulă dacă nu ai descoperit totul. Copiii sunt extrem de puternici, iar bebelușul tău va fi bine.
Când ești gravidă vei primi, probabil, o mulțime de sfaturi nesolicitate de multe ori despre lucrurile care au funcționat pentru prietenii voștri. Dar, nu uita că fiecare om este unic, deci modul în care tu resimți sarcina poate fi complet diferit.
Un lucru este adevărat, că în timpul sarcinii, corpul este mult solicitat deci poate agrava simptomele supraîncărcării emoționale. Tocmai de aceea, este indicat să consumi mâncare sănătoasă, să dormi suficient, să mergi la plimbare, să asculți muzică sau să meditezi. Mergi la culcare mai devreme și încearcă să menții un program constant de odihnă.
Vei avea nevoie atât de rezerve fizice, cât și emoționale pentru a face față provocărilor travaliului și primelor câteva săptămâni după naștere. Privește sarcina ca pe un moment de pregătire în creșterea copilului.
Schimbările sarcinii pot produce tensiuni în relația de cuplu pe măsură ce încercați să vă acomodați cu noua viață și noile roluri. Fiți răbdători cu voi înșivă și cu partenerul de cuplu. Petreceți timp împreună și vorbiți sincer despre speranțele și temerile voastre. Acceptați acele diferențe inevitabile de temperament și priorități, care adesea devin mai evidente pe măsură ce vă pregătiți pentru creșterea copilului.
Deși este o înclinație naturală să te concentrezi pe tine în mod special în timp ce te pregătești pentru naștere și s-ar putea să te simți prea obosită după o zi lungă pentru a socializa, nu renunța complet la compania prietenilor. Familia și prietenii tăi pot fi o sursă de sprijin, atât acum, cât și după ce copilul vine pe lume.
Suportul emoțional, discuțiile cu prietenii voștri care sunt deja părinți, vă ajută să faceți față și să realizați că nu sunteți singuri în această situație. Mențineți relațiile și asigurați-vă că solicitați ajutor și după nașterea copilului.
Sarcina este un moment de tranziție și schimbare. Folosiți acest timp pentru a planifica și aborda orice temeri pe care le aveți, pentru a construi o relație bună și pentru a organiza un stil de viață stabil pentru noua familie.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…