Deși suntem obișnuiți cu toții ca femeile gravide să fie cele care să cunoască majoritatea detaliilor despre venirea copilului, adevărul este că și tații au un rol important, atât după nașterea bebelușului, dar și în timpul sarcinii. S-a dovedit că tații care au un rol activ în timpul sarcinii și se implică în tot acest proces scad nivelul de stres al mamelor. Și așa cum se știe nivelul de stres mai mic înseamnă un mediu mai sănătos pentru făt.
Dar, asta nu e tot. Cercetările arată că tăticii implicați în timpul sarcinii sunt mai predispuși să rămână implicați și după nașterea copilului. Copiii cu tați implicați în creșterea lor tind să se descurce mai bine social, emoțional și academic decât copiii cu tați neimplicați. Cercetările arată, de asemenea, că acești copii tind să fie mai încrezători.
În această călătorie magică, în calitate de viitor părinte te vei bucura la rândul tău de o experiență magică și, în plus, vei transmite mesajul că vei fi un partener de nădejde și în îngrijirea bebelușului. Iată în ce moduri poți contribui înainte de nașterea copilului:
1. Vorbește, citește și cântă-i viitorului copil. Bebelușii pot auzi în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină și pot recunoaște vocile în al treilea trimestru – inclusiv a tatălui.
2. Participă la cât mai multe consulturi. În timpul controalelor la medicul care urmărește sarcina soției, vei putea vedea creșterea și dezvoltarea bebelușului, inclusiv bătăile inimii sale. Aceste oportunități de urmărire a dezvoltării bebelușului vă ajută pe amândoi să vă simțiți conectați la micuț chiar înainte de ziua nașterii sale.
3. Dă-i o mână de ajutor. Partenera ta nu va fi doar extrem de obosită în perioada sarcinii, ci și vulnerabilă din punct de vedere emoțional. Străduiește-te mai mult și mai des să îi fii de ajutor în ceea ce privește treburile din gospodărie care de altfel îi vor fi și mult mai greu de realizat, uneori chiar imposibile. În plus, vaporii de la soluțiile de curățenie pot provoca o stare de rău și greață, prin urmare s-ar putea să îți revină ție anumite sarcini.
4. Mergeți împreună la cursuri prenatale. Cursurile vă vor ajuta să vă pregătiți pentru creșterea copilului pentru că veți învăța împreună cum trebuie să îngrijiți copilul încă din prima zi (schimbarea scutecului, hrănirea, igiena și siguranța copilului).
5. Susține obiceiurile sănătoase. Încurajările tale o ajută pe viitoarea mămică să mănânce alimentele potrivite și să evite fumatul și băutul în timpul sarcinii. De asemenea, cercetările arată că sprijinul partenerului în a adopta o alimentație sănătoasă și a renunța la vicii, va contribui și în procesul de alăptare deoarece mama se va simți susținută.
6. Fii alături în timpul travaliului și al nașterii. Atât mămicile, cât și tăticii își fac griji în mod firesc cu privire la travaliu și naștere. Unii tați spun că nu vor să participe în sala de naștere, să-și vadă partenera în acele dureri. Dar, tot mai mulți tați care au participat la acest moment, sunt bucuroși că au făcut-o. Mamele declară că faptul de a avea partenerul în sala de naștere le reduce anxietatea și durerea. Și mulți tati consideră că întâlnirea cu bebelușul imediat după naștere este o experiență care îi schimbă pentru totdeauna – și îi ajută să creeze o legătură cu bebelușii lor din acele prime secunde.
Sarcina aduce cu siguranță multe provocări, dar reușește în același timp să unească un cuplu în această călătorie specială. De aceea, chiar și după nașterea copilului, proaspătul tată trebuie să se implice în îngrijirea bebelușului, iată ce este bine să faci:
7. Continuă să comunici cu bebelușul. Dacă ai început să vorbești cu fătul din timpul sarcinii, continuă să faci acest lucru citindu-i și cântându-i. Acum vă puteți bucura de reacțiile copilului pentru prima dată!
8. Află cum să împărțiți responsabilitatea pentru îngrijirea copilului. Și un proaspăt tată poate face aproape tot ce pot face mămicile: schimbă scutecele, fac băița, spun povești, cântă sau liniștesc bebelușul atunci când plânge. Dacă partenera ta alăptează, o poți ajuta aducând copilul la ea sau adormindu-l după ce a terminat de alăptat. Împărțirea acestor responsabilități chiar de la început vă oferă șansa de a vă cunoaște bebelușul și construiește o bază solidă pentru relația voastră cu el.
9. Acordă atenție indicațiilor bebelușului. Bebelușii își dezvoltă propriile modalități de a transmite că au o nevoie, astfel dacă ești alături de puiul tău vei înțelege că printr-un anumit strigăt, aspect sau mișcare nou-născutul are nevoie de ceva. Petrecând timp îngrijindu-l și jucându-vă cu bebelușul, vei începe să decodifici acele indicii.
10. Acceptă-ți trăirile și temerile. Printre trăirile și provocările unui proaspăt tată la primul copil se află și teama că nu își va îndeplini bine rolul. Bineînțeles că i se pare că mama știe exact ce și cum să facă în îngrijirea nou-născutului, însă în realitate ambii sunt la fel de emoționați. Sentimentul de neajutorare este absolut normal, însă fiecare zi care trece aduce cu sine cunoașterea și implicit relaxarea.
Tăticii din ziua de azi își petrec mai mult timp îngrijindu-și copiii decât au făcut-o tații și bunicii lor. Ei recunosc valoarea împărțirii sarcinilor zilnice de creștere a copiilor – de la schimbarea scutecului la disciplină. Alegerile tatălui și vocea lui contează enorm pentru ei, atât pentru mame cât mai ales pentru copiii lor.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…