Studiile confirmă eficiența celulor stem pentru tratamentul sclerozei multiple

Potrivit statisticilor, în România sunt peste 10.000 de persoane care suferă de scleroză multiplă, însă numai 2.800 dintre aceștia sunt incluși în programul național. Conform studiilor realizate, 80% dintre persoanele cu scleroză multiplă tratate cu celule stem, care au fost monitorizate timp de 4 ani, nu au mai avut recidive, iar 87% nu au prezentat nicio înrăutățire a nivelului dizabilității.

Celulele stem ajută la tratarea a peste 80 de boli, precum diverse tipuri de cancer, leucemie, boli autoimune, etc. Stocarea și pregătirea celulelor stem din sângele din cordonul ombilical necesită cea mai mare competență medicală, competență deținută de către medicii specialiști de la Seracell, partenerul exclusiv al Baby Stem România, astfel încât preparatul cu celule stem să fie disponibil pentru pacient la cea mai bună calitate și la cele mai înalte standarde pentru utilizarea în terapia pentru scleroză multiplă”, afirmă Alexandra Baban, director general, Baby Stem, partenerul Seracell în România, banca numărul 1 în Germania din punct de vedere al recoltării lunare și al eliberării totale.

Studiile au demonstrat: celulele stem pot trata scleroza multiplă

Celulele stem hematopoietice pot restaura sistemul de sânge pacientului după ce a fost devastat de chimioterapie sau radiații. Aceeași abordare este acum in curs de testare în studiile clinice pentru persoanele cu scleroza multipla și alte boli autoimune, în ideea că celule sangvine noi vor reseta sistemul imunitar, ducînd la o stare bună de sănătate.

Încă din anii `90, persoanele cu anumite forme de scleroză multiplă au primit transplanturi de celule stem hematopoietice autologe in studiile clinice la nivel mondial. De exemplu, într-un studiu realizat pe 24 de pacienți care nu au reușit să se vindece în urma terapiei convenționale, dr. Atkins și dr. Freeman au constatat că o doză foarte mare de chimioterapie, urmată de transplanturi de celule stem hematopoietice autologe purificate au avut cel mai mare impact asupra prevenirii activității inflamatorii în curs de dezvoltare și progresiei la acești pacienți. În unele cazuri, handicapul a fost chiar îmbunătățit, ceea ce sugerează că părți ale creierului au fost reparate. De fapt, un pacient care a primit tratament în urmă cu doisprezece ani, este încă în remisie.

Cel mai recent studiu a arătat că, în cazul a 123 de persoane cu scleroză multiplă recurent remisivă, tratamentul cu celule stem hematopoietice a fost legat de o reducere de 64%, în medie, la invaliditate. 80% dintre persoanele tratate care au fost monitorizate timp de 4 ani nu au mai avut recidive, iar 87% nu au avut nicio înrăutățire a nivelului lor de dizabilitate. În Sheffield, în jur de 20 de pacienți au fost tratați până în prezent la Spitalul Royal Hallamshire.

Resetarea sistemului imunitar

Scleroza multiplă este considerată a fi o afecțiune autoimună – sistemul imunitar atacă și, ulterior, provoacă daune la nivelul mielinei care are rolul de a proteja celulelor nervoase din creier și din măduva spinării. Acest lucru provoacă problememajore la nivelul creierului, ceea ce duce la simptome de scleroză multiplă.

Tratamentul pentru scleroza multiplă este conceput pentru a protejamielina prin introducerea celulelor stem hematopoietice dincolo de bariera hemato-encefalică. Mai mult, țesutul adipos derivat din celulele stem au capacitatea de a repara sistemul imunitar. Acest proces este denumit imunomodulare. Prin acest tratament se poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților care suferă de scleroză multiplă.

Scopul acestui tratament este de a reseta sistemul imunitar, pentru a opri atacarea celulelor nervoase din corp. Astfel, acesta este utilizat și în alte condiții, cum ar fi în tratarea artritei reumatoide sau a diabetului de tip A. Părinții pot alege să recolteze celulele stem din cordonul ombilical, acestea aflându-se într-un stadiu de sănătate perfectă. În cazul nefericit al instaurării sclerozei multiplei la ani distanță, sistemul imunitar afectat este distrus prin chimioterapie, iar celulele stem dezghețate sunt reinfuzate în sânge, pentru a reporni întreg sistemul imunitar”, adaugă Alexandra Baban.

Pacienții care pot fi tratați cu ajutorul celulelor stem

Rezultatele studiilor efectuateîn cazul tratamentului cu celule stem pentru scleroza multiplă sunt îmbucurătoare, raportate la un număr mic de pacienți. Însă, chiar și în aceste condiții, tratamentul cu celule stem nu poate fi aplicat oricărui pacient, acesta fiind ideal pentru aceia care suferă de scleroză multiplă recent remisivă, care au avut două sau mai multe recurențe în ultimele 12 luni și care nu au răspuns la tratamentul standard. În plus aceștia trebuie să se fi îmbolnăvit cu mai puțin de 10 ani în urmă.

„Tratamentele cu celule stem pot oferi speranță pacienților care suferă de scleroză, datorită capacităților lor de a stabiliza sau de a îmbunătăți handicapul. Deși terapia cu celule stem este încă la început, aceasta ar putea deveni o terapie cu potențial foarte mare pentru cei care suferă de scleroză multiplă. AHSCT este un tratament foarte puternic, iar chimioterapia reprezintă o mică parte din procedurile la care pacienții sunt supuși. În cazuri rare, efectele adverse pot fi severe, uneori fiind necesară internarea, pentru o mai bună monitorizare, completează Alexandra Baban (www.babystem.ro).

Înperioada16-19 martie, văașteaptăm la târgulBaby Expo, la SalaPolivalentă, cu informațiidespre tot cetrebuiesăștițidesprecelulele stem și care suntcelemaiimportante aspect pe care oricebancă de celule stem artrebuisă vi le prezinte, alături de un concurs pentruviitoaremămicișialtecadouri.

Baby Stem este partener Seracell în România, astfel că oferă servicii de prelucrare și depozitare a celulelor stem, la cele mai înalte standarde. Seracell deține două dintre cele mai importante acreditări, GMP (God Manufacturing Practice) și JACIE, ca semn al serviciilor performante. În plus, anual peste 120 de pacienți primesc celule stem pregătite de experții Seracell, în vederea realizăriitransplantelor de celule stem. Pentru mai multe detalii, vizitează Babystem.ro.