Tratamente Celule Stem

Studii recente despre eficiența terapiei cu celule stem din cordonul ombilical

Celulele stem sunt aprobate în prezent pentru numeroase tipuri de afecțiuni maligne, anemii, tulburări metabolice genetice și deficiențe ale sistemului imunitar. Sângele din cordonul ombilical este aprobat în prezent de FDA (Food and Drug Administration) pentru a trata aproximativ 80 de boli. În plus, celulele stem derivate din sângele și țesutul cordonului ombilical au arătat rezultate promițătoare în nenumărate studii aflate în curs de desfășurare pentru a trata o gamă largă de alte afecțiuni.

În fiecare an, noi terapii care utilizează celule stem din cordonul ombilical intră în studii clinice pentru tratamentul bolilor cronice, foarte grave, la care nu există tratament, cum ar fi autismul, paralizia cerebrală, scleroza multiplă, leziunile cerebrale traumatice, accidentul vascular cerebral și multe altele. Cu aprobarea FDA, aceste tratamente pot fi ulterior administrate bolnavilor.

Terapia cu celule stem pentru scleroza multiplă

Scleroza multiplă (SM) este o boală autoimună în care sistemul imunitar al bolnavului atacă tecile de mielină care înconjoară și protejează fibrele nervoase din sistemul nervos central.  

Cercetări privind efectele sângelui din cordonul ombilical în tratamentul SM au început cu Dr Kurtzberg și grupul său de la Universitatea Duke în anii 1990. Grupul doctorului Kurtzberg a dezvăluit că transplanturile de sânge din cordonul ombilical ar putea prelungi viața pacienților și, în unele cazuri, pot preveni progresia bolii lor.

 Cercetările ulterioare de la Universitatea Duke au încercat să identifice celulele specifice din sângele din cordonul ombilical care au promovat remielinizarea tecilor nervoase. Universitatea Duke a solicitat o serie de brevete pentru a începe studiile. Cererea de brevet au avut ca temă de referință: scleroza multiplă, leziunile măduvei spinării, leziunile nervilor periferici, boala Parkinson, scleroza laterală amiotrofică (ALS) și boala Alzheimer. Acestea evidențiază rolul esențial pe care îl poate avea sângele din cordonul ombilical pentru viitor.

Terapia cu celule stem pentru diabet

 Diabetul se referă la o gamă de boli în care organismul nu este capabil să producă sau să utilizeze eficient insulina, hormonul necesar pentru a transforma alimentele în energie. Cauza diabetului nu este cunoscută. Există trei tipuri de diabet: Diabet de tip 1 care este o boală autoimună; Diabet de tip 2 care este asociat cu factori de risc ereditari și un stil de viață nesănătos; Diabetul gestațional care apare în timpul sarcinii.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Vertex, o companie internațională de biotehnologie, a observat că primul lor pacient care a primit terapie celulară nu mai are nevoie de injecții de insulină. În cazul acestui pacient s-a observat o scădere a nivelului de zahăr din sânge mult mai semnificativă decât o pot realiza medicii cu cele mai bune tehnologii de tratament actuale. Dezvoltată inițial în laboratorul biologului de la Harvard Doug Melton, terapia implică fabricarea de celule sintetice și injectarea acestora în organismul pacientului. Aceste celule, care stau de obicei deasupra pancreasului și produc insulina, sunt distruse de sistemul imunitar al pacienților cu diabet de tip 1, provocând apariția bolii. 

Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru COVID-19

Studii recente au arătat că celulele stem mezenchimale derivate din cordonul ombilical au avut un impact semnificativ la pacienții cu COVID-19 cu sindrom de detresă respiratorie acută, diminuând afectarea plămânilor.

 Pacienții cu COVID-19 care dezvoltă sindrom de detresă respiratorie acută primesc în prezent terapie cu oxigen cu flux mare, terapie intensivă și, frecvent, ventilație mecanică. Există studii care oferă primele dovezi ale eficienței terapiei cu celule stem derivate din sângele din cordonul ombilical care pot îmbunătăți starea pacienților cu COVID-19 care dezvoltă complicații severe.

 Există în prezent pacienți care s-au vindecat cu succes de COVID-19 formă severă cu ajutorul terapiei cu celule stem mezenchimale placentare. Când o persoană contractează virusul SARS CoV-2, sistemul său imunitar se supraactivează în urma infecției, ceea ce poate duce la inflamații severe și leziuni ale plămânilor. Ulterior apar probleme respiratorii grave, în urma cărora pacienții au nevoie de administrare de oxigen. Studii clinice au arătat că celulele stem mezenchimale derivate din placentă conțin proprietăți unice care reglează sistemul imunitar hiperactiv și ajută la reducerea inflamației care apare în anumite afecțiuni, cum ar fi fibroza pulmonară sau leziunea renală acută.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Sângele din cordonul ombilical al bebelușului tău ar putea fi cheia pentru un viitor mai bun, iar recoltarea celulelor stem la naștere poate fi una dintre cele mai bune decizii. 

 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022