Sfaturi gravide

Stres în sarcină: cum afectează bebelușul și gravida

Stresul este o parte inevitabilă a vieții și nu este întotdeauna un lucru rău. Îngrijorarea cu privire la copilul pe care ți-l dorești și la sarcină sunt semne că îți dorești să ai un copil sănătos și vrei ca lucrurile să decurgă bine. Dar, există un anumit tip de stres în sarcină care nu este de dorit, deoarece poate afecta pe de-o parte starea emoțională a gravidei, cât și bunăstarea fătului.

În general, stările de dispoziție în sarcină fluctuează, sentimentele și emoțiile pe care o gravidă le resimte în timpul sarcinii fiind destul de diverse și contradictorii. Poți trece de la bucurie la tristețe, de la relaxare la stres. Principala cauză a acestor schimbări bruște de dispoziție sunt modificările hormonale, la care se adaugă bineînțeles factori externi precum stresul.

Cele mai des întâlnite cauze de stres în sarcină

Există mai multe tipuri de cauze ale stresului în sarcină, însă cele mai frecvente sunt cauzate de:

  • frica de a pierde sarcina;
  • frica de travaliu și de naștere;
  • modificări fizicologice neplăcute, cum ar fi greață, oboseală, schimbări de dispoziție și dureri de spate;
  • serviciul;
  • teama de a avea grijă de copil;
  • griji legate de partea financiară necesară în creșterea unui copil.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Prea mult stres în sarcină afectează bebelușul?

Cu toții știm că nivelurile ridicate de stres sunt dăunătoare sănătății noastre în general, afectând imunitatea și crescând riscul de boli infecțioase. În timpul sarcinii, stresul prezintă pericole atât pentru bebeluș și gravidă, cât și pentru relațiile familiale.

Stresul în timpul sarcinii este frecvent, nu în ultimul rând pentru că sarcina în sine predispune la schimbări de dispoziție, printre care frecvent întâlnită este depresia în sarcină. Acest lucru este valabil mai ales dacă sarcina a fost neplanificată, deoarece gravida poate să nu fie pregătită pentru a deveni mamă. Venirea unui copil pe lume necesită o serie de schimbări în viața familiei, ce influențează relația părinților, situația financiară, uneori chiar mutarea într-o casă mai mare. Stresul este alteori legat de evenimente specifice, probleme la serviciu sau pierderea unei persoane dragi, dar poate fi experimentat și ca anxietate sau îngrijorare constantă.

În timpul sarcinii, expunerea la stres este asociată cu un risc mai mare de naștere prematură și o greutate mai mică la naștere. Nașterea prematură este principala cauză de deces infantil.

De asemenea, s-a observat că bebelușii gravidelor care au fost stresate în timpul sarcinii prezintă o susceptibilitate crescută la astm și alergii în timpul copilăriei, precum și rate mai mari de spitalizare pentru boli infecțioase, cum ar fi bolile respiratorii și gastroenterita.

Au fost efectuate cercetări și în ceea ce privește consecințele stresului în timpul sarcinii asupra sănătății mintale a copilului. Copiii mamelor care au raportat multiple evenimente stresante în timpul sarcinii au fostpredispuși să dezvolte probleme de comportament pe tot parcursul copilăriei. Studiile arată, de asemenea, abilități cognitive reduse la copii ale căror mame au suferit o pierdere majoră sau au divorțat în timpul sarcinii.

Pe de altă parte, mamele care au fost stresate sau anxioase în timpul sarcinii sunt mai vulnerabile la apariția depresiei postnatale, iar stresul în timpul sarcinii poate avea efecte de lungă durată pentru întreaga familie.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Tipuri de stres: când devine o problemă reală

Probabil, majoritatea femeilor însărcinate sunt conștiente de sfaturile care le îndeamnă să renunțe la fumat, să evite alcoolul și carnea neprepaată termic, dar auzim foarte puține sfaturi despre stres în sarcină.

Un termen limită la locul de muncă sau o ceartă cu partenerul poate crește ritmul cardiac. Însă acestea nu sunt de obicei motive de îngrijorare pe termen lung pentru făt. Dacă reușiți să treceți de stres și să nu rămâneți mult timp în acea stare este exact ce contează. Mai îngrijorător în timpul sarcinii este stresul cronic. Acesta ar putea crește șansa de complicații, cum ar fi nașterea prematură.

Printre factorii de stres importanți care vă afectează cel mai mult pe dumneavoastră și pe bebeluș se numără:

  • schimbări mari, cum ar fi moartea unui membru al familiei, divorțul, pierderea locului de muncă sau a casei;
  • greutăți pe termen lung, cum ar fi probleme financiare, probleme de sănătate, abuz sau depresie;
  • dezastre naturale, inclusiv uragane, cutremure sau alte evenimente traumatice neașteptate;
  • expunerea la rasism, o dificultate cotidiană cu care se confruntă gravida care se află într-un grup minoritar;
  • stres grav legat de probleme în sarcină, cum ar fi o teamă mai mare decât cea obișnuită în timpul travaliului, sănătatea bebelușului și îngrijirea copilului;
  • pierderea anterioară a sarcinii. Gravidele care au suferit pierderi anterioare ale sarcinii pot avea tulburări de stres post-traumatic (PTSD). Acestea prezintă un risc mai mare de a avea un copil născut prematur sau cu o greutate mică la naștere. 

Cum poți reduce stresul în sarcină?

Dificultatea cea mai mare legată de stres este că, spre deosebire de fumat, alcool și brânză nepasteurizată, nu putem decide când să „renunțăm” mai ales dacă vorbim de o persoană cu un stil de viață alert. Dar, există multe modalități de a gestiona și reduce stresul. Partea cea mai bună este că reducerea stresului în timpul sarcinii poate duce și la o perioadă postnatală mai liniștită și chiar la prevenirea depresiei postanatale.

Exercițiile fizice ușoare, yoga, meditația și relaxarea în aer liber pot ajuta la gestionarea stresului. Este foarte important ca orice gravidă să își reanalizeze programul și stilul de viață și să găsească timp pentru odihnă și relaxare. Rediscutarea sarcinilor de serviciu și solicitarea ajutorului în familie sunt de asemenea două lucruri foarte importante. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Dacă stresul durează de ceva vreme și nu pare să se amelioreze, vorbește cu medicul. Când stresul devine copleșitor, este important să discuți cu medicul care îți urmărește sarcina sau cu medicul de familie care vă pot îndruma către un psiholog. Ai putea fi una dintre cele 10% femei care suferă de depresie în sarcină. În plus, dacă te enervai foarte ușor și înainte de a rămâne gravidă, ai putea suferi de anxietate. Dacă suspectezi că suferi de oricare din aceste condiții, este important să primești ajutor de specialitate. Cercetările au demonstrat că netratate, aceste stări de stres pot afecta dezvoltarea copilului și crește riscul de naștere prematură și de depresie postnatală.

Pe toată perioada sarcinii, este important să ai grijă de tine pentru ca bebelușul să crească sănătos.  Pentru viitorul copilului tău, Baby Stem se ocupă de păstrarea celulelor stem în deplină siguranță în laboratoarele de colectare a celulelor stem recoltate la nașterea bebelușului!

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022