Sindromul morții subite la nou-născuți (SIDS) rămâne principala cauză de deces subit la sugari și a patra cauză principală a mortalității infantile globale. A cincea cauză principală de deces la copiii cu vârsta sub un an este produsă accidental neintenționat, iar marea majoritate a acestor cazuri (83%) sunt sufocări – dintre care multe se întâmplă în timpul somnului. Deși se fac campanii informaționale cu scopul de a preveni sindromul morții subite, rata mortalității încă e ridicată.
Nu există nimic mai tragic în viața unei persoane decât pierderea copilului, cea mai prețioasă ființă pentru un părinte. Decesele bruste neașteptate ale sugarilor includ sindromul morții subite ale sugarilor (SIDS), sufocarea accidentală într-un mediu de somn, cât și alte decese din cauze necunoscute.
Sindromul morții subite a sugarului este definit ca fiind moartea subită a copilului aparent sănătos, mai mic de 1 an, care nu poate fi explicată nici după investigații complete. Sindromul de moarte subită a sugarului este, statistic, prima cauză a morții bebelușilor cu vârste cuprinse ȋntre 1-12 luni. Se consideră că perioada de risc maxim este între 2 şi 4 luni și s-a observat că decesul copilului survine în timpul somnului. Teoretic, orice moarte subită și neașteptată a unui copil sub un an, în care cauza nu este evidentă, intră în categoria sindromul morții subite.
Deși majoritatea cauzelor acestor incidente rămân un mister, cercetările au identificat o serie de moduri în care părinții pot ajuta la prevenirea sindromului morții subite. Potrivit studiilor, una dintre potențialele cauze ale sindromului de moarte subită a sugarului poate fi dezvoltarea insuficientă sau defectuoasă a anumitor zone ale creierului, responsabile pentru trezire şi pentru reacția copilului la unele situații periculoase. Există de asemenea rezultate ale unor cercetări care au identificat anumiți factori cu risc mare, care pot duce la oprirea respirației nou-născutului: culcarea nou-născutului pe burtă și supraȋncălzirea bebelușului.
Știm și înțelegem că majoritatea părinților se concentrează pe crearea unei camere noi frumoase pentru bebelușul lor, însă aceștia fac din neatenție alegeri de amenejare periculoase care ar putea să-l pună pe nou-născut în pericol.
Dacă ești viitor sau proaspăt părinte și vrei să afli cum poți preveni sindromul morții subite, iată 5 măsuri de prevenție:
Pături, perne și, în special, bare de protecție pentru pătuț sunt pe cât de inutile, pe atât de periculoase. De asemenea, trebuie evitate orice obiecte textile în zona pătuțului care pot pica accidenta pe nou-născut în timpul nopții de exemplu. Salteaua pe care doarme bebelușul trebuie să fie rigidă și plană. Nu există dovezi reale care să susțină aceste afirmații, dar există cazuri de sugari s-au sufocat de fapt ca urmare a utilizării unui pătuț necorespunzător.
Asociația Americană de Pediatrie însă avertizează părinții pentru evitarea utilizării barelor de protecție groase, asemănătoare unei perne, pentru pătuț. Pentru a asigura un mediu de somn sigur pentru nou-născut, cea mai simplă regulă este: bebelușul doarme pe spate, singur, într-un pătuț gol.
Înainte de a-ți lăsa bebelușul în propria cameră, asigură-te că mediul este potrivit unui nou-născut. Verifică dacă este o cameră care se încălzește în mod deosebit în timpul zilei sau dimpotrivă esre foarte răcoroasă? Dacă pătuțul este expus la lumina directă a soarelui sau în direcția ferestrei sau a ușii? Dacă este poziționat prea aproape de fereastră sau de o sursă de căldură, calorifer sau sobă. Temperatura din camera unui nou-născut nu trebuie să depășească 22 de grade Celsius.
Deși poate fi tentant să-l pui pe bebeluș să doarmă singur în frumoasa lui cameră nouă, specialiștii în pediatrie recomandă să împărțiți camera cu nou-născutul cel puțin în primele 6 luni, chiar până la 1 an. Această practică poate reduce semnificativ riscul de sindromul morții subite, deoarece părintele observă în timp util dacă bebelușul stă într-o poziție care nu îi permite să respire sau îl aude dacă plânge din cauza unui disconfort ce-i poate pune în pericol viața.
Dar, atenție, nu ar trebui să împărțiți niciodată un pat cu cel mic. Saltelele și așternuturile pentru adulți sunt prea moi și pot duce la sufocare, strangulare sau prindere. În schimb, așezați bebelușul în propriul pătuț, coș sau în țarcul de joacă lângă patul părinților.
Sindromul de moarte subită la nou-născuți este de foarte mult timp asociat cu fumatul. Păstrează-ți casa și mașina cât mai curată și evită cu desăvârșire să fumezi în preajma bebelușului. Plămânii nou-născutului sunt în dezvoltare, mulți copii mai ales cei născuți prematur au probleme respiratorii, pentru că nu au avut timp suficient să se dezvolte corespunzător. Așadar, nu fuma niciodată în jurul bebelușului, chiar dacă sunteți în aer liber. Țineți bebelușul departe de oricine fumează și de orice loc în care oamenii fumează.
Statisticile arată că cea mai sigura poziție de dormit pentru un sugar este culcat pe spate. Se pare că decesele prin sindromul de moarte subită infantilă au scăzut semnificativ ȋn țările ȋn care părintii au fost sfătuiți să ȋşi culce doar pe spate copiii mai mici de 1 an. Copilul se pune pe burtă sau într-o parte, doar sub supravegherea părinților sau persoanei care îl îngrijește.
Cel mai mare risc pentru care sugarul poate suferi de sindromul morții subite este între două şi patru luni de viaţă, scăzând dramatic după vârsta de 8 luni. Regulile de prevenire însă ar trebui să fie menținute până la sfârșitul primului an de viață.
Prevenția este întotdeauna cea mai bună măsură pentru sănătate. Mai ales în cazul afecțiunilor care pot pune în pericol viața copilului. Dacă ești însărcinată și te pregătești de nașterea copilului tău, oferă-i șansa la o viață sănătoasă în viitor, alegând stocarea celulelor stem.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…