Cuprins:
Sindromul Down este o afecțiune congenitală ce afectează unul din o mie de copii. De reținut faptul că nu este o boală și nu se poate vindeca. Copiii diagnosticați cu Sindromul Down prezintă o întârziere a dezvoltării pe tot parcusul vieții. Disfuncţia cromozomială în cazul sindromului Down se manifestă prin prezența suplimentară a unei părţi sau a întregului cromozom 21. Mai exact, o persoană cu sindrom Down are „de două ori” cromozomul 21, având în total un număr de 47 de cromozomi, faţă de 46, cât este considerat normal.
Există trei tipuri de Sindrom Down, în funcție de aspectul cromozomului 21: trisomia 21, mozaicism (în 2% din cazuri) şi translocaţie (4% din cazuri).
Nu s-au identificat deocamdată cauzele pentru apariția cromozomului în plus, deşi cercetările genetice evoluează permanent. Totuși, vârsta mamei ar fi un factor important: de la 35 de ani în sus, femeile au semnificativ mai multe șanse de a naște un copil cu Sindrom Down. Anomalia cromozomială se produce în momentul concepţiei, atunci când diviziunea celulară nu are loc în mod corect, fără a implica vina vreunui părinte. În cazul în care părinţii sunt diagnosticaţi ca fiind purtători ai cromozomului 21 cu translocaţie, riscul naşterii unui copil afectat creşte.
Analizele de sânge
Ecografiile
Testele de diagnostic
Amniocenteza
Nou-născuții cu sindromul Down prezintă anumite caracteristici precum:
Sugarii vor atinge reperele de creștere (statul în șezut, statul în picioare, mersul și vorbitul) mai târziu decât ceilalți copii. Este esential să se înceapă de timpuriu un plan de terapii pentru a ajuta copiii să dezvolte abilități motorii si lingvistice. De asemenea, aproximativ jumătate din copiii cu sindromul Down au probleme cu auzul și vederea.
Este foarte important ca acești copii să fie integrați în colectivități, precum grădinițe și școli. Au nevoie de mult suport moral, atât din partea părinților, cât și din partea celorlalți copii, având dificultăți destul de mari în confruntarea cu emoțiile și sentimentele puternice specifice vârstei.
Copiii cu Down pot avea o viață lungă și satisfăcătoare. Au nevoie însă de posibilitatea de a-și dezvolta aptitudinile și de independență.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…