Radiografiile folosite pentru a obține imagini dentare, ale oaselor cu ajutorul razelor X sunt o formă de radiație electromagnetică similară cu lumina, dar cu o lungime de undă mai scurtă. Razele X sunt prezente numai în timpul în care imaginea este imprimată și nu lasă nicio radiație sau radioactivitate în corp sau în lapte. Diagnosticarea cu ajutorul radiațiilor X nu are niciun efect cunoscut asupra laptelui matern, nici asupra producției de lapte.
Cuprins
Radiografiile normale, cum ar fi radiografia toracică sau radiografiile dentare, nu afectează laptele sau bebelușul, iar mama poate alăpta fără îngrijorare. Mamografiile sunt mai greu de citit când mama este în perioada de alăptare, dar acestea se pot face și mama nu trebuie să oprească alăptarea doar pentru a face o mamografie. Noile metode de imagistică, cum ar fi scanarea CT și scanările RMN, nu prezintă niciun pericol, chiar dacă se utilizează substanțe de contrast.
Sunt sigure radiografiile cu substanță de contrast efectuate în timpul alăptării?
Dacă o mamă care alăptează are o examinare folosind medicina nucleară (de exemplu radiografia osoasă, scanarea miocardică sau scanarea paratiroidiană), alăptarea și contactul apropiat ar putea fi restricționate, în funcție de produsul radiofarmaceutic utilizat.
În unele cazuri, poate fi necesar să se oprească alăptările pentru o perioadă de timp. Acest lucru va depinde de cât timp radioactivitatea trebuie să iasă în mod natural din corpul mamei.
Este recomandat ca, dacă alăptezi și urmează să efectuezi o radiografie, să îți informezi medicul și să îi adresezi acestuia toate întrebările tale. Acest lucru va ajuta medicul să adapteze examinarea (ori de câte ori este posibil) pentru a se potrivi cel mai bine situației tale. Examinările alternative care au un impact minim asupra alăptării pot fi discutate și oferite, dacă este cazul.
Ai grijă de bebelușul tău și protejează-l, informându-te. Află mai multe despre stocarea celulelor stem la naștere de pe www.babystem.ro
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…