Sfaturi gravide

Scorul Apgar: ce înseamnă nota pe care o primește bebelușul la naștere

La 1 minut de la nașterea copilului, medicul neonatolog îți va spune nota bebelușului. Este vorba de o evaluare rapidă care i se face bebelușului imediat după naștere, pentru a se observa condiția fizică a nou-născutului și dacă are nevoie rapid de îngrijire medicală. Această evaluare dată sub forma unei note se numește scorul Apgar. 

Testul Apgar este efectuat, de obicei, de două ori: prima dată la 1 minut după naștere și ulterior la 5 minute. Foarte rar, doar dacă există temeri în legătură cu starea bebelușului, și primele două teste efectuate au avut un scor slab, testul se poate repeta pentru a treia oară la 10 minute după naștere.

Ce înseamnă scorul Apgar și ce urmărește?

Așa cum menționam anterior, scorul Apgar este nota dată primei evaluări a condiției nou-născutului și are ca scop descoperirea unor probleme de sănătate pe care le-ar putea avea copilului și care ar necesita intervenție urgentă. Denumirea Apgar provine de la medicul Virginia Apgar, specialist american în anestezie obstetricală, una dintre femeile-pionier ale neonatologiei, care a propus pentru prima dată în anul 1952 o metodă de evaluare a nou-născutului la 1 minut după naștere. 

După numele ei, s-a propus acest acronim pentru memorarea semnelor de evaluat:

A – appearance (colorație)

P – pulse (frecvența cardiacă)

G – grimace (reactivitate la stimuli)

A – activity (tonus muscular)

R – respiratory effort (respirație)

Există mai multe moduri de a memora cei 4 parametrii care evaluează primul minut din viața nou-născutului, unul dintre ei fiind: ”How Ready Is This Child?” și reprezintă practic cele 5 criterii de calcul:  Heart rate (ritm cardiac)  Respiratory effort (efort respirator), Irritability (excitabilitatea), Tone (tonusul muscular) și Color(culoarea tegumentelor).

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Știm cu toții că orice părinte își dorește să audă că bebelușul său a primit nota 10, însă trebuie să știi că un scor de 8 sau 9 sunt vești foarte bune. Teoretic, valorile scorului Apgar pot fi explicate în felul următor:

  • Scorul Apgar 8 – 10: Starea copilului este bună sau excelentă și nu va avea nevoie decât de îngrijirea de rutină: aspirarea secrețiilor, eliberarea căilor aeriene superioare, ligatura cordonului ombilical, toaleta tegumentelor etc.
  • Scorul Apgar 5 – 7: Copilul se află într-o stare relativ bună, însă va avea nevoie de suport pentru respirație. Bebelușul se adaptează mai greu la viața din afara uterului și poate necesita și alt tip de îngrijire decât cel standard, este posibil să fie pus la incubator pentru a primi oxigen. După 5 minute se va reface testul Apgar pentru siguranță.
  • Scor Apgar sub 5: Copilul va fi pus la incubator pentru a i se furniza căldura și oxigenul de care are nevoie deoarece are probleme serioase la nivelul căilor respiratorii. În ciuda stimulării tactile, acesta nu reușește să respire spontan, iar inima bate cu dificultate, fiind obligatorie observarea lui permanentă. În general, acest scor scăzut îl primesc copiii născuți prematur,  cu nuanța tegumentelor cianotică, tonusul muscular este scăzut. 

Bine de știu! Este important să înțelegi că scorul Apgar nu a fost gândit pentru a prezice starea de sănătate și dezvoltare a copilului pe termen lung. Copilul poate fi perfect sănătos și se poate dezvolta perfect normal chiar dacă la naștere a prezentat ceva probleme și a primit un scor mic. Scorul Apgar măsoară doar starea de sănătate a nou-născutului imediat după naștere. Există foarte multe cazuri de copii născuți prematur care au primit scor apgar sub 5 dar care s-au dezvoltat ulterior perfect normal, sau bebeluși care au primit nota maximă la naștere, dar la câteva zile au fost depistați cu probleme de sănătate grave.

Medicul neonatolog, moașele sau asistentele adună cei cinci factori și calculează scorul Apgar.

 

Factori 2 1 0
 

Ritm Cardiac

 

Normal (peste 100 bătăi pe minut) Mai puțin de 100 bătăi pe minut Absent (fără puls)
Respirație (ritm și efort)

 

Ritm normal de respirație si efort, țipăt viguros Respirație înceată sau neregulată, plâns slab Absent (fără respirație)
Grimasa (răspunsuri reflexe)

 

Se retrage, strănută, tușește la stimulare Mișcări faciale (grimase) doar la stimulare Absent (fără răspuns la stimulare)
Activitate (tonicitate musculară)

 

Activ, mișcări spontane Brațe și picioare flexate cu slabă mișcare Fără mișcare (tonus flasc)
Aspect (culoarea pielii)

 

Culoare normală pe tot corpul (mâinile și picioarele sunt rozalii) Culoare normală pe tot corpul (mâinile și picioarele sunt vinete-albăstrii) Culoare cianotică

 Nașterea este un proces natural, dar traumatizant atât pentru organismul mamei, cât și pentru bebeluș. Organismul nou-născutului trebuie să fie capabil să se adapteze la mediul exterior imediat, după ce timp de 9 luni a fost protejat de lichidul amniotic, în interiorul mamei. În cele mai multe cazuri, venirea pe lume a unui copil se face fără probleme, fie că vorbim de naștere naturală sau cezariană, însă pentru restul de 10% din nașteri este nevoie de intervenția medicilor, iar 1% din nou născuți au nevoie de manevre dificile de resuscitare imediat după naștere. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Dincolo de grija acordată în sarcină, trebuie să faci cele mai bune alegeri pentru copilul tău ce urmează să vină pe lume. Recoltarea celulelor stem la nașterea bebelușului poate însemna șansa pe care i-o asiguri în noua viață în care va intra!

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022