Sarcina – o perioadă pe cât de minunată se anunță, pe atât de stresantă și compleșitoare poate deveni. A fi însărcinată vine cu multe schimbări atât la nivel fizic, cât și psihic. Dacă la nivel fizic, schimbările încep să devină vizibile undeva din al doilea trimestru, schimbările de dispoziție se pot întâmpla în toate trimestrele (inclusiv post-partum). Deși pot părea înfricoșătoare, confuze și neliniștitoare, schimbările de dispoziție din timpul sarcinii sunt cât se poate de normale. Iată ce trebuie să știi și cum poți trece mai ușor peste ele.
Nivelul de hormoni se schimbă în timpul sarcinii. Atunci când rămâi însărcinată, cantitatea de estrogen și progesteron din sânge crește. În timp ce acești hormoni îți pregătesc corpul pentru sarcină, te pot afecta și emoțional.
Unele femei sunt destul de sensibile la modificările progesteronului, care poate provoca o creștere a instabilității emoționale. Pe parcursul sarcinii, te poți aștepta la un roller coaster emoțional. Acum poți fi fericită, iar în secunda doi poți deveni anxioasă, depresivă, ușor iritabilă sau poți plânge aparent fără motiv.
Schimbările de dispoziție își pot face simțită prezența destul de devreme, încă de la începutul sarcinii. Totuși, ele pot face parte și din viața femeilor neînsărcinate, ca răspuns la stres, lipsa somnului sau o tulburare de dispoziție.
Iată ce ar putea să-ți declanșeze schimbările de dispoziție în timpul sarcinii:
– schimbările: În timpul sarcinii, femeile pot deveni mai sensibile la schimbările din jur. Astfel, au tendința de a reacționa inutil la lucruri neimportante, din cauza schimbărilor hormonale.
– simptomele sarcinii: Sarcina poate fi grea atunci când te confrunți cu senzația de greață, oboseală sau mommy brain. Pare destul de dificil să îți gestionezi emoțiile atunci când te simți constant obosită și cu o stare permanentă de greață.
– grijile legate de naștere și maternitate: Îți faci griji dacă vei fi un părinte bun, dacă copilul va fi sănătos și de cum vei face față nașterii. Starea de spirit îți poate fi afectată de stres și anxietate.
În fiecare etapă a dezvoltării bebelușului, stările tale pot varia complet. Iată la ce te poți aștepta în fiecare trimestrul:
1. Frica
Primul trimestru: până în săptămânile 12-13 grija principală este avortul spontan. Fiecare crampă și senzație nouă te poate face să te gândești la ce e mai rău. În plus, vei avea tendința să te panichezi dacă descoperi că ai mâncat ceva ce îi poate face rău bebelușului. Acest instinct este perfect normal.
Al doilea trimestru: după prima morfologie, când afli că bebelușul este bine și se dezvoltă normal, o parte din temeri se atenuează. Totuși, unele mame se pot teme încă de avorturi spontane târzii și de probleme de sănătate în general.
Al treilea trimestru: de aici încep temerile cu privire la naștere, în special spre sfârșitul sarcinii. Cel mai bine discută cu medicul tău și ai încredere în recomandările lui.
2. Plâns neașteptat
Toate trimestrele: Plânsul din primul trimestru este frecvent pe măsură ce hormonii se schimbă. Schimbările hormonale au loc totuși și în al doilea și al treilea trimestru, deci episoadele de plâns aparent banale sunt obișnuite pe tot parcursul sarcinii.
3. Anxietate
Primul trimestru: în general apare din cauza senzațiilor corporale produse de uterul în creștere și din cauza gândului existenței unui avort spontan.
Al doilea trimestru: în această etapă, te poți simți îngrijorată de creșterea corporală. Burta este prea mare sau prea mică? Mișcările bebelușului sunt și ele un factor ce provoacă anxietate, în general atunci când placenta este anterioară iar mișcările nu se simt la fel de bine.
Al treilea trimestru: monitorizarea mișcărilor începând cu vârsta sarcinii de 28 săptămâni pot reprezenta un factor de stres. Dacă nu simți suficient copilul sau nu știi care mișcări sunt normale și care necesită verificare?
Spre sfârșitul sarcinii anxietatea cu privire la naștere și la viața de după își face apariția.
4. Furie
Toate trimestrele: poți simți furie pe parcursul fiecărui trimestru. În primul trimestru din cauza hormonilor în creștere. Apoi, pe măsură ce sarcina avansează, constați că ți-e dificil să mai faci același lucruri, obosești, nu te odihnești bine. Aceste lucruri pot provoca multă iritabilitate.
5. Stima de sine scăzută și lupta pentru imaginea corpului
Primul trimestru: fizic, primul trimestru nu aduce prea mari schimbări. Totuși, e posibil să simțiți o anumită balonare și să vă supărați că nu vă mai puteți închide blugi.
Al doilea trimestru: în această perioadă, majoritatea femeilor încep să arate că sunt însărcinate. Te poți trezi compându-te cu alte gravide și să ai impresia că doar tu nu arăți bine.
Al treilea trimestru: lucrurile pot deveni incomode atât fizic cât psihic atunci când începi să fii asaltată cu comentarii precum: „Aștepți gemeni?” sau „Ce burta mare ai!”. Încrederea în sine îți poate fi afectată și te va face să te întrebi dacă nu cumva ești într-adevăr „prea mare”. Kilogramele în plus pot fi și ele deranjante, chiar dacă sunt perfect normale.
Sarcina poate fi epuizantă din punct de vedere fizic și emoțional, deci ai nevoie de o grija suplimentară pentru tine. Iată cum te poți simți mai bine în această perioadă:
– Ia-ți un timp pentru tine: Dormi atunci când te simți epuizată, refuză întâlnirile daca nu ai energie și bucură-te de o baie călduță (nu fierbinte)
– Stai departe de cărți sau bloguri înfricoșătoare despre sarcină: Ești și așa într-un stres permanent, iar poveștile de groaza despre sarcină nu vor face decât să te sperie și mai rău.
– Nu caută pe Google orice simptom: Internetul este plin de dezinformări și nu vei face decât să intri în panică. Dacă ai nelămuriri sau ceva te frământă mai bine sună medicul.
– Vorbește cu alte gravide: Să vorbești cu persoane care trec prin același lucru poate fi se ajutor in perioadele dificile de sarcină.
– Mănâncă sănătos: Încearcă să eviți alimentele care îți dau energie doar pe moment, precum cele care conțin zahăr rafinat. Optează pentru alimente nutritive care te vor face să te simți bine după ce le consumi.
– Participă la un curs Lamaze: Acest lucru te poate ajuta să te simți mai încrezătoare în ceea ce privește travaliul și te poate ajuta să te pregătești pentru ce urmează.
– Relaxează-te și fă mișcare: Încearcă meditații sau yoga pentru a-ți menține starea de spirit. Exercițiile sunt și ele bune pentru a-ți ridica nivelul de oxitocină.
– Apelează la un specialist: Dacă simți că ai dificultăți în gestionarea emoțiilor sau anxietăți legate de sarcină, naștere sau maternitate, apelează la un specialist care te poate ajuta cu asta.
– Petrece timp cu partenerul: După naștere timpul vostru va fi dedicat în mare parte bebelușului, așadar mai profitați de viața în 2. Așa veți avea timp să discutați schimbările care se vor petrece și veți putea împărți din timp unele atribuții ca să nu se simtă niciunul copleșit sau neglijat.
Schimbările de dispoziție sunt complet normale în sarcină, însă dacă simți că se înrăutățesc sau crezi că ai simptome de depresie sau anxietate, discută cu medicul. De asemenea, asigură-te că partenerul și familia sunt conștienți de sentimentele tale. Nu e cazul să suferi în tăcere pe motiv că schimbările de dispoziție sunt normale. Găsirea de soluții și ajutor în timp util te poate ajuta să ai o experiență mai bună în rolul de proaspătă mămică.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…