Soare, mare și nisip… lunile de vară sunt cu adevărat specifice vacanței și distracției, însă probabil te întrebi dacă ești însărcinată dacă există anumite restricții. Ei bine, nu trebuie să te temi! O sarcină în timpul verii nu este o ”misiune imposibilă”. Există într-adevăr anumite riscuri și precauții de care este bie să țineți cont, precum picioarele umflate, deshidratarea sau precauțiile alimentare, dar aceste neplăceri devin mai ușor de suportat de o stare psihică bună datorată vremii frumoase și vacanței.
Așadar, poți profita la maxim de vară, chiar dacă ești însărcinată, ține cont însă de aceste lucruri pentru ca sarcina să decurgă fără probleme:
1. Poartă încălțăminte comodă
Se știe că pe timpul verii, din cauza căldurii picioarele se umflă, în sarcină cu atât mai mult se întâmplă acest lucru. Edemul sau umflarea țesuturilor este un fenomen cauzat de faptul că organismul gravidei reține mai multă apă decât în mod obișnuit. Umflarea picioarelor poate să apară în orice moment al sarcinii, însă de regulă se observă din luna a cincea de sarcină și poate să devină și mai pronunțată în al treilea trimestru.
Tocmai de aceea, indiferent că mergi la serviciu, la cumpărături sau la plimbare, alege o încălțăminte cât mai ușoară, aerisită și care lasă pielea să respire. Pentru job alege o pereche de espdrile cu talpă de plută ușoare, iar pentru timpul liber încălțămintea sport și sandalele cu talpă joasă sunt opțiunea ideală.
2. Îmbracă-te cu haine aerisite
Foarte multe femei gravide resimt căldura mult mai acut în sarcină din cauza schimbărilor prin care trece organismul. Valurile de căldură nu apar doar la menopauză ci și în timpul sarcinii, din cauza furtunilor hormonale. În anotimpul cald, bufeurile din sarcină sunt mult mai greu de suportat decat în sezonul rece. De aceea, poartă haine din materiale naturale, din bumbac sauin, în culori deschise, largi, prin care circulă aerul și nu favorizează transpirația.
3. Plimbă-te dimineața și seara pe răcoare
Să rămâi activă în timpul sarcinii vă ajută să mențineți o greutate sănătoasă, să te menții în formă atât fizic, cât și emoțional. Este nevoie de o plimbare de o jumătate de oră în fiecare zi – și chiar dacă este mai greu de îndeplinit în zilele caniculare de vară, poți face acest lucru fie dimineața devreme, fie seara după apusul soarelui.
4. Folosește cremă SPF și pălărie de soare
În timpul sarcinii, pielea este mai sensibilă datorită schimbărilor hormonale. Unele femei tind să sufere de pigmentarea pielii. Melasma este o formă de hiperpigmentație cauzată de tulburări hormonale în sarcină și apare în special în timpul verii, când expunerea la radiațiile ultraviolete și căldură favorizează suplimentar această condiție.
Prin urmare, este de preferat să stați la umbră și să evitați contactul direct cu razele soarelui și să folosiți produse de protecție solară cu un factor ridicat de protecție. De asemenea, o pălărie cu bor mare protejează împotriva insolației.
5. Hidratează-te cât mai mult
Femeile însărcinate ar trebui să consume multă apă, deoarece lipsa lichidelor în organism determină circulația sângelui mult mai lentă, ceea ce determină adesea, dureri de cap, greață și amețeli.
Necesarul de lichide consumate variază de la o gravidă la alta, în funcție de greutatea corpului, de cât de avansată este sarcina, de activitatea fizică, dar principala recomandare este ca o femeie însărcinată să consume minimum 8-10 pahare de lichide pe zi.
6. Consumă alimente bine preparate
Una dintre recomandările principale în ceea e privește alimentația gravidelor este aceea de a nu consuma carne nepreparată corespunzător, deoarece există riscul de a contracta salmonella în sarcină. Cel mai mare factor de risc pentru salmonella în sarcină este deshidratarea, care poate duce la nașterea prematură, lichid amniotic scăzut și malformații congenitale.
7. Practică înotul
Înotul este una dintre formele sigure de mișcare în timpul sarcinii. Dacă înotai și înainte de sarcină, poți continua să practici acest sport în continuare, cu atât mai mult pe timpul verii. Stilul bras este recomandat în sarcină, deoarece nu necesită rotația trunchiului sau un efprt prea mare. Înotul este benefic în sarcină pentru că ajută la reducerea durerii de spate provocată de creșterea substanțială a burticii.
8. Evită călătoriile lungi
Călătoriile lungi ar trebui evitate în această perioadă, mai ales dacă vorbim de zboruri lungi și obositoare. Și primul dar și al treilea trimestru de sarcină sunt considerate cu riscuri, deoarece gravidei i se pot asocia mai multe complicații legate de sarcină.
9. Nu face scufundări și ține cont de temperatura apei mării
Este interzis categoric ca o femeie însărcinată să facă scufundări și să intre în mare dacă apa este foarte rece. Dacă decalajul de temperatură dintre apa mării și temperatura corpului este mare, vasele se spasmează, iar schimbul de substanțe și gaze dintre mamă-făt este insuficient, în cazuri rare chiar se sistează.
10. Odihnește-te
Odihna este, de asemenea, atât de important atunci când urmează să devii mamă. Luați în considerare să luați un curs de yoga prenatal, să vă bucurați de plimbări lungi în jurul orașului sau orașului sau pur și simplu să mediați dimineața. Toate acestea vă pot ajuta să rămâneți răcoroși, calmi și colectați în lunile mai calde.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Este atât de important să vă simțiți confortabil când sunteți gravidă. Deși acest lucru nu este întotdeauna ușor în timpul verii, sperăm că aceste sfaturi vă vor ajuta să rămâneți răcoros, hidratat și confortabil în acest sezon. Și, hei, când devine foarte cald, nu este nimic mai bun decât să te delectezi cu înghețată pe tine și pe viitorul tău bebeluș!