Dacă sufăr de grețuri în sarcină înseamnă că am o sarcină toxină? Este o întrebare frecventă printre gravide și dacă și tu te întrebi acest lucru, află că nu este întocmai așa. Într-adevăr, multe gravide pot confunda grețurile de sarcină cu sarcina toxică, însă o femeie care suferă de disgravidie emetizantă are stări de greață excesive, vărsături foarte dese, care pot duce la deshidratare severă.
Hiperemezis gravidarium sau disgravidie emetizantă sau și mai cunoscut sarcina toxică, termenul popular, este o stare de greață persistentă, însoțită de vărsături puternice, o gravidă poate vomita și până la 40 de ori pe zi, care poate dura până la nașterea copilului. Procentul gravidelor afectate de hiperemezis gravidarium variază între 0,3 şi 2%.
Cu mulți ani în urmă, oamenii credeau că o cauză ar putea fi faptul că subconștientul femeii respinge copilul sau tatăl copilului. O concepție eronată spun cercetătorii din ziua de azi care pun aceste simptome mai degrabă pe fondul schimbărilor hormonale. Cauza reală a stării de greață severă din timpul sarcinii rămâne încă necunoscută, fără dovezi pentru a susține ideea că explicația este de ordin psihologic.
Aflarea venirii unui copil pe lume este un moment deosebit pentru orice părinte și mai ales pentru o femeie care își dorește cu ardoare să devină mamă. Cele mai multe femei vor suferi de stări de greață în primele 3 luni de sarcină, manifestate în special dimineața, după trezire. Dar, există și femei care nu au parte de așa ceva.
Chiar dacă simptomele dintre sarcina toxică şi greţurile de sarcină par asemănătoare, diferența este majoră. Potrivit American Pregnancy Association, disgravidia emetizantă se deosebeşte prin faptul că starea de greaţă este însoţită mereu de vărsături severe, ce durează chiar şi după luna treia de sarcină şi care pot duce la deshidratare severă.
Dacă boala nu este tratată corespunzător, poate determina scăderea în greutate a gravidei, tensiune scăzută, tahicardie, deficienţe nutriţionale, dezechilibre metabolice, pierderea elasticităţii pielii şi halucinaţii. În plus, fătul nu primește substanțele nutritive necesare pentru o dezvoltare optimă. Din păcate, în anumite cazuri, diagnosticul de sarcină toxică se pune cu întârziere, moment în care gravida ajunge să se interneze din cauza deshidratării severe sau când pierde peste 5% din numărul de kilograme de dinainte de sarcină.
Așa cum menționam și anterior, nu se cunoaște motivul exact al cauzelor grețurilor de sarcină, rolul fiind în mare parte atribuit schimbărilor hormonale, însă medicii au observat anumite corelări cu sarcină multiplă, sensibilitatea la anumite mirosuri, rău de mișcare și dacă gravida a fost expusă anterior la estrogeni (anticoncepționale) înainte de a rămâne însărcinată.
Sarcina toxică afectează atât gravida, cât şi fătul. Din cauză că femeia nu se poate poate hrăni corespunzător în perioada sarcinii, pentru că nu se poate hidrata corespunzător, și mai ales pentru că vomită ceea ce a mâncat, nou-născutul poate avea la naştere o greutate mai mică.
Înainte de anii 1940, această boală era una dintre cauzele decesului maternal. Datorită hidratării intravenoase, mortalitatea ca urmare a sarcinii toxice a devenit extrem de scăzută. Dar, așa cum spuneam fătul riscă să vină pe lume cu o greutate sub medie și cu un scor Apgar mic.
Pentru că sarcina toxică nu poate fi prevenită și pentru ca gravida să nu ajungă într-o stare severă, ea poate fi internată în spital pentru a i se administra prin perfuzie fluide pentru restabilirea nivelului de hidratare și pentru a reface echilibrul electrolitic al organismului, precum și nivelul optim de vitamine și nutrienți.
Medicii sunt încă de părere că în cazurile mai puțin severe pot fi tratate prin schimbarea dietei, odihnă și administrarea de medicamente antiacide și antiemetice.
Greaţa persistentă şi voma, asociate cu pierderea în greutate caracterizează o sarcină toxică. Grija pe care o acorzi corpului tău înseamnă grijă pentru puiul tău. Dacă vrei să-i oferi șansa copilului tău la o viață sănătoasă în viitor, alege recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, la nașterea acestuia!
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…