Sarcina toxică sau disgravidia: grețuri puternice și vărsături pe toata durata sarcinii?

Dacă sufăr de grețuri în sarcină înseamnă că am o sarcină toxină? Este o întrebare frecventă printre gravide și dacă și tu te întrebi acest lucru, află că nu este întocmai așa. Într-adevăr, multe gravide pot confunda grețurile de sarcină cu sarcina toxică, însă o femeie care suferă de disgravidie emetizantă are stări de greață excesive, vărsături foarte dese, care pot duce la deshidratare severă. 

Hiperemezis gravidarium sau disgravidie emetizantă sau și mai cunoscut sarcina toxică, termenul popular, este o stare de greață persistentă, însoțită de vărsături puternice, o gravidă poate vomita și până la 40 de ori pe zi, care poate dura până la nașterea copilului. Procentul gravidelor afectate de hiperemezis gravidarium variază între 0,3 şi 2%.

Cu mulți ani în urmă, oamenii credeau că o cauză ar putea fi faptul că subconștientul femeii respinge copilul sau tatăl copilului. O concepție eronată spun cercetătorii din ziua de azi care pun aceste simptome mai degrabă pe fondul schimbărilor hormonale. Cauza reală a stării de greață severă din timpul sarcinii rămâne încă necunoscută, fără dovezi pentru a susține ideea că explicația este de ordin psihologic.

Grețuri normale sau sarcină toxică: cum facem diferența? 

Aflarea venirii unui copil pe lume este un moment deosebit pentru orice părinte și mai ales pentru o femeie care își dorește cu ardoare să devină mamă. Cele mai multe femei vor suferi de stări de greață în primele 3 luni de sarcină, manifestate în special dimineața, după trezire. Dar, există și femei care nu au parte de așa ceva.

Chiar dacă simptomele dintre sarcina toxică şi greţurile de sarcină par asemănătoare, diferența este majoră. Potrivit American Pregnancy Association, disgravidia emetizantă se deosebeşte prin faptul că starea de greaţă este însoţită mereu de vărsături severe, ce durează chiar şi după luna treia de sarcină şi care pot duce la deshidratare severă.

sarcina toxica

Dacă boala nu este tratată corespunzător, poate determina scăderea în greutate a gravidei, tensiune scăzută, tahicardie, deficienţe nutriţionale, dezechilibre metabolice, pierderea elasticităţii pielii şi halucinaţii. În plus, fătul nu primește substanțele nutritive necesare pentru o dezvoltare optimă. Din păcate, în anumite cazuri, diagnosticul de sarcină toxică se pune cu întârziere, moment în care gravida ajunge să se interneze din cauza deshidratării severe sau când pierde peste 5% din numărul de kilograme de dinainte de sarcină.

Așa cum menționam și anterior, nu se cunoaște motivul exact al cauzelor grețurilor de sarcină, rolul fiind în mare parte atribuit schimbărilor hormonale, însă medicii au observat anumite corelări cu sarcină multiplă, sensibilitatea la anumite mirosuri, rău de mișcare și dacă gravida a fost expusă anterior la estrogeni (anticoncepționale) înainte de a rămâne însărcinată.    

Sarcina toxică afectează copilul?

Sarcina toxică afectează atât gravida, cât şi fătul. Din cauză că femeia nu se poate poate hrăni corespunzător în perioada sarcinii, pentru că nu se poate hidrata corespunzător, și mai ales pentru că vomită ceea ce a mâncat, nou-născutul poate avea la naştere o greutate mai mică. 

Înainte de anii 1940, această boală era una dintre cauzele decesului maternal. Datorită hidratării intravenoase, mortalitatea ca urmare a sarcinii toxice a devenit extrem de scăzută. Dar, așa cum spuneam fătul riscă să vină pe lume cu o greutate sub medie și cu un scor Apgar mic.

Pentru că sarcina toxică nu poate fi prevenită și pentru ca gravida să nu ajungă într-o stare severă, ea poate fi internată în spital pentru a i se administra prin perfuzie fluide pentru restabilirea nivelului de hidratare și pentru a reface echilibrul electrolitic al organismului, precum și nivelul optim de vitamine și nutrienți. 

cordon ombilical

Ce poti face pentru a preveni sau trata greața în sarcină?

Medicii sunt încă de părere că în cazurile mai puțin severe pot fi tratate prin schimbarea dietei, odihnă și administrarea de medicamente antiacide și antiemetice. 

  • Dimineața înainte de a te da jos din pat, încearcă să mănânci un biscuite sărat. Se pare că un stomac gol va accentua senzația de greață. Ca urmare, încearcă să mănânci puțin și des. 
  • Cu acordul medicului, ia vitamina B6 sau dimpotrivă întrerupe temporar administrarea vitaminelor prenatale. Dacă starea ta se ameliorează, începe să reintroduci vitaminele după câteva zile de repaus. De asemenea, pentru că fierul este un mineral puternic pentru sistemul tău digestiv, încetează să-l mai iei în primul trimestru dacă nu suferi de anemie, dat tot cu înștințarea medicului ginecolog care îți supraveghează sarcina.
  • Alege cu grijă alimentele pe care le consumi. Optează pentru alimente ușor de digerat și bogate în nutrienți, precum: pâine prăjită, orez alb, banane, cartofi dulci, carne de pui. Evită grăsimile și alimentele condimentate.
  • Bea ceai cu ghimbir. Potrivit cercetărilor în domeniu, gravidele care consumă ceai de ghimbir au un risc mult mai redus de avort spontan şi greţuri matinale. Acest efect se datorează acţiunii gingerolului din ghimbir, o substanţă care are efecte similare antiemeticelor la nivelul tractului digestiv, favorizând astfel procesul de digestie. 
  • Bea multe lichide, cu înghițituri mici. Mănâncă încet, mestecă bine și bea multe lichide cu înghițituri mici. Puțin și des este soluția pentru a preveni pe cât posibil grețurile și vărsăturile.
  • Evita alimentele cu mirosuri puternice sau foarte condimentate care ți-ar putea declanșa greată și voma.
  • Aerisește cât mai des și fă plimbări zilnice. Creierul este cel mai solicitat organ, astfel primele simptome ale creierului insuficient oxigenat sunt amețeala, starea de leșin. Cu atât mai mult în sarcină este benefic să aerisești locul în care stai sau lucrezi și să faci plimbări în aer liber, de preferat la primele ore ale dimineții. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Greaţa persistentă şi voma, asociate cu pierderea în greutate caracterizează o sarcină toxică. Grija pe care o acorzi corpului tău înseamnă grijă pentru puiul tău. Dacă vrei să-i oferi șansa copilului tău la o viață sănătoasă în viitor, alege recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, la nașterea acestuia! 

 

Voteaza Sarcina toxică sau disgravidia: grețuri puternice și vărsături pe toata durata sarcinii?: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile