Sarcina târzie crește speranța de viață?

Care este vârsta ideală pentru a rămâne însărcinată? Aceasta este întrebarea pe care tot mai multe femei și-o adresează în sinea lor. Din dorința de a face performanță la muncă, de a avansa și de a avea o funcție de conducere, unele femei aleg să pună pe planul doi copiii.

Astfel, mame grizonate care își stâng pruncii la piept nu mai reprezintă o anomalie, ci un tablou care s-a extins la nivel mondial. Indiferent dacă au motive financiare sau își doresc o ascensiune pe scara profesională, foarte multe femei amână maternitatea în favoarea altor aspecte sociale. Este oare însă varianta ideală?

Mamă – după 35 de ani?

Un studiu recent despre mamele care fac copii la o vârstă înaintată a fost realizat în noiembrie 2016 și a demonstrat că, femeile care aleg să devină mame mai târziu de 25 de ani au o speranță de viață mai lungă.

Cercetările au demonstrat că femeile care au atins vârsta de 90 de ani erau mai degrabă absolvente, măritate și cu un venit lunar substanțial.

Studiul nostru nu încurajează femeile să aibă copii la vârste înaintate, deoarece nu este găsită încă explicația incontestabilăconform căreia femeile care nasc mai târziu trăiesc mai mult”, afirmă autorul studiului, Aladdin Shadyab, post doctorand al Universității din California.

De asemenea, o explicație posibilă ar fi aceea că femeile care aleg să devină mame la o vârstă mai înaintată beneficiază, de obicei, de un statut social și economic superior”, a adăugat Shadyab. „Știm, din cercetările anterioare că aceste femei sunt susceptibile de a trăi mai mult”.

În America, media de vârstă la care o femeie dă naștere este de 26 de ani, aceasta fiind cu greu considerată „bătrână”. În prezent, această medie de vârstă este în continuă creștere.

Ratele primelor nașteri realizate de femei cu vârste cuprinse între 40 și 44 de ani, de exemplu, au fost mai mult decât duble între 1990 și 2012, potrivit datelor furnizate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Studiile publicate în 2015 arată că femeile care au născut în jurul vârstei de 33 de ani sunt mai susceptibile de a trăi până la 95 de ani, spre deosebire de cele care au avut primul copil la 29 de ani.

21 de ani de monitorizare continuă

Pentru noul studiu, anchetatorii au analizat datele referitoare la aproximativ 20.000 de femei selectate pentru a face parte dintr-un studiu național pe termen lung, care a început în anul 1993. Acestea au fost monitorizate timp de 21 de ani si 54 dintre aceste au ajuns la vârsta de 90 de ani. S-a constatat că femeile care au născut pentru prima dată la 25 de ani au cu 21% mai multe șanse să atingă vârsta de 90 de ani, față de cele care au născut mai devreme.  Femeile albe, cu un număr cuprins între două și patru sarcini duse la termen au avut, de asemenea, cote mai mari de longevitate, comparativ cu cele care au dus o singură sarcină la termen, au arătat rezultatele.

Factorii de reproducere sunt rareori menționați în contextul longevității”, spune Shadyab. „De obicei, cercetările sunt focusate pe cu totul și cu totul alte aspecte precum dietă, activitate fizică, nicidecum pe factorii de reproducere”, a adăugat acesta.

Rezultatele nu au fost o surpriză pentru cercetătorul american Steven Austad, director științific al unei federații americane care cercetează procesul de îmbătrânire.

Dacă nu esți din domeniu, să ajungi la 90 de ani sună fantastic, dar dacă ai ajuns la 75 de ani, ai o șansă mare să trăiești până la 90 de ani”, spune Austad, care este și președinte al Universității din Alabama.

De asemenea, studiul a raportat că „dacă ești bine educat, echilibrat, dacă nu esti supraponderal și nu fumezi, esti candidatul perfect la o viață bună și lungă”, a adăugat Austad.

Indiferent de vârsta la care aleg să devină mame, femeile ar trebui să opteze pentru recoltarea celulelor stem la naștere și să investească în viitorul copiilor.

Baby Stem este partener Seracell – banca numărul 1 în Germania din punct de vedere al recoltării lunare și eliberării totale. Seracell funcționează în strânsă legătură cu Facultatea de Medicină a Universității din Rostock, una dintre cele mai vechi Universități din nordul Europei și este una dintre puținele bănci de celule stem ce au obținut acreditarea europeană GMP, cea mai importantă certificare în domeniul prelucrării și stocării probelor biologice.

Pentru mai multe detalii, vizitează Babystem.ro