Sarcina incipientă: Ce înseamnă și ce trebuie să știi despre ea

Ai primit diagnosticul de sarcină incipientă sau ai auzit în rândul prietenelor tale și vrei să afli mai multe despre ce înseamnă? Sarcina incipientă este prima parte a dezvoltării embrionului, cel mai vulnerabil moment pentru o gravidă, deoarece atunci există cel mai ridicat risc de avort spontan.

Sarcina incipientă este așa cum spuneam perioada în care se formează și dezvoltă embrionul. Primul simptom care îți anunță că ești însărcinată este absența menstruației. Însă, trebuie să știi că există femei care au o sarcină fără simptome, și află abia după câteva săptămâni că sunt însărcinate. În acest caz, dacă ți-ai planificat sarcina, ecografia transvaginală este esențială pentru a determina poziția embrionului, medicul fiind cel care îți poate spune dacă vei întâmpina sau nu probleme pe parcursul sarcinii. 

Deși orice viitoare mamă este nerăbdătoare să vadă prima ecografie cu fătul, trebuie să știi că acesta va fi vizibil după 6 săptămâni de sarcină, iar tot atunci medicul va aproxima și data nașterii.

Ce înseamnă sarcina incipientă?

În primul rând trebuie să știi cum este împărțită sarcina, pentru că fiecare perioadă are particularitățile ei:

  • Trimestrul 1 – săptămânile 1 – 13
  • Trimestrul 2 – săptămânile 14 – 27
  • Trimestrul 3 – săptămânile 28 – 40 (+2)

calendar sarcina

O sarcină va avea o durată de 40 de săptămâni, săptămânile de sarcină începând din prima zi a ultimei menstruații. Dar, în primele două săptămâni o femeie nu este încă gravidă, acesta este intervalul în care corpul se pregătește pentru ovulație și eliberarea unui ovul pentru a fi fecundat. În primele zile și săptămâni de sarcină, este posibil ca femeia să nu știe că este gravidă.

Cum se formează embrionul

  • La aproximativ 6 zile după fertilizare, blastocistul se atașează la mucoasa uterului, de obicei aproape de vârf. Acest proces, numit implantare, este finalizat până în ziua 9 sau 10. Peretele blastocistului este gros, cu excepția unei zone.
  • Celulele interioare din zona îngroșată se dezvoltă în embrion, iar celulele exterioare se cufundă în peretele uterului și se dezvoltă în placentă. Placenta produce astfel mai mulți hormoni care ajută la menținerea sarcinii.
  • Embrionul este înconjurat de lichid în interiorul sacului amniotic, stratul exterior al acestuia dezvoltându-se în placentă;
  • Stratul extern de celule creează legături cu sistemul sanguin al mamei.

Mai multe informații foarte utile despre cum se formează embrionul poți citi în acest articol: Dezvoltarea fătului: Când se formează embrionul?

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Simptome în sarcina incipientă

În cazul unei sarcini incipiente, confirmarea se află în primul rând în testul de sarcină. Însă, chiar înainte ca menstruația să întârzie, ai putea bănui că ești gravidă datorită unor semne pe care ți le oferă corpul. Iată care sunt cele mai comune semne și simptome în sarcină incipientă

  • Senzatie de oboseală;
  • Sensibilitate la nivelul sânilor și tendința de umflare a acestora;
  • Urinare frecventă;
  • Greață și vărsături sau poftă de a consuma anumite alimente;
  • Crampe abdominale ușoare;
  • Constipație (modificările hormonale duc la încetinirea sistemului digestiv);
  • Mici sângerări vaginale (aceast simptom se numește sângerare de implantare);
  • Schimbări de dispoziție (modificările hormonale din corpul tău la începutul sarcinii te pot face neobișnuit de emoțională, tocmai de aceea schimbările de dispoziție sunt frecvente.)

greata sarcina

Sângerări în sarcina incipientă: de ce apar?

Așa, cum am menționat anterior, unul dintre simptome în sarcina incipientă poate fi sângerarea. Există mai multe motive pentru care femeile însărcinate au sângerări în primele săptămâni de sarcină, unele lipsite de risc, altele care pot anunța o problemă gravă:

  • Sângerarea de implantare sau sângerarea de nidație: Apare în general la două săptămâni de la concepție, atunci când ovulul fecundat ajunge în uter. Sângerarea de implantare durează foarte puțin, femeia eliminând, de obicei, câțiva stropi de sânge. Acest simptom poate fi asociat cu crampe asemănătoare celor din perioada menstruației.
  • Sarcina extrauterină: Medicul este în măsură să pună acest diagnostic, atunci când în urma ecografiei embrionul nu a putut fi vizualizat, ceea ce înseamnă că în loc de uter, acesta s-a poziționat în trompa uterină.
  • Avortul spontan. Una dintre cauzele frecvente ale sângerărilor din sarcina incipientă este din păcate avortul spontan. Sângerarea este normală dacă vorbim de câteva picături, dar dacă începi să simți crampe similare celor de la menstruație, dureri abdminale severe și sângerare mai mare este posibil să se producă un avort spontan și trebuie să îți anunți medicul care în urma consultului poate observa o dilatare a colului uterin ceea ce denotă un avort spontan. Un avort spontan poate fi efectul altor probleme de sănătate pe care le avea mama anterior (tuberculoză, cancer sau diabet), un stil de viață plin de vicii precum alcoolul și fumatul, vârsta peste 35 de ani sau respingerea de către sistemul imunitar a sarcinii.

sarcina incipienta simptome

  • Infecții vaginale, precum vaginita. În cazuri foarte grave poate fi vorba și despre anumite infecții. Pentru un diagnostic corect, se face un examen microbiologic cu probe colectate din vagin, perineu, vulvă și vestibul sau se efectuează cunoscutul test Babeș-Papanicolau, dacă se bănuiește că poate fi vorba despre un anume tip de cancer cum ar fi cel de col uterin sau vaginal.
  • Hematom: Din cauza volumului ridicat de sânge care circulă prin corp în perioada sarcinii incipiente, se formează cheaguri de sânge care, de obicei, sunt eliminate prin uter. Un hematom este un cheag de sânge care nu pune în pericol mama și viitorul făt și care este eliminat în mod natural după câteva zile de la formare, de aceea poate apărea o sângerare minoră.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

  • Infecții virale: Cea mai cunoscută infecție în rândul femeilor însărcinate este listerioza, provocată de bacteria Listeria. Această bacterie este luată din alimentele contaminate precum lapte nepasteurizat, carne crudă, pește crud, brânzeturi moi și fructe nespălate. Trebuie să ai grijă cu tot ceea ce mănânci cât timp ești însărcinată, cu precădere în primul trimestru când riscul de avort spontan este foarte mare.
  • Placenta jos inserată: Dacă placenta este poziționată prea jos, ea poate să provoace sângerări abundente. Dacă după efectuarea unei ecografii transvaginale medicul decide că poziția placentei pune în pericol sarcina, el îi va impune mamei repaus îndelungat și interzicerea până la termen a activităților fizice.

Dacă ești însărcinată, cel mai probabil te gândești cum ai putea să-i asiguri sănătatea viitorului tău copil chiar și după naștere. Baby Stem îți poate feri bebelușul tău de mai mult de 40 de boli grave, doar prin recoltarea și stocarea de celule stem la cele mai înalte standarde. Pentru mai multe detalii vizitează www.babystem.ro