O sarcină gemelară este o dublă binecuvântare, dar care vine cu ceva temeri pentru viitorii părinți. În termeni medicali, este considerată sarcină multiplă când vorbim de doi sau mai mulți fetuși. Temerea părinților este oarecum întemeiată, deoarece sarcina cu gemeni înseamnă o monitorizare mai atentă și anumite măsuri de precauție.
Bebelușii născuți dintr-o sarcină multiplă pot proveni din același ovul sau din ovule diferite. Cei care provin din același ovul sunt numiți gemeni identici, iar în acest caz sarcina apare atunci când un ovul este fertilizat de un spermatozoid și se divide în doi sau mai mulți embrioni. Bebelușii care provin din ovule diferite sunt numiți gemeni fraterni, atunci când două sau mai multe ovule sunt fertilizate de spermatozoizi diferiți.
Singura modalitate certă de a afla dacă ai gemeni este prin intermediul ecografiei. Cel mai bun moment pentru a face această ecografie este după săptămâna 10 de sarcină, când se pot observa doi saci gestaționali.
Dacă ai aflat că ești însărcinată cu gemeni, vei avea nevoie de o îngrijire ceva mai atentă, ceea ce înseamnă mai multe consulturi și ecografii în timpul sarcinii. Cel mai probabil nu vei avea nevoie de analize suplimentare de sânge, dar vei avea clar nevoie de mai multe ecografii. Medicii recomandă în general în cazul sarcinilor cu gemeni cu placentă separată, realizarea ecografiilor la 12-13 săptămâni, 20 de săptămâni și apoi la fiecare patru săptămâni până când se nasc copiii. Dar, este posibil să fie uneori indicate mai des decât atât.
În schimb, în cazul unei sarcini cu gemeni care împart aceeași placentă, de foarte multe ori este recomandat să faci ecografii la fiecare două săptămâni, începând cu săptămâna a doua de sarcină. Astfel că este posibil ca medicul obstetrician să recomande o monitorizare mai frecventă pentru a vedea evoluţia sarcinii, monitorizarea atentă a tensiunii arteriale. Colul uterin se poate scurta mai repede în cazul unei sarcini gemelare, fiind nevoie în unele cazuri de serclaj (procedură chirurgicală care presupune coaserea colului uterin pentru a menține canalul cervical închis pentru a preveni dilatarea și nașterea prematură).
De asemenea, o femeie însărcinată cu gemeni ar trebui să meargă și la un consult cardiologic, deoarece stresul la care este supus organismul este dublu în acest caz, iar activitatea cardiacă este mult mai intensă.
Nu toate sarcinile gemerale prezintă complicații, însă s-a observat comparativ cu sarcinile cu un singur făt, că există riscuri mai mari. Iată care sunt complicațiile care pot apărea la sarcina cu gemeni și de ce precauții ar trebui să ții cont:
Dacă te-ai întrebat sau te întrebi care sunt factorii care crește posibilitatea de a avea o sarcină cu gemeni sau multiplă, iată ce spun statisticile:
Bine de știu! Este important de știut că naşterea cu gemeni este bine să aibă loc în instituţii bine echipate tehnic, dotate cu un serviciu de terapie intensivă, capabil să asiste atât mama, cât şi nou-născuţii.
De asemenea, vrem să-ți spunem că recoltarea celulelor stem la naștere este o decizie extrem de importantă, iar sarcina cu gemeni nu face excepție. Pentru gemeni în aceeași placentă veți avea nevoie doar de un kit de recoltare. Dacă așteptați gemeni în placente diferite, atunci va fi nevoie de două kit-uri de recoltare, deoarece vorbim de ADN-uri diferite.
Baby Stem a adus în România experiența și calitatea germană a serviciilor de stocare și de prelucrare a probelor biologice, în vederea tratamentelor cu celule stem necesare în cazul unora dintre cele mai grave boli.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…