Săptămâna 38 de Sarcină

 

Săptămâna 38 de Sarcină

În săptămâna 38 de sarcină sau la 36 de săptămâni de la concepție, copilul este tot mai aproape să se nască, de aceea mama trebuie să fie pregătită în orice moment. Deseori fetițele se grăbesc să se nască la 38 de săptămâni, iar băiețeii mai pot aștepta până la 40 săptămâni. În această săptămână de sarcină, copilul măsoară aproape 50 de centimetri și cântărește aproximativ 3 kilograme. Greutatea sa corporală crește zilnic cu maxim 30 de grame.

Săptămâna 38 de Sarcină

Deși mai ai cam două săptămâni până la termenul oficial, bebelușul tău e considerat deja ajuns la termen. 85% dintre copii se nasc în cele două săptămâni de dinaintea termenului calculat inițial. Deși spațiul din uter este și mai mic, în săptămâna 38 de sarcină bebelușul își mișcă mâinile, capul și picioarele, strânge pumnii și exersează mimica feței.
În săptămâna 38 de sarcină, organele bebelușului funcționează complet. Scheletul este complet format, iar oasele s-au întărit, fiind acoperite de mușchi, grăsime și piele. Stratul de grăsime continuă să se mărească, ceea ce înseamnă că transformă aproape toți nutrienții în lipide prețioase și acizi grași. Creierul și sistemul nervos lucrează din ce în ce mai bine, însă procesul de dezvoltare va continua și după naștere, pe parcursul copilăriei. Creierul cântărește acum aproape 400 de grame. Oasele craniului sunt încă separate și vor mai rămâne așa pentru a permite capului copilului să treacă ușor prin canalul de naștere în timpul travaliului, în cazul unei nașteri naturale.
În săptămâna 38 de sarcină, pielea copilului scapă de stratul de vernix cu care este acoperită până atunci și de puful de protecție (lanugo). E posibil totuși să mai aibă puf rămas pe umeri, frunte și pe ceafă și la naștere. De asemenea, scapă și de vernix, învelișul protector care îi apără pielea de lichidul amniotic. O parte dintre aceste reziduuri ajung în intenstinele copilului și vor fi eliminate la primul scaun al acestuia după naștere (meconiu). Dacă ești la prima naștere, să nu te sperii, la primul scaun al copilului tău vei vedea o substanță de culoare verde închis, păstoasă. Totuși, dacă reziduurile nu ajung în intestine, bebelușul se poate naște acoperit cu mucus verzui, pe care asistentele îl vor curăța imediat.

Simptomele resimțite de viitoarele mămici

În săptămâna 38 de sarcină, viitoarele mămici pot observa că burtica lor s-a deplasat acum mai jos, semn că cel mic se pregătește să iasă. Durerile pot fi acum mai intense, la fel și mișcările copilului din burtică. Pe masură ce acesta crește, pune tot mai multă presiune pe vezica ta urinară. Nu trebuie sa încetezi să bei multă apă în continuare pentru că hidratarea este esențială atât pentru gravidă, cât și pentru copil.
În săptămâna 38 de sarcină, este foarte probabil să ai scurgeri lichide, de culoare tulbure, care pot însemna fie că membranele s-au separat de sacul amniotic, fie că procesul de naștere este foarte aproape. Medicul este cel mai indicat să îți pună diagnosticul corect și să te ajute cu informațiile cele mai utile pentru fiecare situație.
Tot în această săptămână s-ar putea să ți se umfle gleznele sau picioarele, lucru care este firesc ca urmare a presiunii uterului mărit asupra venelor prin care sângele de la nivelul picioarelor este transportat înapoi către inimă. Doar dacă observi o umflare excesivă, anunță-ți medicul. Recomandarea este valabilă și în cazul umflării severe a mâinilor, a feței, a pungilor din jurul ochilor sau în cazul unei creșteri foarte rapide în greutate. Retenția de lichide și dilatarea vaselor de sânge ar putea cauza tumefierea feței și a pleoapelor, în special dimineața când te trezești.

Recomandări

1. În această săptămână consumă cât mai multe alimente bogate în calciu: pește, brânză de vaci, chiar cretă și coji de ouă. De asemenea, mănâncă mai puțin și mai des, mai ales pentru că bebelușul consumă în această perioadă foarte multă glucoză din organismul tau.
2. Hidratează-te corespunzător pentru ameliorarea simptomelor precum constipația sau apariția varicelor!
3. Ia vitamine și odihnește-te cât mai mult. E posibil să simți o starea de oboseală continuă.
4. Dacă nu ți-ai făcut încă bagajul pentru spital, nu mai este timp să amâni. Copilul tău poate apărea în orice moment!
5. În această săptămână vei merge la ultima consultație prenatală. Este bine să faci o listă cu ultimele întrebări pe care vrei să le adresezi medicului pentru a sta liniștită perioada aceasta.
6. Multe viitoare mămici se gândesc cu groază la durerile din timpul travaliului. Trebuie să știi că nu toate femeile au aceleași simptome și dureri, plus că organismul tău este făcut să suporte nașterile naturale.
7. Informează medicul de orice schimbări ale stării de sănătate!
Baby Stem este alături de tine și de copilul tău și îți oferă cele mai utile sfaturi și informații. Unic partener Seracell în România, Baby Stem oferă servicii de recoltare și depozitare a celulelor stem la standarde înalte. Pentru detalii, va rugăm accesați site-ul www.babystem.ro.

Nota pentru Săptămâna 38 de Sarcină: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 note, media: 4,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile