Săptămâna 37 de Sarcină

În săptămâna 37 de sarcină sau la 35 de săptămâni după concepție, organismul copilașului se pregătește de naștere. Copilul este considerat la termen, iar organele sale pot funcționa acum singure. Chiar dacă data nașterii tale este încă la trei săptămâni distanță, dacă bebelușul se naște acum, plămânii lui ar trebui să fie complet maturi și pregătiți să se adapteze la viața din afara burticii.

Săptămâna 37 de Sarcină

În săptămâna 37 de sarcină crește nivelul de țesut adipos subcutanat, organismul creează un înveliș special pentru sistemul nervos, care va continua să se dezvolte pe parcursul acestui an. Interiorul plămânilor este tapetat cu surfactant, care îl va ajuta pe micuț să respire după naștere. De asemenea, în săptămâna 37 copilul măsoară aproximativ 48-50 cm și cântărește peste 2.9 kilograme.

Tot în această săptămână bebelușul este deja gata să se nască, ceea ce este o veste bună pentru mămici pentru ca acum nu mai este cazul nașterii premature. Copilul nou-născut va fi capabil să respire singur, fără ajutorul aparatelor, pentru că plămânii sunt pe deplin dezvoltați.

Mulți copii se nasc cu păr pe scalp, cu șuvițe lungi de până la 3,5 centimetri. Mai sunt, de asemenea, și acei bebeluși care se nasc doar cu un puf delicat pe cap. Trebuie să stii ca nu puține sunt cazurile în care părul copilul nu are aceeași culoare ca cel al părinților. De asemenea, cea mai mare parte a părului fin – lanugo- care l-a acoperit încă din săptămâna 26, precum și cea mai mare parte din vernix caseosa, substanţă alb-cenuşie, formată din secreţii sebacee şi din celule cutanate descuamate, care acoperă în straturi mai mult sau mai puţin groase pielea nou-născutului, dispar în săptămâna 37. Bebelușul va înghiți acest păr și acest înveliș, împreună cu alte secreții, care vor fi menținute în intestinele lui și vor deveni primul scaun, numit meconium, pe care îl va elimina la scurt timp după naștere.

Pentru a se pregăti de naștere, cu câteva săptămâni înainte ca travaliul să înceapă, cei mai mulți bebeluși se așează într-o poziție care să le permită să iasă din canalul de naștere mai întâi cu capul. Totuși, asta nu se întâmplă întotdeauna, iar fesele sau picioarele copilului ar putea fi poziționate primele. Această condiție poartă numele de prezentație pelviană și apare la aproximativ 1 din 25 de nou-născuți la termen.

Simptomele resimțite de viitoarele mămici

În săptămâna 37 de sarcină viitoarea mămică va simți o îmbunătățire a stării de sănătate, controlul respirației va fi mai ușor, mâncarea este mai bine digerată, va simți însă la fel de des nevoia să meargă la baie. Această nevoie continuă are legătură cu faptul că bebelușul coboară spre bazin. De asemenea, în săptămâna 37 contracțiile Braxton Hicks sunt mai frecvente și pot dura mai mult, fiind în același timp și mai neplăcute. Scurgerile vaginale ar putea crește, iar dacă observi că mucusul este un pic amestecat cu sânge în toaletă sau pe chilot, este posibil ca travaliul să fie la câteva zile distanță sau se poate declanșa chiar mai devreme de atât.

Nu vei observa vreo creștere semnificativă în greutate în săptămâna 37. Dacă înainte de a rămâne gravidă ai avut o greutate normală, probabil că până la sfârșitul sarcinii vei lua între 11-16 kilograme. Acest surplus de kilograme se datorează greutății copilului, dar și placentei, lichidului amniotic, măririi sânilor și uterului, depozitelor adiționale de grăsime și creșterii volumului de sânge și fluide.

Recomandări

  1. Informează medicul de orice schimbări ale stării de stării de sănătate!
  2. Este perioada foarte potrivită să alegeți spitalul în care o să nașteți.
  3. Fiindcă se apropie cu pași repezi nașterea, este indicat să faceți analizele de sânge pentru depistarea streptococului, pentru a lua măsurile necesare, în cazul prezenței acestuia, ca să nu fie infectat și bebelușul.
  4. Ocupă-te de instalarea scaunului bebelușului tău în masină. Nu vei putea să-ți aduci bebelușul acasă fără scaunul potrivit instalat în mașină. În plus, este mai greu de instalat decât crezi, așa că mai bine nu aștepta până în ultimul moment.
  5. Asigură-te că bagajul pentru spital este făcut și pus la îndemână! Nu știi când bebelușul tău va vrea să-și cunoască părinții.

BabyStem aduce în România experienta si calitatea germană a serviciilor de stocare si mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Unic partener Seracell în România, BabyStem oferă servicii de recoltare si depozitare a celulelor stem la standard înalte. Pentru detalii, va rugăm accesați site-ul www.babystem.ro

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022