Săptămâna 31 de Sarcină


Săptămâna 31 de Sarcină

În săptămâna 31 de sarcină sau la 29 de săptămâni de la concepție, copilul măsoară aproximativ 41 de cm și cântărește aproximativ 1,5 kilograme. Greutatea și dimensiunile lui continuă să crească. Din această perioadă mămica poate avea probleme cu somnul, dacă nu se confrunta deja cu asta până acum, pentru că bebelușul se mișcă mai mult și este din ce în ce mai mare, însă acest lucru ar trebui să bucure pentru că este un semn că micuțul este activ și sănătos.

Saptamana a-31-a de Sarcina

În săptămâna 31 de sarcină, bebelușul își trăiește viața în uter foarte activ. Rinichii săi sunt formați în totalitate, iar inima pompează mai mult de 500 mililitri de sânge. Plămânii sunt parțial dezvoltați. Alveolele pulmonare (sacii care se umplu cu aer la fiecare respirație) se înmulțesc ca număr și se definitivează și are loc formarea căilor respiratorii, copilul exersând acum respirația. Cu toate acestea, în cazul unei nașteri premature, șansele de supraviețuire ale copilului sunt mici deoarece plămânii nu sunt încă suficient dezvoltați pentru a funcționa normal. Cel mai probabil ar avea nevoie de ajutorul unui ventilator special pentru a putea respira, în spital.
În săptămâna 31 de sarcină, copilașul are pielea rozalie, iar funcția auditivă îi este 100% dezvoltată. Brațele, picioarele și corpul copilului sunt proporționale cu mărimea capului acestuia. Pe măsură ce se acumulează grăsime sub piele, mâinile, picioarele și corpul incep să capete formă. Tot în această săptămână sistemul nervos central al copilului s-a maturizat, astfel încat poate controla temperatura corpului. Aparatul genital continuă să se dezvolte. Cam în nouă săptămâni, copilul va fi gata să vă întâlniți față în față.

Simptomele resimțite de viitoarele mămici

În săptămâna 31 de sarcină, mămica poate resimți dureri puternice la baza coloanei. Copilul este foarte activ pe toată perioada zilei, și chiar și noaptea. Mămica și tăticul pot simți, ținând mâna pe abdomen, atât mișcările copilașului, cât și forma corpului său, atunci când acesta atinge pereții uterului. Începând cu această săptămână este posibil să experimentezi scurgeri de colostru, o formă primară de lapte cu care este hrănit bebelușul în primele sale zile de viață. Nu toate gravidele au însă această secreție înainte de naștere. Nu ai de ce să te îngrijorezi – atât prezenţa, cât şi absența colostrului sunt absolut normale. Poți să pregătești mameloanele pentru alăptare de acum prin masaje ușoare specifice cu creme speciale.
În această perioada unele femei se confruntă cu contracțiile Braxton Hicks. Acestea diferă de contracțiile travaliului prematur și nu sunt un motiv de panică. Se manifestă prin întărirea uterului, însă nu provoacă dureri. Apar de regulă în ultima jumătate a sarcinii, dureaza între 30 și 60 de secunde, nu sunt ritmice, apar neregulat și, în această perioadă a sarcinii, ar trebui să fie nedureroase și să nu apară periodic.
Copilașul continuă să ia în greutate, dar nu doar datorită rezervelor de grăsime, ci datorită sumei mai multor factori. Tocmai de aceea, argumentul mămicii că ea poate să mănânce orice și oricât dacă asta își dorește nu este tocmai valabil, pentru că uneori acest exces are efect imediat, prin umflarea mâinilor sau picioarelor, și efect îndelungat, prin acumularea de grăsime nedorită. Cu toate astea, este firesc ca până în această săptămână mămica să fi acumulat aproximativ 8 kg în plus. Până la sfârșitul sarcinii vei lua în greutate între 11 și 16 kilograme.
Ce ar trebui să te îngrijoreze în această perioadă? Variațiile tensiunii arteriale, prin creștere și scăderea bruscă. Dacă este un fenomen cu apariție deasă atunci trebuie să te adresezi medicului pentru a primi un tratament corespunzător. Asupra corpului tău, creşterea circulaţiei sanguine ar putea determina apariţia unor vene fine care se văd imediat ca o pânză de păianjen sub piele. Acestea au o lungime de câţiva milimetri sau centimetri şi sunt dispuse în formă de evantai. Deranjează foarte rar, fiind mai mult un inconvenient de natură cosmetică. De asemenea, pot să apară, în special la nivelul picioarelor, vene dilatate, sinuoase, cunoscute sub numele de varice. Venele dilatate de la nivelul rectului – hemoroizii – sunt o altă problema care ți-ar putea da bătai de cap în această perioadă.

Recomandări

1. Evitată să iei foarte mult în greutate în această perioadă pentru că există riscul creșterii tensiunii, a durerilor de cap, umflarea membrelor și a încheieturilor.
2. Consumă alimente bogate în fibre și hidratează-te corespunzător pentru a preveni constipația și apariția hemoroizilor. De asemenea, încearcă să mănânci și cât mai multe alimente bogate în fier, care să ajute la formarea celulelor roșii ale sângelui.
3. Dacă ești la primul copil, este o perioadă potrivită să mergi la un curs de prim ajutor și suport de bază al vieții pentru nou-născuți.
4. Dacă nu ți-ai ales încă medicul care să te ajute pe parcursul sarcinii și cu care să naști, este momentul potrivit. Alege un doctor care să aibă ore de program care îți convin și care să fie și relativ aproape de tine ca locație.
5. Daca nu ți-ai făcut încă analizele de trimestrul al treilea, este momentul potrivit să le faci. De asemenea, mulți medici recomandă și o ecografie morfologică de trimestrul al treilea.
6. Evită să stai în preajma fumătorilor și evită, de asemenea, localurile în care se fumează.
7. Este o perioadă bună să-ți pregătești bagajul pentru maternitate.
8. Există riscul să naști prematur în această perioadă, de aceea, în cazul oricăror dureri, adresează-te medicului!
Baby Stem oferă servicii de prelucrare și de depozitare a celulelor stem în patru laboratoare performante, prin colaborarea cu Seracell. Astfel, stocarea se face în șase eșantioane–trei eșantioane, fiecare apt pentru un eventual transport și încă trei mini eșantioane destinate testelor de compatibilitate, testelor ADN sau identificării malformațiilor genetice ale celulelor stem. Seracell este banca numărul 1 în Germania și dispune de două dintre cele mai importante acreditări GMP (God Manufacturing Practice) și JACIE, ca semn al profesionalismului echipelor medicale și a laboratoarelor echipate cu o tehnologie de înaltă performanță. Pentru mai multe detalii, vizitează www.babystem.ro!