Săptămâna 28 de Sarcină


Săptămâna 28 de Sarcină

În săptămâna 28 de sarcină sau după 26 de săptămâni de la concepţie, pleoapele copilului sunt parţial deschise şi s-au format genele. Copilul câştiga constant în greutate, ceea ce face ca pielea lui să devină netedă.

Până acum copilul are aproape 38 cm, măsuraţi de la creştet la călcâi, fiind de mărimea unei vinete şi cântăreşte aproximativ un kilogram. Copiii sănătoşi care se nasc în această săptămână au 90% şanse să supravieţuiască fără afectare neurologică sau fizica, iar şansele cresc cu fiecare săptămână de sarcină câştigată.

Copilaşul îşi deshide pentru prima dată ochii. Sunt de culoarea albastră, dar şi-o vor schimba înainte de naştere în verde, sau căprui, în dependenţă de predispoziţie. Îi creşte părul pe cap, privirea îi devine mai expersivă datorită genelor frumos conturate. Copilaşul va încerca să îţi schimbe poziţia, dar nu mai are aşa mult loc în uter, ceea ce îi produce discomfort. Continuă să se depună ţesut adipos, dar este acum un proces mult mai lent. Creşte greutatea bebeluşului, în această perioadă aceasta ajunge până la 1100 grame.

De mărimea unei conopide mari (aprox. 37.6 cm) și acoperit cu un puf fin cunoscut sub numele de lanugo, bebelușul se simte excelent în burtica ta, mai ales că acum pleoapele dezvăluie ochiul complet dezvoltat și acesta poate vedea lumina.

Femeia nu simte schimbări importante în organism, dar cu toate acestea un control o dată la 10 zile este necesar. Sunt necesare analizele pentru depistarea anticorpilor, sensibilitatea la glucoză şi cantitatea de fier în sânge. Medicul vă poate prescrie preparate care conţin calciu necesare consolidării ţesutului osos al copilului. Este practic vorba despre luna a 7-a, iar în această perioadă uterul ajunge să măsoare aproximativ 28 cm.

Mămica simte tot mai puternic şi mai des mişcările copilaşului, care creşte şi se atinge de pereţii uterului.

Recomandări:

– În săptămâna a 28-a este recomandat să număraţi numărul de ori în care copilaşul împinge în pereţii uterului. Această cifră trebuie să fie apropiată de 10. Consultaţi-vă neapărat medicul dacă această cifră este mai mică sau mai mare de atât.

– Dacă sun trepeznte stări de ameţeală, slîbiciune, paloare faceţi-vă analizele de sânge pentru a depista cantitatea de fier.

– Consumaţi alimente bogate în fier: prune, nuci, miere, afine şi alte produse.

– Participarea la cursurile prenatale vă ca mai elimina din frica de naştere.

Cu fiecare săptămână care trece, corpul tău se modifică. Uterul continua să crească, iar partea lui superioară putând fi acum palpata la peste 7 cm deasupra ombilicului. Înălţimea fundului uterului este definită ca distanţă de la simfiza pubiană până la vârful uterului, măsurată în centimetri. Frecvent, după primele 12 săptămâni de sarcină, valoarea înălţimii fundului uterului este egală cu numărul de săptămâni de sarcină. De exemplu, în săptămâna 28 de sarcină, medicul se aşteaptă ca înălţimea fundului uterului să fie aproape 28 de centimetri. Totuşi, nu este anormal că valoarea măsurată să fie mai mare sau mai mică decât cea aşteptată.

Baby Stem, partener Seracell în România, este alături de tine din prima până în ultima zi de sarcină și îți oferă servicii de recoltare și depozitare a celulelor stem la standarde înalte. Baby Stem îți pune la dispoziție un kit de recoltare și orice informație necesară. Pentru detalii, accesează site-ul www.babystem.ro

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022