Săptămâna 25 de sarcină

Este săptămâna în care copilaşul se mişcă mult, pentru că se întăresc şi mai mult oasele, articulaţiile devin foarte elastice. El începe să îşi strângă pumnişorii şi îşi stabileşte obişnuinţa de a-şi mişca mai mult mânuţa dreaptă sau stângă. De acum vă puteţi da deja seama dacă bebeluşul va fi dreptaci sau stângaci.

În săptămâna 25 de sarcină sau la 23 de săptămâni după concepţie, pe măsură ce se formează grăsimea subcutanată, pielea ridată începe să se întindă şi copilul începe să semene tot mai mult cu un nou-născut. Părul copilului creşte din ce în ce mai mult şi dacă ai putea să-l vezi probabil că acum ai putea să discerni ce culoare şi textura va avea părul lui!

Copilul este acum capabil să răspundă la sunete familiare, cum ar fi vocea ta, mişcându-se. Simţurile devin mult mai sofisticate, astfel încât dacă îndrepţi o lumină către abdomen, copilul va întoarce capul, ceea ce înseamnă că nervul optic este funcţional.

În săptămâna 25 de sarcină, cel mic măsoară aproape 35 de centimetri şi cântăreşte 680 de grame ! De acum încolo, doar factorul genetic este cel care decide cât să cântărească fiecare bebeluş la naştere, unii oprind acul cantarului la 3.200 g, iar alţii la peste 4.500 g, ca nişte adevăraţi campioni ai dezvoltării intrauterine ! În această săptămână, se formează coloana vertebrală a celui mic şi restul componentelor sistemului nervos periferic (reţeaua de nervi spinali şi nu numai), plămânii şi nările.

Mămica îşi simte şi mai bine copilaşul. Dacă stă foarte liniştită într-o încăpere în care este foarte linişte poate auzi chiar bătăile inimii copilaşului. Vă puteţi da seama când copilaşul doarme sau când este treaz, chiar dacă acesta nu se mişcă prea activ. El îşi construieşte propriul regim al zilei, care este independent de cel al dumneavoastră.

În aceeaşi perioadă ar putea să reapară stările de rău: arsuri la nivelul tractului gastro-esofagian, presiuni puternice pe diafragma, dureri la nivelul coastelor. Toate ţin de faptul că greutatea bebeluşului atinge  700 g, iar dimensiunile pot fi comparate cu cele ale unei mingi de fotbal. Adresaţi-vă medicului în legătură cu arsurile, pentru că netratate la timp ele se pot transforma în gastrită cronică.

Uterul este aproximativ de mărimea unei mingi de fotbal şi fundul uterului se poate simţi la jumătatea distanţei dintre stern şi ombilic

În timp ce părul copilului tău creşte, şi părul tău va arăta mai bogat şi mai strălucitor ca niciodată, însă asta nu se întâmpla deoarece îţi creşte mai mult păr. În sarcina, nivelul ridicat de estrogen prelungeşte faza de creştere a firului de păr, ceea ce are ca efect eliminarea unui număr mai mic de fire de păr şi îngroşarea tulpinei acestora. Unele femei observă, de asemenea, că părul lor devine mai strălucitor şi că-şi schimba textură (părul ondulat devine mai drept, de exemplu). După ce vei naşte, ciclul de creştere/ repaus se reia, astfel încât vei observa că părul îţi va cădea mai mult. Totuşi, nu toate femeile vor avea modificări majore la nivelul părului înainte şi după ce vor naşte. Aceste schimbări sunt mai evidente la femeile cu părul lung.

Nu e deloc surprinzător că te doare spatele când eşti însărcinată şi asta din cauza creşterii uterului şi schimbării centrului de greutate al corpului, pe de o parte, iar pe de altă parte din cauza unui hormon –relaxina- care relaxează ligamentele de la nivelul bazinului. Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii şi poate apare devreme în sarcina şi persista sau chiar înrăutăţi pe măsură ce sarcina evoluează. Dacă durerea este severă sau dacă durează mai mult de două săptămâni, fă-ţi o programare la medicul tău. Este posibil ca acesta să-ţi recomande medicamente împotriva durerii cum a fi acetaminofenul (paracetamolul) sau alte tipuri de terapie.

Medicul curant ţine contul fiecărei zile de sarcină şi vă poate spune de fiecare dată în ce perioadă de sarcină vă aflaţi. Mai exact, fiindcă 1 lună obstetricală este egală cu 28 zile (4 saptamani), 25 de săptămâni înseamnă în termeni obstetricali 6 luni. Curând începe luna a 7-a. Până la naştere mai rămân 15 săptămâni şi mama trebuie să îşi adune un car de răbdare şi să urmeze instrucţiunile medicului întocmai.

Câte ceva despre dimensiunile copilaşului:

– diametrul capului: 62,3 mm;

– diametrul pieptului: 63,1 mm;

– diametrul abdomenului: 64,2 mm;

– grosimea pereţilor placentari: 26,22 mm.

Inima pruncului înregistrează între 140-150 bătăi pe minut.

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022