Este săptămâna în care veţi avea parte de senzaţii şi experimente noi, pentru că bebeluşul a mai crescut, acum cântăreşte aproape 550 g şi este mult mai activ. Dar, el nu se poate deplasa liber în uter, pentru că ocupă o mare parte din el. Din acest motiv copilaşul se panichează şi începe să lovească tot ce-i intră în cale. Şi pentru că este mai aproape de lumea exterioară, el devine atent la orice zgomot. Tocmai de aceea aveţi grijă să vegheaţi la liniştea şi confortul lui, dacă un copilaş se sperie el va rămâne în această stare multe ore la rând şi vă va lua ceva timp să-l liniştiţi.
Continuă să se dezvolte ţesutul adipos, lucru necesar pentru a proteja copilul de îmbolnăvire. Copilaşul este foarte sensibil la schimbarea bruscă a temperaturii, tocmai de aceea trebuie să-l protejăm mai mult. S-a consolidat sistemul respirator al copilaşului, acesta respiră cu toţi plămânii şi îşi foloseşte la maxim capacităţile. Copilaşul se dezvoltă şi devine treptat tot mai independent, de aceea starea mămicii se poate înrăutăţi. Apar dureri de cap ciudate, dureri ale picioarelor, greutate la stomac şi vezica urinară. Cumpăraţi-vă o pereche de pantofi confortabili şi încercaţi să vă odihniţi cât mai mult. Nu vă suprasolicitaţi corpul deja obosit. Dacă simţiţi o stare de rău apăsătoare informaţi-vă neapărat medicul.
La şase luni copilaşul cântăreşte aproape 600 g şi ajunge să aibă aproximativ 30 cm. Rezervele de ţesut adipos pe care copilaşul le acumulează participă intens la formarea energiei, prin arderea grăsimilor, fapt care contribuie la menţinerea unei temperaturi plăcute pentru dezvoltarea bebeluşului. Copilul creşte şi se dezvoltă armonios şi datorită faptului că organismul său micuţ începe să formeze şi să elibereze hormonul de creştere.
În aceeaşi perioadă încep să se manifeste simţurile şi reflexele. Copilaşuil poate percepe şi înţelege reacţiile emoţionale ale mamei şi este foarte util ca din această perioadă să îi citiţi sau să-i puneţi să asculte muzică bună, care să-l liniştească şi să-i transmită o stare bună. În cea mai mare parte a timpului (între 16 şi 20 h) copilaşul doarme.
Sfat:
– atrageţi atenţia străilor dumneavoastră fizice: sete frecventă, urinări frcvente, mâncărimi pot fi simptomele uni început de diabet, cauzat de felul în care vaţi hrănit copilaşul conform poftelor sale. Consultaţi-vă medicul.
– încercaţi să fiţi cât mai calmă, să mergeţi mai mult pe jos, să vă faceţi timp pentru a asculta muzică, să vă relaxaţi mai mult.
– nu ezitaţi să contactaţi medicul în cazul unor senzaţii mai ciudate, cu atât mai mult în cazul când simţiţi durere.
Începând cu săptămâna 24 de sarcină, realitatea privind apariţia bebeluslui începe să te înconjoare. Poate şi din cauza faptului că nu îţi mai poţi vedea picioarele. Începi să îţi expui temerile oricui este dispus să te asculte. Este normal şi chiar recomandat, trebuie să eviţi stresul şi spunând lucrurilor pe nume cu voce tare te poţi organiza mult mai bine.
Baby Stem este alături de tine și de copilul tău și îți oferă cele mai utile sfaturi și informații. Unic partener Seracell în România, Baby Stem oferă servicii de recoltare și depozitare a celulelor stem la standarde înalte. Pentru detalii, va rugăm accesați site-ul www.babystem.ro.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…