Copilul s-a învăţat să înghită lichid amniotic, care conţine şi celule moarte ale pielii. Lichidul este asimilat, iar celulele rămân în intestin, deoarece acestea sunt mai dure şi necesită efort de digerare. Organismul contruieşte sistemul imunitar, apar leucocitele şi trombocitele. Copilaşul distinge gusturile, pentru că papilele gustative sunt deja formate. În ciuda faptului că bebeluşul nu poate încă să deschidă ochii, el se mişcă în interiorul placentei cum îi place. Greutatea copilului creşte până la 310 g.
Pentru femei această săptămână nu va fi cu mult diferită de altele, singura diferenţă marcantă fiind creşterea în greutate. Creşte ţesutul adipos al copilului, de aceea creşte şi greutatea dumneavoastră. Dar, dat fiind faptul că metabolismul este foarte activ în această perioadă, vă puteţi permite să consumaţi multe calorii şi consuma mai multe alimente. În această perioadă poate apărea o poftă de mâncare necontrolată, de aceea aveţi grijă la ceea ce consumaţi, alegeţi alimente şi mâncăruri sănătoase.
Copilul măsurat în această perioadă are o înălţime de 26,7 cm şi i se formează primul strat de grăsime, care necesită şi mai multe resurse de dezvoltare.
În această perioadă se formează preferinţele copilului pentru diverse mâncăruri, de aceea aveţi grijă ca ceea ce consumaţi să fie de calitate şi sănătos. Renunţaţi complet la fumat şi alcool. Copilaşul digeră mâncarea cu ajutorul acidului clorhidric şi fermenţilor, care sunt produşi în cantităţi mici. Cu fiecare săptămână se dezvoltă şi se întpreşte sistemul osos şi muscular. Din săptămâna a 21-a funcţionează activ glandele endocrine ale copilului, la activitatea cărora se va adăuga şi cea a splinei.
Copilaşul se mişcă activ pe parcursul zilei, iar uneori devine mai activ în momentul în care vreţi să vă aşezaţi în pat la odihnă. Mângâiaţi burtica, el va simţi şi va înţelege dorinţa mamei de a se odihni, liniştindu-se.
În această perioadă poate apărea varicele, încercaţi să evitaţi dezvoltarea lui folosind bandajul medicinal elastic. Seara, culcată pe pat ţineţi picioarele mai sus, la înălţimea capului şi nu purtaţi tocuri pe timpul sarcinii. Nu consumaţi multă sare. Respectând toate acestea veţi avea picioarele frumoase, fără urmă de varice.
Probabil că vrei acum să urmezi nişte cursuri legate de naştere. Dacă eşti pentru prima oară părinte sau doreşti să-ţi reîmprospătezi cunoştinţele, urmează astfel de cursuri. Aceste cursuri te vor ajuta să fii pregătită pentru travaliu şi naştere. În săptămâna 37 se consideră că ai ajuns la termen şi naşterea se poate declanşa oricând, aşa că planifică-ţi timpul astfel încât să termini cursurile până atunci.
Burtica ta este suficient de mare şi o să te surprinzi că pui mereu mâna pe ea. O să ţi se pară ciudat dar multe rude şi prieteni simt şi ei nevoie să-ţi atingă burtica. Dacă te deranjează spune-le ferm să se abţină.
Săptămâna 21 de sarcină aduce cu ea cea mai dificilă perioadă a maternităţii, intitulată şi baby blues : o serie de zile în care este foarte posibil să devii depresivă. Nu înseamnă că este ceva în neregulă cu tine: aproape optzeci la sută dintre viitoarele mame se confruntă cu această problemă, asemănătoare depresiei post-natale.