În săptămâna a 18-a ţesuturile şi articulaţiile se consolidează. Degeţelele se mişcă în voie, datorită flexibilităţii falangelor. Copilul devine foarte sensibil la sunete şi distinge în mod deosebit vocea mamei, la care reacţionează foarte mulţumit. Dacă anumite sunete îl sperie pe copil, atunci el reacţionează lovind mămica în abdomen. Cu toate că bebeluşul aude toate zgomotele din organism, îl pot speria numai cele care vin din exterior.
Vorbiţi întotdeauna cu bebeluşul, relaxaţi-l, spuneţi-i poveşti, cântaţi-i înainte de culcare, nici nu vă imaginaţi cât de important este pentru el să vă audă vocea şi să simtă cât este de iubit.
Schimbări majore în organism nu se produc, dar datorită faptului că uterul este în continuă creştere, creşte şi burtica tot mai evident. Veţi începe să vă simţiţi mai puşin confortabil în somn, de aceea încercaţi să vă găsiţi poziţia ideală pentru dormit. Cumpăraţi o pernă mai moale, dormiţi pe spate şi încercaţi să vă relaxaţi cât de mult posibil înainte de somn.
Săptămâna a 18-a face parte din luna a cincea de sarcină. Aceasta face parte din trimestrul al doilea de sarcină, în care femeia se simte mai bine, mai relaxată şi în care copilaşul creşte mai mult, mămica simte creşterea bebeluşului ei. Din momentul în care începeţi să simţiţi mişcările copilaşului este bine să notaţi cât de des se produc acestea, în medie se consideră normale 4-8 mişcări pe oră. Atunci când bebeluşul se mişcă mai des de atât se consideră că nu-i ajunge oxigen. Ce se poate face în asemenea cazuri? Mămica trebuie să se plimbe mai des, să iasă la aer curat, poate practica yoga sau gimnastică uşoară.
În săptămâna a 18-a uterul mămicii se afla deja la doar 2,5 cm mai jos de ombilic. Uterul este în continuă creştere şi deja în săptămâna a 18-a ajunge la dimensiunile unui pepene galben de dimensiuni medii.
Posibile inconenienţe: durerile de spate, arsuri sau dureri de stomac, nevoia de a merge des la baie.
Săptămâna 18 de sarcină aduce cu ea o creştere semnificativă a uterului, ceea ce înseamnă că va fi din ce în ce mai evident faptul că eşti însărcinată. În mod normal, ar fi trebuit să te îngraşi cam 5-7 kilograme până la această dată, însă nu toate femeile sunt la fel, iar numărul de kilograme poate varia de la caz la caz. Şi, cum burtica e din ce în ce mai mare, să dormi pe burtă va deveni misiune imposibilă, aşa că s-ar putea să ai probleme cu somnul până când te vei obişnui.
Cel mai bine este să dormi pe partea stângă, pentru a preveni complicaţiile la nivelul uterului, cum ar fi comptrimarea venei cave inferioare către el. Tot acum trebuie să treci prin scanarea cu ultrasunete pentru a verifica starea bebeluşului şi pentru a depista eventualele defecte. Tot prin această procedură se examinează şi placenta sau cordonul ombilical, în vederea estimării cât mai precise a datei naşterii.
Baby Stem este alături de tine și de copilul tău și îți oferă cele mai utile sfaturi și informații. Unic partener Seracell în România, Baby Stem oferă servicii de recoltare și depozitare a celulelor stem la standarde înalte. Pentru detalii, va rugăm accesați site-ul www.babystem.ro.