În săptămâna a 13-a copilaşul învaţă deja să ţină degetul mare în gură. Îi cresc deja dinţişorii de lapte. Trăsăturile faciale devin mai expresive, se conturează mai ales bărbia şi nasul. Diafragma pune puţină presiune pe piept şi acesta se mai înalţă. În aceeaşi perioadă se formează microflora intestinală, intestinele îşi găsesc forma corectă în cavitatea abdominală. Datorită dezvoltării pancreasului este timpul pentru producerea unui nou hormon: insulina.
Femeia nu mai simte disconfortul de la începutul sarcinii. Mâncarea şi mirosurile nu o mai irită, apare însă o altă problemă- constipaţia, cauzată de ridicarea uterului. În această perioadă este recomandat consumul următoarelor alimente: sfeclă roşie, varză de mare, mere, portocale, tărâţe de grâu. Alimentele trebuie să fie uşor de digerat. Dacă nici dieta nu vă va ajuta, adresaţi-vă medicului gastroenterolog, care vă va prescrie laxative perfect sigure pe timp de sarcină.
În săptămâna 13 de sarcină sau la 9 săptămâni de la concepţie, intestinele copilului s-au relocat în abdomen din cordonul ombilical – unde s-au dezvoltat în ultimele două săptămâni. De asemenea, copilul a început să formeze urină pe care o elimina la nivelul lichidului amniotic. Un ţesut care se va transforma în oase începe să se formeze în jurul capului copilului şi la nivelul braţelor şi picioarelor. Muşchii de sugere de la nivelul obrajilor s-au dezvoltat, astfel încât când îţi atingi uşor abdomenul, copilul va simţi şi va începe să-şi mişte capul spre stimul, în timp ce-şi deschide gura. Această mişcare reprezintă o exersare a unui reflex foarte important care va fi prezent la naştere şi care îl va ajuta pe nou-născut să caute mamelonul atunci când este pus la sân.
La nivelul degetelor foarte fine se dezvoltă amprentele digitale şi organele sunt vizibile sub pielea subţire. Capul reprezintă acum o treime din corpul copilului. Dacă ai o fată, la nivelul ovarelor ei s-au format mai mult de 2 milioane de ovule.
La sfârşitul primului trimestru schimbările în dezvoltarea bebluşului sunt deja perfect vizibile:
– se formează ţesuturile musculare şi osoase;
– pancreasul secretă primii hormoni de insulină;
– se dezvoltă sistemul digestiv, vilozităţile intestinului ajută la digestie;
– se formează aparatul vocal;
– se determină sexul copilului: se formează testiculele sau clitorisul;
– inima pompează 23 litri de sânge în 24h.
– se formează dinţii de lapte;
– se formează trăsăturile faciale caracteristice;
– trunchiul începe să crească acum mai repede decât capul, copilaşul cântăreşte acum aproximativ între 15 şi 25 g;
– mişcările devin mai ordonate;
– nu mai e nevoie de la fel de mult timp pentru somn, ca înainte;
– apar reacţiile la stimulii externi: atingeri, frig sau cald, lumină sau întuneric, linişte sau zgomot;
– bebeluşul reacţionează la alimentele pe care le consumă mama. Datorită obiceiurilor alimentare ale mamei din semestrul al doilea copilul pe viitor va consuma sau nu anumite alimente, pentru că îi vor plăcea sau nu;
– se dezvoltă alte capacităţi: capacitatea de a înghiţi, de a suge, de a căsca, de a face grimase, de a zâmbi, reacţionând la factorii externi;
Săptămâna a 13-a este una dintre cele mai liniştite, tocmai de aceea merită să o folosiţi la maxim prin comunicare cu bebeluşul.
Aceasta este ultima săptămână din trimestrul 1 şi riscul de avort devine mult mai redus acum. Următoarea săptămână va marca începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină, o perioadă de confort relativ pentru multe femei care au suferit până acum de greţurile de sarcină şi oboseală. Şi încă o veste bună: în această perioadă poţi constata şi creşterea dorinţei de a face sex.
Câteva sfaturi: bucuraţi-vă de încetarea perioadei cu intoxicaţii, acum puteţi să simţiţi plăcerea gustului alimentelor consumate; evitaţi totuşi să consumaţi prea multe făinoase şi alimente ce conţin mult zahăr. Mai bine consumaţi fructe, care au gustul dulce, conţin vitamine şi foarte puţin zahăr. Puteţi începe să mergeţi cu cu partenerul la cursuri pentru gravide. Vă vor mai calma nervii şi grijile şi vă vor ajuta să vă pregătiţi de naştere. Plimbaţi-vă şi continuaţi să faceţi exerciţii uşoare pentru antrenamentul muşchilor.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…