Săptămâna 10 de sarcină

Este începutul perioadei fetale când organele copilului continua să de dezvolte rapid şi să se maturizeze. Majoritatea organelor vitale, cum ar fi rinichii, creierul, plămânii şi ficatul – care acum produce celulele roşii ale sângelui în locul sacului vitelin – sunt funcţionale, însă vor continua să crească şi maturizeze pe toată perioada care a mai rămas din sarcina.

Capul copilului măsoară jumătate din lungimea corpului şi fruntea prezintă o bombare care va permite craniului să se dezvolte. Gâtul începe să se dezvolte, iar pleoapele se închid pentru a proteja ochii în formare. Degetele nu mai sunt împreunate, iar unghiile de la mâini şi picioare şi părul vor începe să fie vizibile începând cu această săptămână. Copilul înghite activ lichidul amniotic şi loveşte cu putere cu picioarele.

Săptămâna a 10-a poate fi considerată o ultimă etapă în dezvoltarea embrionului. Toate organele vitale s-au dezvoltat, sistemul cardio-vascular lucrează activ. Copilul îşi schimbă poziţia în uter şi se aşează mai comod, pentru că urmează o perioadă de dezvoltare şi mai intensă.

Copilul a împlinit deja 8 săptămâni şi se încheie perioada de dezvoltare embrionară. Nu există schimbări prea mari în stările pe care le resimte mama, încă mai sunt prezente greţurile de dimineaţă şi dezechilibrul emoţional. Nu vă faceţi griji, cât de curând nu o să mai resimţiţi atât de acut stările de greaţă, pentru că acestea trec de obicei în săptămâna a 12-a.

Deşi au trecut 2 luni din momentul conceperii burtica nu este încă vizibilă, cu toate acestea unele mămici pot observa pe abdomen o linie mai deschisă la culoare, care apare datorită sintezei foarte active a melaminei. Abdomenul poate fi puţin umflat însă din cauza acumulării de gaze, carcateristică pentru această perioadă. În această perioadă este posibil să puneţi 2-3 kg în plus. Uterul se dezvoltă până la dimensiunile unui măr şi nu mai încape în cavitatea pelvină, drept pentru care va începe să urce. Cu timpul veţi putea să o simţiţi la palpare.

Analizele pe care trebuie să le efectuaţi în această perioadă sunt cele pentru urină, cele generale de sânge şi cele care determină nivelul zahărului. Aceasta din urmă est foarte importantă pentru perioada în cauză, mai ales pentru gravidele cu vârsta peste 25 de ani, sau cele care suferă de obezitate, ori predispoziţie în familie către diabet zaharat. Analizele de sânge pot determina de asemenea şi nivelul testosteronului, care în aceastî perioadă este firesc mai ridicat. Este foarte indicat să determinaţi grupa sangvină şi factorul RH al dumneavoastră şi al tatălui copilului, pentru a vă asigura că nu există riscul ca Rh-ul să fie incompatibil. Cel mai adesea asta se întâmplă când mama are factorul RH negativ, iar tatăl pozitiv. Dacă sunteţi într-o asemenea situaţie medicii vă vor acorda mai multă atenţie şi vă vor ţine sub observaţie.

Tot în săptămâna a 10-a este indicată biopsia vilozităţilor fetale, pentru a determina dacă există predispoziţie pentru anomalii genetice.

Ce puteţi vedea la testul ecograf? Copilaşul este de dimensiunea unei prune, doar că şi la vârsta asta el dă activ din mânuţe şi picioruşe, îl puteţi vedea chiar sugând un degeţel. În săptămâna a 10-a bebeluşul are dimensiunea de aproximativ 30-40 mm şi cântăreşte 5 g. Cu toate că este atât de mic, abia începe să-i crească părul acest copilaş trăieşte precum orice alt om, inima îi bate cu putere, organele interne funcţionează activ.

Este uimitor cât de activ se dezvoltă creierul copilaşului în această perioadă. Pe parcursul unui minut se formează aproximativ 250.000 de neuroni! Între timp, sistemul nervos s-a şi împărţit în sistemul nervos central şi periferic.

Săptămâna a 10-a este o perioadă foarte frumoasă şi importantă pentru dumneavoastră şi pentru bebeluş. De aceea, trebuie să aveţi în continuare grijă la alimentaţie, să consumaţi cât se poate de moderat cafea, să renunţaţi la obiceiurile nesănătoase şi să încercaţi să vă odihniţi mai mult. Dacă observaţi secreţii cu miros sau consistenţă neplăcute trebuie să vă adresaţi neapărat medicului. De sănătatea şi obiceiurile dumneavoastră ţine şi sănătatea celui mic!

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022