O mare parte din motivul restricțiilor în sarcină, cum ar fi sushi, carne crudă și alte alimente nepasteurizate sau puțin gătite, este de a proteja gravida împotriva bolilor de origine alimentară, cum ar fi salmoneloza. Salmoneloza este infecția cu bacterii din specia Salmonella, o infecție bacteriană care poate afecta atât gravida cât și fătul, avortul spontan și nașterea prematură fiind printre cele mai mari riscuri.
Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe. Din fericire, riscul de a lua salmonella în sarcină este în mare parte evitabil, măsurile de prevenție fiind deosebit de importante. Se întâmplă însă, mai ales pe timpul verii, ca din anumite motive să suferi de salmonella în sarcină.
Salmonella în timpul sarcinii nu este în general diferită de salmonella din orice alt moment al vieții. Indiferent dacă ești gravidă sau nu, simptomele nu sunt plăcute și se manifestă în felul următor:
Simptomele pot apărea după 6 – 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella (perioada de incubatie) și durează în general până la o săptămână. În cazurile severe, diareea și vărsăturile pot fi atât de dese, iar deshidratarea atât de accentuată încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide și electroliți intravenos.
Cel mai probabil o gravidă a fost expusă la salmonella ca urmare a consumului de alimente puțin gătite, cum ar fi carnea de pasăre de curte, ouăle sau peștele sau consumul de lactate sau sucuri crude.
De asemenea, poți lua salmonella atingând animalele infectate, animalele de companie (broaște țestoase, salamandre, reptile în general) sau păsări precum găinile, gâștele și rațele care sunt cel mai frecvent infectate.
Potrivit experților, riscurile infecției cu salmonella pentru femeile însărcinate sunt mici, mai ales în comparație cu listeria, care este deosebit de problematică în timpul sarcinii. Dar, există cazuri, când bacteria intră în sânge pot apărea cazuri de avort spontan sau naștere prematură. Din fericire, aceste cazuri sunt extrem de rare.
Cel mai mare factor de risc pentru salmonella în sarcină este deshidratarea, care poate duce la nașterea prematură, lichid amniotic scăzut și malformații congenitale. Dacă suferi de vărsături sau te confrunți cu diaree este indicat să aștepți aproximativ o oră și apoi să iei doar o înghițitură mică de apă la fiecare 10 minute timp de o oră. Ulterior, dacă nu mai apar alte simptome, poți crește treptat aportul de lichide în următoarele câteva ore, până când vei putea bea apă din nou fără a voma.
În majoritatea cazurilor, salmonella are un impact redus sau deloc asupra viitorului copil. Bebelușul este ferit de boli în burtica mamei, chiar dacă starea ei este uneori neplăcută. Foarte rar, salmonella poate traversa placenta și infecta fătul. Este cel mai probabil să apară dacă mama este încă bolnavă de infecție la naștere. Dacă un făt este expus la salmonella în timpul nașterii, atunci el poate contracta infecția. Bebelușii care se îmbolnăvesc cu salmonella la naștere au nevoie de tratament imediat din cauza sistemului lor imunitar vulnerabil.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…