O mare parte din motivul restricțiilor în sarcină, cum ar fi sushi, carne crudă și alte alimente nepasteurizate sau puțin gătite, este de a proteja gravida împotriva bolilor de origine alimentară, cum ar fi salmoneloza. Salmoneloza este infecția cu bacterii din specia Salmonella, o infecție bacteriană care poate afecta atât gravida cât și fătul, avortul spontan și nașterea prematură fiind printre cele mai mari riscuri.
Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe. Din fericire, riscul de a lua salmonella în sarcină este în mare parte evitabil, măsurile de prevenție fiind deosebit de importante. Se întâmplă însă, mai ales pe timpul verii, ca din anumite motive să suferi de salmonella în sarcină.
Salmonella în sarcină: Simptome
Salmonella în timpul sarcinii nu este în general diferită de salmonella din orice alt moment al vieții. Indiferent dacă ești gravidă sau nu, simptomele nu sunt plăcute și se manifestă în felul următor:
- Durere abdominală;
- Diaree;
- Febra și frisoane;
- Greață și vărsături;
- Deshidratare;
- Dureri de cap;
- Dureri musculare;
- Foarte rar, sânge în scaun.
Simptomele pot apărea după 6 – 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella (perioada de incubatie) și durează în general până la o săptămână. În cazurile severe, diareea și vărsăturile pot fi atât de dese, iar deshidratarea atât de accentuată încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide și electroliți intravenos.
Cauzele de îmbolnăvire cu salmonella în sarcină
Cel mai probabil o gravidă a fost expusă la salmonella ca urmare a consumului de alimente puțin gătite, cum ar fi carnea de pasăre de curte, ouăle sau peștele sau consumul de lactate sau sucuri crude.
De asemenea, poți lua salmonella atingând animalele infectate, animalele de companie (broaște țestoase, salamandre, reptile în general) sau păsări precum găinile, gâștele și rațele care sunt cel mai frecvent infectate.
Este periculoasă salmonella în sarcină?
Potrivit experților, riscurile infecției cu salmonella pentru femeile însărcinate sunt mici, mai ales în comparație cu listeria, care este deosebit de problematică în timpul sarcinii. Dar, există cazuri, când bacteria intră în sânge pot apărea cazuri de avort spontan sau naștere prematură. Din fericire, aceste cazuri sunt extrem de rare.
Cel mai mare factor de risc pentru salmonella în sarcină este deshidratarea, care poate duce la nașterea prematură, lichid amniotic scăzut și malformații congenitale. Dacă suferi de vărsături sau te confrunți cu diaree este indicat să aștepți aproximativ o oră și apoi să iei doar o înghițitură mică de apă la fiecare 10 minute timp de o oră. Ulterior, dacă nu mai apar alte simptome, poți crește treptat aportul de lichide în următoarele câteva ore, până când vei putea bea apă din nou fără a voma.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
În majoritatea cazurilor, salmonella are un impact redus sau deloc asupra viitorului copil. Bebelușul este ferit de boli în burtica mamei, chiar dacă starea ei este uneori neplăcută. Foarte rar, salmonella poate traversa placenta și infecta fătul. Este cel mai probabil să apară dacă mama este încă bolnavă de infecție la naștere. Dacă un făt este expus la salmonella în timpul nașterii, atunci el poate contracta infecția. Bebelușii care se îmbolnăvesc cu salmonella la naștere au nevoie de tratament imediat din cauza sistemului lor imunitar vulnerabil.
Tratamentul pentru infecția cu salmonella în sarcină
- Hidratează-te! Acesta este probabil cel mai important sfat pentru gravidele care suferă de salmoneloză. Diareea și vărsăturile te pot deshidrata mai repede decât te-ai aștepta. De aceea, este important să bei lichide și să iei săruri speciale de rehidratare. Acest lucru ajută boala să se vindece mai repede și te împiedică să te pui pe tine sau bebelușul tău în orice pericol ca urmare a deshidratării.
- Solicitați asistență medicală! Dacă suferi de amețeli, leșin, vomiți frecvent sau nu ai reușit să consumi lichide de câteva ore, este cazul să soliciți ajutor. Mergi la spital unde poți primi terapie intravenoasă pentru a completa deficitul de lichide. De asemenea, vorbește cu medicul care îți supraveghează sarcina deoarece în unele cazuri mai grave, pot fi prescrise antibiotice.
Cum poți preveni infecția cu salmonella în sarcină
- Consumă carne bine gătită. Mai exact, nu mânca păsări de curte, pește sau carne crudă sau prea puțin gătită. Carnea proaspătă de vită, vițel, fripturi de miel, fripturi și cotlet, precum și porc proaspăt și șuncă, ar trebui să fie gătite la cel puțin 145 de grade; carnea de vită tocată, carnea de porc, vițelul și mielul trebuie fierte la cel puțin 160 de grade, iar păsările de curte la cel puțin 165 de grade.
- Evită produsele cu ouă crude. Asta înseamnă că alimentele precum maioneza, prăjiturile precum tiramisu sau sosurile sunt, de asemenea, interzise în timpul sarcinii, deoarece conțin ouă crude.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
- Nu consuma alimente cu ambalaje deteriorate. Dacă ambalajul unui aliment nu pare sigur sau nu îți mai amintești când l-ai deschis, nu merită să riști să consumi produsul. Aruncă-l mai degrabă decât să mânânci din el.
- Nu mângâia animalele care pot transmite salmonella. Acestea sunt găinile, gâștele și rațele, sau reptilele, cum ar fi șerpii, țestoasele și șopârlele, cu mâinile goale. Chiar și apa din rezervorul de pește poate fi o sursă de îmbolnăvire. De asemenea, când cureți fecalele de animale poartă mănuși deoarece ar putea fi contaminate.
- Nu consuma alimentele nepasteurizate. Evită brânzeturile, laptele sau sucurile care nu au fost pasteurizate. Brânzeturile precum brânza brie sau cottage sunt cel mai probabil cele nepasteurizate, dar verificați eticheta pentru siguranță. Brânzeturile marcate ca pasteurizate sunt în regulă.
- Spală-te pe mâini des cu apă și săpun cald timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă atingi animalele menționate mai sus, asigură-te că te speli mâinile imediat după aceea. În timp ce gătești alimente crude în bucătărie, este de asemenea important să te speli bine pe mâini înainte și după ce le găteștii.
- Poartă mănuși. Mai ales dacă ai o tăietură pe mână, asigură-te că porți mănuși de unică folosință în timp ce pregătești mâncare.
- Spală des bureții de vase. Spală bureții în mașina de spălat vase în fiecare seară la cel mai înalt ciclu de temperatură. Udă bureții și bagă-i în cuptorul cu microunde timp de un minut pentru a ucide bacteriile.
- Asigură-te că dezinfectezi suprafețele de gătit după ce le folosești. Dacă folosești o placă de tăiat pentru a tăia pui crud, nu îl folosi ulterior și pentru a găti și legumele crude pentru o salată de exemplu. De asemenea, pentru a elimina orice bacterie periculoasă spală fructele și legumele proaspete și îndepărtează orice porțiuni distruse.