Rinichi din celule stem, o rază de speranță pentru cei în suferință

Rinichii creați artificial în laborator din celule stem rerpezintă un pas important pentru milioane de pacienți care prezintă risc sau sunt diagnosticați cu boli renale, după ce o echipă de cercetătorii de specialitate din Melbourne a reușit să facă un transplant de țesut în corpul unui șoarece.

Grant Monks, un tânăr de 24 de ani din Australia, a fost diagnosticat cu insuficiență renală de când era un copil. Până la vârsta de șase ani, el a fost supus unui tratament regulat de dializă. Iar la 13 ani a avut primul lui transplant de rinichi, care a provocat un șoc în organismul său.

La un an după, Grant a avut un nou transplant de rinichi, care au funcționat normal pentru o perioadă de șase luni, însă corpul său i-a respins. Acum, trebuie să facă patru ore de dializă de trei ori pe săptămână.

Grant Monks este unul dintre cei 1,7 milioane de australieni care trăiesc cu afecțiuni renale cronice – iar rata îmbolnăvirilor este în creștere, potrivit Dr. Lisa Murphy de la Kidney Health Australia.

,,41 de mii de oameni vor suferi de boli renale în stadiu terminal până în 2010. Iar ceea ce este și mai alarmant, este că unul din trei oameni prezintă risc de îmbolnăvire la rinichi”, a adăugat Dr. Lisa Murphy.

Astfel, rata cazurilor de insuficiență renală crește cu 6% pe an, iar transplanturile de rinichi sunt dificil de obținut.

Însă o echipă de cercetători olandezi și australieni promit să reducă rata îmbolnăvirilor după ce au folosit celule stem să creeze un rinichi mai mic, pe care l-au transplantat cu succes în corpul unui șoarece, care permitea circulația sângelui prin nefroni sau filtre.

Profesorul Melissa Little este directorul departamentului de Biologie Celulară de la Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch din Melbourne. Little a făcut parte și din echipa de specialiști care au lucrat la experiment, iar cercetarea a fost publicată în Stem Cell Reports.

„În această lucrare am arătat că se pot preleva celule stem umane din care putem crea un țesut asemănător unui rinichi uman. Tot în cercetarea de față am demonstrat că se poate transplanta un astfel de rinichi într-un animal, care poate asigura un flux continuu de sânge pentru țesut”, a declarat profesorul Melissa Little.

Rinichiul a fost creat în laborator și, odată transplantat în șoarece, a crescut în interiorul acestuia. Însă, deși țesutul reflectă celulele complexe și structurile găsite în organul uman, sunt necesare mai multe cercetări, spun specialiștii.

Cu toate acestea, posibilitatea de a crea un rinichi din celule stem pentru oameni aduce speranță pentru pacienții care suferă de boli renale.

Banca de celule stem Baby Stem este prima bancă de celule stem din Germania, fiind partenerul exclusiv al Seracell, în România. Grupul de firme Seracell are sediul in Rostock și este din 2002 o companie inovativă de servicii în domeniul tehnologiei țesuturilor și a Celulelor Stem. Aceasta a obținut acreditarea europeană Good Manufacturing Practice. Pentur mai multe detalii, vizitați site-ul www.babystem.ro.

Sursa: https://www.sbs.com.au/news/stem-cell-kidney-gives-hope-to-sufferers

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022