Tratamente Celule Stem

Recoltarea de celule stem: cel mai frumos cadou pentru copilul tău

O nouă sarcină este un nou început. Un început pentru copilul tău, cea mai importantă persoană din lume, pe care tu îl vei proteja pentru a te asigura că va duce o viață sănătoasă și fericită. Startul unui copil în lume pornește din familie, iar grija pentru sănătatea copilului le revine părinților. O metodă eficientă pentru prevenirea unor probleme de sănătate în viitor este să alegi recoltarea celulelor stem la nașterea copilului. 

Recoltarea celulelor stem la naștere ar putea fi un pas crucial în tratarea sau vindecarea unei boli neașteptate sau a unor afecțiuni cu care se poate confrunta copilul mai târziu în viață. Într-o lume în care știința evoluează permanent, nu avem cum să nu vorbim de un viitor în ceea ce privește regenerarea celulară. Specialistii în domeniul medicinei regenerative, care are ca punct de plecare celulele stem, consideră că acțiunile din viitor se vor concentra în jurul a patru arii principale: terapiile celulare în care celulele stem au un rol central, terapia genică, obținerea de țesuturi și organe 3D și terapiile de stimulare a proceselor reparatorii proprii.

Așadar, ce cale mai bună de a avea liniște sufletească decât să știi că celulele stem valoroase care ar putea ajuta la tratarea sau vindecarea bolilor potențiale sunt depozitate într-un loc sigur pentru o zi în care copilul tău ar putea avea nevoie de ele?

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Terapia cu celule stem, utilizată încă din anii 1980

 

Terapia cu celule stem din sângele cordonului ombilical al nou-născutului sau din placentă, care folosește celulele stem recoltate din sângele cordonului ombilical imediat după naștere, a fost utilizată pentru prima dată în anii 1980, pentru a trata o boală genetică rară, anemia Fanconi. În prezent, terapia cu celule stem face parte din strategiile de tratament bine stabilite pentru mai mult de 80 de boli severe, diferite.

Ca bază în dezvoltarea de terapii inovatoare, sângele recoltat din cordonul ombilical al nou-născutului are mai multe calități unice. Acest lucru a dus la mai multe studii clinice inovatoare, inclusiv în tratamentul afecțiunilor pulmonare, cardiace, gastrointestinale, ortopedice, diabetice și neurologice. Celulele stem din sânge sunt probabil cea mai puternică armă care poate să joace un rol important în capacitatea noastră de a trata boala, deoarece oamenii de știință continuă să deblocheze potențialul lor medical extraordinar.

 

Ce sunt concret celule stem?

În corpul uman există celule stem adulte, dar care nu au potențialul pe care îl au celulele stem tinere recoltate din cordonul ombilical sau din placentă. Celulele stem recoltate la naștere nu au suferit nicio leziune a ADN-ului, precum cele din măduva osoasă sau sângele periferic.  Sângele din cordonul ombilical este protejat de către mamă pe perioada sarcinii, astfel încât sistemul imunitar care vine la pachet cu aceste celule nu a avut de luptat cu nicio boală, fiind “curat”. 

Celulele stem sunt celule imature care, atunci când se împart, pot avea potențialul de a rămâne celule stem sau de a se transforma într-un alt tip de celule cu o funcție mai specializată, cum ar fi celulele musculare, celulele roșii sau celulele creierului. Când sunt utilizate în medicina regenerativă, în condiții corecte, celulele stem au capacitatea de a se multiplica și de a se transforma în diferite tipuri de celule pentru a ajuta la înlocuirea celulelor care au fost deteriorate de boală. 

Cum se folosesc celule stem?

 

Celulele stem din sângele cordonului ombilical pot fi utilizate în transplantul de celule stem pentru a înlocui celulele bolnave și pentru a reconstrui sistemul sanguin și sistemul imunitar al unei persoane bolnave. S-a dovedit că ajută cu succes la tratarea mai multor boli, inclusiv boli de sânge, cum ar fi talasemia și boala celulelor secera, și unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia și limfomul. 

Transplantul celulelor stem poate fi autolog în cazul în care sunt utilizate celulele proprii ale pacientului sau transplant alogen dacă celulele sunt donate de la un soră, de la un donator înrudit sau fără niciun grad de rudenie dar perfect compatibil, astfel încât markerii sistemului imunitar ai donatorului să se afle în corelație cu cei ai primitorului. Celulele stem sunt recoltate fie din măduva osoasă, fie din sânge, fie sunt folosite probele recoltate la naștere din cordonul ombilical și sunt introduse prin perfuzie în corpul persoanei bolnave. 

Recoltarea sângelui cu celule stem din cordonul ombilical, o procedură complet neinvazivă

 

Procesul de colectare a sângelui și țesutului din cordonul ombilical are loc imediat după naștere, odată ce placenta și cordonul ombilical sunt scoase în siguranță. Procedura de recoltare este complet nedureroasă și sigură atât pentru mamă cât și pentru copil. Procedura este realizată de către un profesionist din domeniu – medicul obstetrician, moașa, asistent medical sau un flebotomist desemnat (cineva instruit să ia sânge) la spital sau centru de naștere. 

Odat ce copilul se naște, fie natural, fie prin cezariană, cordonul ombilical este prins și tăiat. Acesta se șterge cu un antiseptic și se introduce un ac într-una dintre venele cordonului pentru a retrage sângele, care este apoi injectat, într-o pungă sterilă special concepută cu un anticoagulant pentru a împiedica sângele să nu se coaguleze. Sângele din cordonul ombilical colectat este depozitat cu grijă într-un kit performant, special pentru transport, și transferat în laboratorul de specialitate al băncii, la o temperatură optimă care să mențină integritatea corespunzătoare a sângelui.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Baby Stem a adus în exclusivitate pe piața din România, cea mai avansată tehnologie din lume pentru procesarea celulelor stem, TotiCyte. Această tehnologie unică oferă de cel puțin 3X mai multe celule stem viabile în cazul unui tratament față de oricare altă metodă de procesare disponibilă în România. Baby Stem este singura bancă de celule stem din România, care oferă toate cele 3 variante de procesare și stocare a celulelor stem: TotiCyte, separare celulară și sânge integral precum și posibilitatea stocării țesutului din cordonul ombilical.

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022