Răceala la bebeluși: ce este bine să știe orice mămică

Toți bebelușii se nasc cu o anumită imunitate la boli. Dar, chiar și așa, este nevoie de timp pentru ca sistemul lor imunitar să se maturizeze complet. Acest lucru îi face susceptibili la infecții virale, printre care și frecventele răceli. Răceala se manifestă de obicei prin simptomele clasice, iar mama observă că bebelușul începe să strănute, apoi să fie tot mai agitat, i se înfundă nasul și ulterior începe să îi curgă, nu mai are poftă de mâncare. 

Există peste 200 de tipuri de viruși care pot provoca răceli. Din fericire, majoritatea răcelilor pe care le poate face copilul tău vor contribui la creșterea imunității. Chiar și așa, prima răceală îi tensionează pe toți părinții și motivele sunt absolut normale. Răceala obișnuită la nou-născuți nu este periculoasă, dar se poate agrava rapid în afecțiuni care îi pot pune viața în pericol, cum ar fi bronșita sau pneumonia.

Specialiștii spun că un bebeluș se poate îmbolnăvi până la 8-10 pe an în primii lor 2 ani. Dacă micuțul tău stă în preajma copiilor mai mari, șansele lor de a răci crește. Indiferent de natura bolii cu care se confruntă bebelușul, părinții trebuie să meargă la un consult la pediatru pentru a știi exact cum trebuie să procedeze în funcție de vârstă și simptome.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Simptome de răceală la bebeluși

Un nas înfundat sau care curge poate fi primul indiciu că nou-născutul tău a răcit. De obicei, primele mucozități sunt subțiri și clare, iar după două-trei zile pot deveni mai groase și de culoare verde-gălbui. Acest lucru este normal și nu înseamnă că răceala bebelușului se înrăutățește.

Alte simptome de răceala la bebeluș includ:

  • stare de agitație;
  • febră;
  • tuse, mai ales noaptea;
  • strănut;
  • apetit redus;
  • dificultăți în alăptare;
  • probleme de a adormi sau de a rămâne mult timp adormit.

Răceala la bebeluși poate fi adesea confundată cu gripa deoarece prezintă unele dintre aceleași simptome. De aceea, diagnosticul este indicat să fie întotdeauna pus de către medic. Dacă bebelușul are gripă, acesta poate avea frisoane, vărsături și diaree, pe lângă simptomele comune ale răcelii. De asemenea, pot avea simptome care nu pot fi observate decât printr-o stare de agitație, precum dureri de cap, dureri musculare sau dureri în gât.

raceala la bebelusi

Remedii care pot ameliora răceala la bebeluși

Răceala la bebeluși își poate face apariția încă din primele zile de viață și este caracterizată prin inflamație la nivelul mucoasei nazale, a sinusurilor și a gâtului. Tratamentul la domiciliu pentru răceala unui nou-născut constă în a-l ajuta să se simtă confortabil. 

Există câteva remedii care pot fi de mare ajutor precum:

  • Oferă-i bebelușului multe lichide, inclusiv lapte matern sau lapte formulă (dacă bebelușul nu este alăptat. Apa, ceaiul, supa de pui sau sucul de fructe sunt foarte importante, mai ales dacă bebelușul are peste 6 luni.
  • Aspiră-i mucusul nazal folosind picături saline și batista sugarului.
  • Folosește un umidificator. Aerul din camera unde stă bebelușul răcit este bine să nu fie uscat deoarece poate provoca tusea și iritații ale căilor respiratorii. De asemenea, pot face cruste în nas care le obturează respirația. Bebelușul respiră astfel pe gură, ceea ce duce la uscarea gâtului și iritarea acestuia.

Ce NU trebuie să faci dacă bebelușul este răcit

În primul rând, dacă vorbim de un bebeluș mai mic de 1 an, așa cum menționam anterior, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să ceri sfatul medicului, indiferent că ai mai trecut sau nu prin răceli. Există însă câteva lucruri pe care în mod cert nu este indicat să le faci: 

  • Antibioticele nu se dau ca tratament pentru răceală;
  • Medicamentele antitermice pentru febră care se dau fără prescripție medicală (OTC), nu sunt recomandate copiilor cu vârsta sub 3 luni, cu excepția cazului în care medicul bebelușului vă recomandă. Consultați medicul pediatru înainte de a administra orice tip de medicament OTC unui copil sub 1 an;
  • Aspirina nu trebuie administrată niciodată unui copil;
  • Nu îi da copilului medicamente pentru tuse fără a întreba înainte medicul.

Cum poți proteja bebelușul de răceală

Infecțiile respiratorii se răspândesc foarte ușor, dar cu atât mai mult cu cât vorbim în prezent de o pandemie cu virusul Corona, măsurile de protecție sunt foarte importante mai ales dacă aveți un bebeluș acasă. Atât răceala, cât și gripa, se răspândesc prin aer atunci când cineva bolnav strănută, tușește sau vorbește, astfel încât mamele trebuie să ia măsuri speciale de precauție.

raceala la bebelusi

Așadar, iată ce puteți face:

  • Asigurați-vă că toate persoanele care intră în contact cu bebelușul sunt sănătoase sau s-au vaccinat antigripal. Mamele care primesc vaccinul antigripal în timpul sarcinii le oferă o protecție suplimentară copiilor lor în primele luni de viață;
  • Limitați expunerea în primele două luni de viață. Pe cât de mult vă doriți să arătați noul bebeluș, pe atât de mare este riscul de a-l expune la îmbolnăvire. Acest lucru înseamnă inclusiv mersul în mall-uri, magazine alimentare, restaurante și alte locuri publice. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ai timpul tău în care să ieși cu prietenele la o cafea sau cu soțul la o plimbare în timp ce bebe stă o oră cu bunicii.
  • Alăptați dacă este posibil. Dacă poți să-ți alăptezi copilul, este un alt mod excelent de a-i oferi copilului o protecție suplimentară. Anticorpii din laptele matern sunt transmiși copilului și ajută la protejarea împotriva infecțiilor respiratorii. 
  • Spălați-vă frecvent pe mâini. Spălarea frecventă a mâinilor este prima linie de apărare în protejarea bebelușului de boli și acest lucru este valabil pentru oricine vine în contact cu bebelușul. Nu vă fie teamă să vorbiți și rugați vizitatorii să se spele pe mâini. Este bine să aveți la dispoziție dezinfectant pentru mâini atunci când nu vă spălați mâinile cu apă și săpun. Păstrați o sticluță în geanta pentru scutece pentru când sunteți plecați de acasă.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Țineți cont că dacă aveți simptome asemănătoare gripei, ar trebui să evitați contactul față în față cu bebelușul și să luați în considerare purtarea unei masti faciale atunci când alăptați dacă bebelușul are mai puțin de 3 luni. 

Nu există alt tratament mai bun pentru răceala unui bebeluș decât laptele matern și trecerea timpului. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te asiguri că rămâi aproape pentru a-i oferi confortul de care are nevoie. Îmbrățișările și mângâierile ajută copilul să se relaxeze și să aibă parte de un somn mai liniștit.

 

Voteaza Răceala la bebeluși: ce este bine să știe orice mămică: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile