Ghidul Mamelor Informate

Raceala în sarcină: cum afectează virozele respiratorii gravida și fătul

Expunerea la răceală in sarcina poate afecta sănătatea mamei și a copilului ei nenăscut, deoarece imunitatea femeii însărcinate este scăzută. Poate că o banală răceală ți se pare o afecțiune neînsemnată, dar sistemul imunitar al femeilor însărcinate este mult mai slăbit, deoarece se tot modifică pe parcursul celor nouă luni.

Imunitatea organismului este mai scăzută la gravide deoarece organismul trebuie să fie mai puțin „agresiv” pentru a nu respinge noul organism pe care îl găzduiește. Tot din același motiv, răcelile sau gripa în timpul sarcinii durează în general de trei ori mai mult decât în mod obișnuit.

Ce se întâmplă cu sistemul imunitar în timpul sarcinii

Imunitatea reprezintă totalitatea mecanismelor de apărare ale unui organism împotriva elementelor străine cu care intră în contact, în particular împotriva agenților infecțioși, cum ar fi virușii, bacteriile sau paraziții. Răceala este o infecție respiratorie virală, de intensitate medie și care afectează sinusurile, gâtul și căile aeriene superioare. Se însoțește de scurgeri nazale abundente, durere în gât, strănut și tuse. În general durează o săptămână. Gripa este tot o infecție virală, însă diferită de răceală. Simptomele de congestie respiratorie se pot însoți de febră, cefalee, dureri musculare, oboseală accentuată. 

Aceste viroze respiratorii pot fi contactate în orice perioadă a anului, dar sunt mai frecvente în sezonul rece. S-a descoperit că virusul gripei e mult mai stabil în perioada rece, temperatura optimă fiind de 5 grade Celsius. De la 30 de grade în sus, nici nu se mai poate replica.

Situația se schimbă mult după ce ai rămas însărcinată. Pentru ca organismul să acccepte si să permită dezvoltarea în interiorul tău a embrionului format și din gene paterne, ” straine” sistemului tău imun, este necesară o creștere a toleranței imunologice, adică o reducere a reactivității tale la acțiunea factorilor externi. 

Din cauza acestui lucru, femeia gravidă devine mai vulnerabilă la diverși agenți infecțioși care, în afara sarcinii, ar putea fi îndepărtați mai ușor de către sistemul imunitar. De aceea, atunci când te pregătești să devii mamă este necesar să acorzi o atenție în plus mediului la care te expui.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Raceala în sarcină: cum o tratăm ca mama și bebe să fie bine

Cel mai important lucru de știut atunci când ești gravidă este că nu ai voie să iei medicamente decât sub stricta supraveghere a medicului. O serie de medicamente care tratează în mod convențional gripa nu au fost testate pentru femei însărcinate așadar cel mai bine ar fi să nu le iei. Poate știai deja sau nu, orice medicament poate trece în sânge și poate ajunge astfel la copil, afectându-i dezvoltarea. Medicamentele în sarcină se numai dacă lucrurile sunt foarte grave și cu acordul medicului ginecolog care îți supraveghează sarcina.

Clasicele medicamente (ibuprofen și aspirina) care se administrează în general în virozelele respiratorii nu sunt sub nicio formă indicate în sarcină, deoarece cresc riscul aparițiilor complicațiilor atât la gravidă cât și la făt. Este recomandat să consulți sfatul medicului ginecolog daca simptomele pe care le resimți te împiedică să mănânci sau să dormi sau dacă durează mai mult de câteva zile fără să simți vreo ameliorare. De asemenea, trebuie obligatoriu să mergi la medic daca faci febră peste 39 grade Celsius. 

Dacă suferi de răceală în sarcină primul lucru pe care trebuie să-l faci este să apelezi la metodele de tratament naturale:

  • Mierea de albine, despre care se știe că are proprietăți similare cu antibioticul, și care te ajută să scapi de tuse și de usturime în gat. 
  • Băi la picioare, cu sare. Apa caldă stimulează circulația sângelui, crește aportul de oxigen și nutrienți către organe și țesuturi, distruge microbii, favorizează eliminarea toxinelor.
  • Sare încălzită pentru durerile de gât (pusă într-un prosop) calmează durerile și tusea.
  • Șosete udate cu oțet – ajută la scăderea febrei.
  • Picăturile sau spray-urile de nas saline sunt considerate sigure și pot ameliora nasul înfundat.
  • Baie cu aburi – aerul umed și cald poate face minuni pentru congestia nazală și tuse; 
  • Gargara cu apă sărată – aceasta reduce durerile, inflamațiile, elimină mucusul și calmează senzația de iritare din gât adesea simțită în timpul răcelii.
  • Hidratează-te – este foarte important să bei multă apă; răceala are ca efect și pierderea fluidelor din corp.

Cum previi răceala în sarcină?

Cea mai bună metodă de a nu suferi de raceală în sarcină este să previi contractarea virozelor. Pentru a preveni îmbolnăvirea este recomandat să ai pe toată perioada sarcinii o alimentație sănătoasă, bazată în special pe legume și fructe proaspete de sezon, iar în sezonul rece să incluzi mai multe vitamine bogate în Vitamina C (portocale, lămâi, grepfruit, pomelo etc). 

Pe de altă parte și suplimentele naturale sunt recomandate în acest sens deaarece au în compoziție vitamine și benefice susținerii unui sistem imunitar sănătos:

  • biotină, vitamină esenţială în optimizarea nivelului de energie, a tonusului muscular şi prevenirea diabetului infantil;
  • acid folic necesar dezvoltării optime a sistemului nervos şi a coloanei vertebrale la făt;
  • fier pentru combaterea anemiei;
  • iod util în prevenirea apariţiei bolilor tiroidei la bebeluşi;
  • complexul vitaminic B, care susţine creşterea şi dezvoltarea armonioasă a fătului.

La fel de importante pentru susținerea unei imunități puternice la gravide sunt odihna suficientă și evitarea pe cât posibil a stresului. Pentru femeile însărcinate, calitatea somnului este deosebit de importantă. În timpul sarcinii, o femeie ar trebui să doarmă minimum 8 – 9 ore pe noapte.

Pentru a preveni răceala în sarcină și pentru a ajuta deopotrivă organismul să se mențină sănătos, sportul are o influență majoră. Exercițiile fizice regulate adecvate pentru perioada sarcinii permit să elimine treptat stările de disconfort și va întări musculatura pregătind corpul pentru naștere.

Respectarea măsurilor de igienă, în special spălarea frecventă a mâinilor, plimbările în aer liber, evitarea locurilor aglomerate, a persoanelor care prezintă simptome ale bolii, a fumului de țigară sunt câteva dintre măsurile care te ajută să stai departe de răceala în sarcină. 

Din nefericire, indiferent cât de multă atenție acordăm sănătății în perioada sarcinii există situații când bebelușul se naște bolnav. Pentru aceste situații limită, de viață și de moarte, una dintre soluțiile de tratament care oferă șansa la o viață normală este recoltarea de celule stem la naștere

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Asigură-i un viitor sănătos copilului tău și optează pentru recoltare celule stem la naștere alături de Baby Stem, Banca Numărul 1 în Marea Britanie, oferindu-i cel mai frumos dar: viața însăși!

 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022