Majoritatea femeilor, fie că sunt deja mame, fie că se pregătesc pentru a deveni, cunosc un lucru despre primul trimestru de sarcină: că este marcat de riscuri. Primele luni de sarcină sunt critice pentru dezvoltarea bebelușului, de aceea multe femei se tem în această perioadă să nu piardă sarcina, alegând de cele mai multe ori să nu dea încă vestea apropiaților.
Primul trimestru de sarcină sau mai bine zis primele trei luni pot prezenta suficient de multe riscuri pentru fetusul aflat în proces de dezvoltare. Statisticile arată că cele mai multe pierderi de sarcină sau opriri din evoluție au loc în primele 12 săptămâni. De cele mai multe ori nu se poate face nimic. Este pur și simplu natura care face filtrarea a ce merge mai departe spre a se naște și ce nu, în funcție de diversele defecte cromozomiale. Acestea sunt riscuri care nu depind neapărat de comportamentul viitoarei mămici. În alte cazuri, însă, pierderile de sarcină sunt cauzate de comportamentul greșit și lipsa responsabilității din partea femeii gravide.
Cele mai frecvente riscuri de a pierde sarcina în primul trimestru de sarcină sunt:
Avortul spontan
50% dintre avorturile spontane apărute în primul trimestru sunt cauzate de anomalii cromozomiale. Riscul de avort este corelat cu vârsta sarcinii, conform statisiticilor 80% dintre avorturile spontane se petrec în primele 3 luni de sarcină. Mecanismele exacte implicate în apariția avortului spontan nu pot fi întotdeauna precizate.
Riscul de avort spontan al fiecărei femei depinde de un cumul de factori, unii dependenți de ea, alții nu, unii controlabili, alții nu. Este imposibil să spui că toate femeile prezintă același risc, acestea având, fiecare, particularități fiziologice proprii. În primul trimestru de sarcină principalul factor responsabil de oprirea în evoluție a sarcinii este cel genetic, urmat de factori anatomici, imunologici și defecte de coagulare, endocrini și infecțioși. S-a demonstrat că în 50-60% dintre cazuri, avortul spontan precoce se asociază cu anomalii cromozomiale, care indică faptul că fătul oricum nu ar fi putut să supraviețuiască în afara uterului.
Dacă este să ne referim doar la criteriul vârstei, se consideră că până la vârsta de 35 de ani, riscul este de aproximativ 15%; între 35 și 45 de ani – 20 – 35%, iar după vârsta de 45 de ani, riscul ajunge la 50%.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Sarcina extrauterină
Sarcina extrauterină apare atunci când ovulul fertilizat este implantat și se dezvoltă în afara uterului: în trompa uterină (în 90% din cazuri), în colul uterin, ovare sau cavitatea abdominală. În cazul durerilor puternice în zona pelvină și mai ales a sângerărilor vaginale este necesar un consult medical de urgență pentru a exclude o sarcină extrauterină. Aceste simptome pot fi cauzate de o sarcină ectopică, situație în care ovulul fecundat s-a implantat în afara uterului. Pentru a preveni complicațiile care pot pune viața gravidei în pericol, medicul va stabili tratamentul corect. O sarcină extrauterină nu are cum să evolueze, nu poate fi dusă la termen. Tratamentul este chirurgical și se recurge la extragerea embrionului, iar în cazurile mai complicate, când hemoragia este masivă, poate fi necesară chiar extirparea trompei sau a ovarului afectat.
Malformațiile congenitale
Primul trimestru de sarcină este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a embrionului. În această perioadă, fătul poate fi supus riscului de a dezvolta anumite malformații congenitale. Fetusul aflat în dezvoltare are cele mai mari riscuri de a dezvolta defecte la naștere între săptămânile 8 și 13. Acestea pot fi structurale, funcționale, metabolice, comportamentale sau ereditare.
Se cunosc până în prezent aproximativ 4000 de anomalii la naștere, care variază de la forme minore până la forme grave și foarte grave. În această perioada cele mai sensibile sunt săptămânile 3 și 6 de ontogeneză. Aceasta este a doua perioada critică din primul trimestru de sarcină. Expunerea gravidei și implicit a fătului la substanțe dăunătoare precum toxine, alcool, bacterii din alimente, într-o perioadă importantă în dezvoltarea lui poate cauza defecte la naștere.
Screeningul din primul trimestru de sarcină – indicii despre starea de sănătate a bebelușului
Screeningul din primul trimestru de sarcină este un test prenatal care oferă informatii despre riscul copilului de a avea anumite anomalii cromozomiale încă dintr-o fază incipientă a sarcinii. Astfel, părinții află dacă bebelușul prezintă riscul de a suferi de sindrom Down (trisomia 21) și sindrom Edwards (trisomia 18). Sindromul Down determină afectarea pe toată durata vieții a dezvoltării mentale și sociale, precum și anumite modificări fizice. Sindromul Edwards este o afecțiune foarte severă și este frecvent fatală până la vârsta de 1 an.
Screeningul de prim trimestru se face, de obicei, după 11 și înainte de 14 săptămâni de sarcină. Corelând valorile obținute la analizele de sânge cu rezultatul ecografiei, precum și anumiți parametri ai gravidei (vârsta, înălțimea, greutatea, valoarea tensiunii arteriale, fumat, diabet etc), medicul va putea calcula riscul de a avea un copil cu anomalii cromozomiale.
Din păcate, defecte congenitale pot apărea și spontan, cele mai frecvente fiind malformațiile congenitale la inimă, probleme cerebrale sau defecte ale tubului neural. Alte defecte la naștere sunt și cele faciale cum ar fi buza de iepure sau probleme ale boltei palatine.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Celulele stem din cordonul ombilical au un potențial terapeutic uriaș deoarece sunt tinere. Dacă vrei să-i oferi copilului tău, dinainte de a se naște, darul cel mai de preț al vieții – sănătatea – optează pentru recoltare celule stem la naștere alături de Baby Stem, Banca Numărul 1 în Marea Britanie!