Preeclampsia este o afecțiune gravă care afectează între 5-10% dintre gravide și care poate să apară din senin, fără niciun simptom vizibil. Hipertensiunea în sarcină se poate instala încet și poate debuta brusc. Netratată, preeclamsia poate duce la complicații serioase, ba chiar la decesul mamei și fătului. De aceea, în sarcină monitorizarea tensiunii este importantă.
Până în acest moment, nu există un criteriu clar care să stabilească ce femeie este supusă unui risc mai ridicat de a suferi de preeclampsie în sarcină. Există însă indicii care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ar predispune anumite gravide la preeclampsie:
- femeile însărcinate pentru prima oară;
- femeile care suferă de afecțiuni cardiovasculare (hipertensiune);
- femeile cu greutate mare sau obeze;
- femeile cu sarcină multiplă;
- femeile mai tinere de 20 de ani și peste 40 de ani;
- femeile care au suferit de afecțiuni ale rinichilor sau diabet;
- femeile care au cauze genetice (mama sau sora au suferit de preeclampsie).
Simptome care anunță preeclampsia
Preeclampsia este definită ca hipertensiunea arteriala și prezența unui număr enorm de proteine în urina după săptămâna 20 de sarcină la o femeie care anterior avea o valoare normală a tensiunii arteriale. O tensiune mai mare de 140/90 milimetri de mercur (mm Hg), luată de două ori la interval de cel puțin 4 ore, poate să anunțe declanșarea preeclampsiei.
Simptomele care anunță preeclampsia sunt variate, mergând de la unele ușoare la cele mai severe, precum:
- Hipertensiune arterială (mai mare de 140/90 mm Hg);
- Proteinurie – exces de proteine în urină;
- Dureri puternice de cap (cefalee);
- Dureri abdominale;
- Stare de amețeală;
- Tulburări de vedere (vedere încețoșată, sensibilitate la lumină);
- Număr scăzut de trombocite în sânge;
- Debit urinar scăzut;
- Probleme de respirație (respirație sacadată);
- Creștere bruscă în greutate, în special umflarea anumitor zone ale corpului: fața, mâinile și picioarele.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Până acum ceva timp, preeclampsia se numea toxemie deoarece se credea că este cauzată de prezența unei toxine în sângele mamei. Această teorie nu mai este validă în prezent. Deși nu se cunoaște exact cauza, următorii factori ar putea fi răspunzători de apariția preeclampsiei:
- Flux de sânge insuficient care ajunge la făt;
- Probleme ale vaselor de sânge;
- Deficiență a sistemului imunitar;
- Dieta deficitară.
Complicații care apar când gravida suferă de preeclampsie
Singurul „tratament” pentru preeclampsie este nașterea. Ce se întâmplă însă dacă gravida mai are mult până trebuie să nască? Dacă tensiunea arterială nu scade și sarcina nu este avansată, ceea ce împiedică nașterea prematură a copilului, riscurile pentru mamă și făt sunt enorme. Complicațiile provocate de această afecțiune sunt:
- Placenta abruption. Înseamnă dezlipirea placentei de peretele interior al uterului, înainte de naștere ceea ce duce la sângerări abudente ce pot pune în pericol viața femeii, cât și a fătului.
- Naștere prematură. Din păcate, o formă severă de preeclampsie îl poate determina pe medic să decidă provocarea nașterii premature, pentru că altfel viața ta și a copilului este pusă în pericol de moarte.
- Creștere întârziată a fătului. Pentru că această boală afectează vasele de sânge care transportă sângeșe către copil, dezvoltarea acestuia poate fi întârziată. Dacă fătul nu primește suficient sânge, acesta va primi mai puțin oxigen și substanțe nutritive. Acest fapt ar putea duce la o dezvoltare întârziată și greutate mică la naștere.
- Sindromul HELLP. Explicația acestei afecțiuni vine chiar de la acronimul bolii: H (hemoliză, care înseamnă distrugerea celulelor roșii din sânge), EL (enzime hepatice crescute), LP (număr scăzut de trombocite). Aceste sindrom este cu atât mai periculos cu cât este greu de depistat. Există însă simptome care anunță instalarea bolii precum: greața, durerile de cap și durerile abdominale superioare).
Măsuri de prevenire a preeclampsiei
Deși nu există metode clare de a preveni preeclampsia la gravide, există totuși câteva soluții despre care se crede că ar contribui la agravarea bolii sau chiar la prevenirea ei:
- Alimentație săracă în calorii;
- Reducerea consumului de sare;
- Administrarea suplimentelor de calciu.
De asemenea, în cazul în care suferi de o formă moderată a bolii, se recomandă să urmezi aceleași reguli de prevenție care să țină boala sub control: repaus la pat, reducerea consumului de sare din alimentație, creșterea consumului de apă.
Dacă preeclampsia este diagnosticată la timp și supravegheată medical, multe gravide reușesc să ducă sarcina la termen și să nască un copil sănătos. În timpul sarcinii, medicul va monitoriza permanent starea ta de sănătate și a copilului, pentru a putea lua din timp măsurile necesare care se impun în caz de îmbolnăvire. Odată ce ai ajuns în săptămâna 37 de sarcină, tu și bebelușul sunteți pregătiți de naștere, așadar medicul poate provoca declanșarea travaliului.
Foarte important este să nu iei medicamente fără să consulți medicul specialist care îți urmărește sarcina, deoarece ar putea să-ți pună viața în pericol, cât și a fătului. Specialiștii susțin că foarte rar se ajunge la situații extreme, dacă sarcina este supravegheată, gravida este spitalizată din timp și bebelușul monitorizat, de medici ginecologi și neonatologi.
Nimeni nu-și dorește să ajungă pe holurile reci ale spitalelor, unde să aștepte un diagnostic, un tratament sau chiar și o părere medicală. Cu atât mai mult când vine vorba de viața copilului tău, asigură-te că ai ales ce este mai bine. Informează-te despre recoltarea și stocarea celulelor stem și contactează-ne dacă vrei ca un specialist Baby Stem să-ți prezinte o ofertă personalizată.