Copilul postmatur este considerat bebelușul născut după termenul de 42 de săptămâni, nașterea fiind atunci considerată târzie. Durata normală a sarcinii este de 37 până la 41 de săptămâni. Postmaturitatea sau dismaturitatea este termenul folosit pentru a descrie condiția bebelușilor născuți după 42 de săptămâni.
Ce este postmaturitatea la nou-născut?
Conform mențiunii anterioare, postmaturitatea caracterizează orice făt provenit dintr-o sarcină ce depășește 42 de săptămâni calculate din prima zi a ultimei menstruații. Foarte puțini copii se nasc la 42 de săptămâni sau mai târziu. Din cauza anumitor riscuri, medicii obstetricieni vor induce nașterea înainte de 42 de săptămâni.
Ce cauzează postmaturitatea la nou-născut?
Cercetătorii nu știu de ce unele sarcini durează mai mult decât altele. Uneori, motivul este că data nașterii nu este corectă, deoarece gravida nu este sigură de ultima perioadă menstruală. A greși data poate însemna că bebelușul se naște mai devreme sau mai târziu decât se aștepta. Obținerea unei ecografii în primele 12 săptămâni (primul trimestru) este cea mai exactă modalitate de a spune data sarcinii, cu excepția cazului în care data concepției este cunoscută în mod specific, cum ar fi fertilizarea in vitro.
De asemenea, s-a mai observat că femeile cu tulburări de reproducere, la primipare și în toxemia gravidică prezintă există riscul de a naște un copil postmatur.
Ce nou-născuți sunt expuși riscului de postmaturitate?
Postmaturitatea este mai probabil să se întâmple atunci când o mamă a avut anterior o sarcină post-termen. Dar, au mai fost observați și alți factori precum:
- Prima sarcină;
- Bebeluș masculin;
- Mama în vârstă;
- Mama obeză;
- Mama sau tatăl cu istorie personală de post-maturitate.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Care sunt simptomele unui nou născut postmatur?
Fiecare copil poate prezenta diferite simptome de postmaturitate. Unele dintre aceste simptome sunt:
- Piele uscată, slăbită, cu coaja;
- Unghii crescute;
- Cantitate mare de păr pe cap;
- Culoare vizibilă pe palme și tălpi;
- Cantitate mică de grăsime pe corp;
- Culoarea verde, maro sau galbenă a pielii de la scaunul de trecere al bebelușului (meconium) în uter.
Neonatologul estecel care poate pune acest diagnostic după nașterea și anamneza nou-născutului.
De ce este postmaturitatea o îngrijorare?
Bebelușii post-termen se nasc după durata normală a sarcinii. Din acest motiv, ei pot crește mai mari decât bebelușii care se nasc la termen. Aceasta poate fi o problemă în timpul travaliului și al nașterii, ceea ce poate duce la un travaliu prelungit, naștere mai dificilă sau la o operație cezariană de urgență.
Nou-născutul postmatur se naște după durata normală a sarcinii, ceea ce înseamnă că placenta, care furnizează bebelușilor nutrienții și oxigenul din circulația mamei, începe să îmbătrânească spre sfârșitul sarcinii și poate să nu funcționeze la fel de eficient ca înainte. Alte preocupări includ următoarele:
- Volumul lichidului amniotic poate scădea, iar fătul poate înceta să se îngrașe sau chiar va începe să să piardă în greutate.
- Alimentare deficitară cu oxigen. Bebelușii care nu primesc suficient oxigen pot avea probleme în timpul travaliului și al nașterii. Riscurile sunt mai mari în timpul travaliului și al nașterii pentru un făt cu un aport scăzut de oxigen.
- Cezariană de urgență. Problemele pot apărea în timpul nașterii dacă bebelușul este foarte mare.
- Copiii post-maturi pot fi expuși riscului de aspirație de meconiu, atunci când un copil respiră lichid care conține primul scaun.
- Hipoglicemia (scăderea zahărului din sânge) poate apărea, de asemenea, deoarece bebelușul a consumat deja magazinele sale producătoare de glucoză.
- Hipertensiune pulmonară persistentă a nou-născutului. Bebelușii cu o cantitate redusă de oxigen sau aspirație de meconiu sunt expuși riscului ca sângele să curgă din plămâni fără a prelua oxigenul pentru a-l livra în restul corpului.
Cum se tratează postmaturitatea la nou-născut?
Medicul ginecolog care îți supraveghează sarcina va verifica starea de sănătate a copilului nenăscut și va căuta orice probleme. Este posibil să fie nevoie de teste precum:
- Ecografie;
- Testarea nonstress. Aceasta analizează modul în care frecvența cardiacă fetală răspunde la mișcarea fetală;
- Verificarea cantității de lichid amniotic.
Medicul ginecolog este cel care poate decide să înceapă travaliul devreme, în funcție de mai multe aspecte. În timpul travaliului, ritmul cardiac al bebelușului poate fi urmărit cu un monitor electronic. Acest lucru va ajuta la identificarea modificărilor ritmului cardiac cauzate de nivelurile scăzute de oxigen. Schimbările în starea bebelușului pot necesita o naștere prin cezariană de urgență.
Îngrijirea specială a bebelușului postmatur poate include:
- Verificarea problemelor de respirație cauzate de respirația bebelușului în lichidul care conține primele scaune (meconiu);
- Analize de sânge pentru scăderea zahărului din sânge.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Poate fi prevenită postmaturitatea la nou-născut?
Cunoașterea termenului de naștere este cel mai bun mod de a ști dacă bebelușul intră în categoria nou-născut postmatur. Astfel, dacă intenționezi să ai un bebeluș este foarte important să ții evidența primei zile a perioadei menstruale.
Un test cu ultrasunete la începutul sarcinii poate ajuta, de asemenea, furnizorul de servicii medicale să-și dea seama de vârsta bebelușului, verificând dimensiunea acestuia. Ecografia este, de asemenea, o modalitate bună de a verifica placenta pentru semne de îmbătrânire.