Pandemia cauzată de acest nou coronavirus i-a determinat pe mulți viitori părinți să se întrebe dacă virusul se poate transmite de la mamă la copil în timpul sarcinii. Până de curând, informațiile erau limitate cu privire la efectele COVID-19 asupra femeilor însărcinate și bebelușilor lor, însă studiile inițiale par să clarifice situația.
Întrebările ridicate au fost daca virusul prezintă diferite simptome la femeile însărcinate, dacă poate fi transmis pe verticală (trece de la mămică la bebeluș) și dacă prezintă risc pentru făt sau dacă mamele sunt mai predispuse la o nastere prematură ca rezultat al infectării cu COVID-19.
Cu toate acestea, un studiu recent realizat de Huang și colegii de la „The Lancet” arată rezultate liniștitoare, raportând că nicio infecție fetală intrauterină nu a apărut în timpul ultimei etape a sarcinii ca urmare a infecției cu COVID-19. Așadar, îți prezentăm în rândurile următoare ceea ce se cunoaște până în prezent.
Scopul studiului a fost acela de a investiga simptomele clinice ale femeilor însărcinate, cu pneumonie, confirmate cu COVID-19 și de a examina potențialul de transmitere verticală a bolii de la mamă la copil. În perioada 20 – 31 ianuarie 2020, nouă femei însărcinate au fost internate la Spitalul Zhongnan din Universitatea Wuhan, China, cu simptome COVID-19.
Toate cele nouă femei însărcinate au fost în al treilea trimestru și toate au făcut cezariană după ce au fost testate pozitiv pentru pneumonie cu sindrom respirator acut coronavirus 2 (SARS-Cov-2). Probele de lichid amniotic au fost colectate de la cei nouă pacienți în momentul nașterii. După naștere, sângele de cordon și probe din gat au fost colectate imediat. împreună cu probe de lapte de sân după prima alăptare a mamelor.
COVID-19 este o boală extrem de infecțioasă care nu a mai fost întâlnită până acum. Coronavirusul a fost semnalat pentru prima dată în Wuhan, provincia Hubei, China, în decembrie 2019. Această infecție asemănătoare cu gripa s-a răspândit rapid în China și în alte părți ale lumii.
Tipul de pneumonie cauzată de coronavirusul la sfarsitul anululi 2019 este atât de infecțioasă iar virusul are o putere de trasmitere foarte mare astfel încât a fost declarată la scurt timp de Organizația Mondială a Sănătății drept Pandemie.
Rezultatele studiului arată că toate probele testate au fost negative pentru virus, demonstrând că nu au fost infecții fetale intrauterine ca urmare prezenței COVID-19 în ultimele etape de sarcină. Studiul a relatat, de asemenea, că niciuna dintre femei nu a dezvoltat pneumonie severă și nu au fost raportate victime nici de la mame, nici bebeluși.
Ca atare, în prezent nu există dovezi care să sugereze că dezvoltarea pneumoniei COVID-19 în al treilea trimestru de sarcină duce la transmiterea intrauterină.
În timp ce studiul a prezentat doar un eșantion mic, acesta oferă rezultate promițătoare și, într-adevăr, liniștitoare pentru viitoarele mamici care pot contracta boala. Rezultatele oferă o înțelegere importantă a caracteristicilor clinice și a potențialului de transmitere verticală a infecției cu COVID-19 la gravide.
Există multe studii care urmăresc diferite modalități de a trata boala infecțioasă și de a opri răspândirea în viitor. De fapt, au existat o serie de studii care au investigat utilizarea celulelor stem ale cordonului ombilical în tratamentul COVID-19.
Un studiu lansat pe 5 februarie 2020 investighează siguranța și eficiența terapiei cu celule stem mezenchimale (MSC) pentru pacienții cu pneumonie infectati cu COVID-19. Deși rezultatele nu sunt încă cunoscute, numeroase studii clinice continuă să testeze eficacitatea acestei abordări regenerative in tratare pneumoniei la pacienții infectați cu COVID-19, în speranța prevenirii răspândirii ulterioare a bolii.
Sursa: cells4life.com
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…