Ei bine, ţi-ai hărnit bebeluşul, l-ai spălat, are scutecul curat, proapsăt schimbat şi totuşi scumpul tău micuţ nu se mai opreşte din plâns. Începi să îţi pui mii de întrebări şi gânduri din ce în ce mai ciudate îşi trec prin cap. De ce poate plânge bebeluşul tău? Sunt câteva motive din cele mai interesante pentru care un copilaş poate să plângă, motive pe care nici nu le bănuieşti.
Tensiunea pluteşte în aer
Ţi se poate părea incredibil, dar bebeluşii se simt foarte prost când mami şi tati au discuţii în contradictoriu (despre cine trebuie să ducă gunoiul; de ce cineva uită mereu să-şi pună şosetele în coşul de gunoi, fără a le lăsa aruncate prin casă; de ce cineva s-a proptit în faţa televizorului/tabletei/telefonului şi nu merge să ia o pîine etc.). Copiii simt foarte bine când atmosfera se încarcă şi devine tensionată între cei doi părinţi şi nu le prieşte deloc, de aceea fie amânaţi o discuţie pe tonuri aprinse, până când bebeluşul nu va mai fi de faţă, fie încercaţi să vă lămuriţi pe cel mai calm ton posibil.
Agitaţie agitantă
Mersul cu bebe la cumpărături (mall, piaţă), sau la o petrecere zgomotoasă, ori la restaurant îl va face pe bebeluş să se simtă agitat şi nervos. Nici măcar noi nu putem rezista mult timp într-o agitaţie continuă, pentru copilaşul care încă nu a dezvoltat o obişnuinţă pentru aşa ceva va fi şi mai stresant. Aşa că cel mai indicat este ca bebeluşul să rămână acasă, sau să-l luaţi în oraş în orele mai puţin aglomerate şi agitante. După o asemenea ieşire este foarte util ca bebeluşul să se odihnească.
Nu iubim singurătatea
Noi, ca oameni mari ce suntem, d-apoi un bebeluş, care crede că tot ce are mai scump sunt părinţii! Ei bine, uneori avem de făcut mărunţişuri prin casă, pentru care trebuie să ne lăsăm copilaşul câteva minute singur, printre jucăriile preferate. Şi tocmai de aceea, el, în semnd e protest va începe să plângă. Lasă treburile şi vino să-l consolezi, uneori îi este suficient să te vadă ca să zâmeabscă instantaneu. Dacă totuşi, după ce te reapuci de treabă plânsul nu se mai opreşte, iar jucăriile preferate nu ajută nu ai ce să faci decât să-l iei cu tine peste tot unde mergi şi tu, să-i vorbeşti în permanenţă. În jurul vârstei de 18 luni situaţia o să se mai îmbunătăţească.
Plictiseală
Bebeluşii, ca şi noi se plictisesc repede de ceva, mai ales dacă îl laşi ore în şir în pătuţ, sau acelaşi scăunel, să se uite la perete, sau la acelaşi colţ de cameră. Interacţionează cu el tot timpul, arată-i ce faci, povesteşte-i ceva şi lasă-l să înveţe de la tine ceva nou. Bebeluşii adoră asta şi îi vei opri în acest fel lacrimile izvorâte dind orinţa de a demonstra cât de plictisit este.
Înţelege că mi-e cald
Din dorinţa de a-l proteja de răceală, din dorinţa ca să-i fie comod şi cald şi bine avem tendinţa să ne îmbrăcăm bebeluşul cât se poate de gros. Ei, poate e mai bine mai cald, decâ frig, dar nici bebeluşul nu are alte arme cu care să ne atragă atenţia când îi este prea cald, tocmai de aceea va începe să plângă. Cel mic trebuie îmbrăcat în atâtea straturi în câte se îmbracă şi mămica, sau poate cu unul în plus, de siguranţă. Pentru a înţelege dacă îi este cald sau frig e suficient să puneţi mâna pe spate sau burtică (nu pe mâini, sau picioruşe, care adesea sunt mai reci).
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…