Placenta este legătura dintre mamă și copilul ei doar pe timpul sarcinii. Practic este un organ fundamental care se formează temporar pe peretele intern al uterului, doar în perioada de gestație, și ajută la hrănirea și oxigenarea fătului. Pentru că are un rol important în dezvoltarea normală a copilului, monitorizarea sarcinii presupune și urmărirea modului în care placenta se dezvoltă și identificarea posibilelor anomalii care pot afecta sarcina.
Placenta normală are o greutate de aproximativ 470g, o formă rotund-ovală și măsoară între 2-4 cm grosime. În perioada sarcinii, cu ajutorul ecografiilor, se urmăresc acești parametrii, plus localizarea placentei, aspectul acesteia (placentă îmbătrânită) și existența unor posibile anomalii (dezlipirea de uter).
În majoritatea sarcinilor, placenta crește și se atașează în partea superioară sau într-o parte a uterului. Placenta previa este o condiție medicală care apare atunci când placenta este în partea inferioară acoperind total sau parțial colul uterin. Din păcate, placenta previa poate determina sângerare vaginală severă înainte sau în timpul nașterii.
Acest tip de anomalie este de obicei diagnosticată în ultimul trimestru de sarcină, pentru că, inițial, multe gravide pot avea o placentă de inserție joasă, poziția acesteia modificându-se de la sine pe măsură ce sarcina evoluează. Din punct de vedere statistic, placenta previa este prezenta în 1 din 200 nașteri.
O gravidă care suferă de placenta previa va avvea cel mai probabil unul dintre aceste simptome:
Dar, e bine de știut că unele gravide cu placenta previa nu au niciun simptom. În aceste cazuri, placenta previa este diagnosticată ecografic, în momentul în care se va efectua o ecografie în sarcină, atunci când se vor investiga cauzele sângerărilor vaginale sau în cazul în care sângerarea începe la debutul travaliului.
În primul rând, trebuie știut faptul că afecțiunea nu se tratează înainte de săptămâna 20 de sarcină, întrucât se așteaptă ca ea să se corecteze singură în timp. Dacă ești diagnosticată cu placenta previa înainte de 20 de săptămâni poți să te miști ca de obicei. Trebuie însă să fii atentă daca apar sângerări și să lîți informezi medicul care îți supraveghează sarcina.
Tratamentul pentru placenta previa va depinde de:
Gravidele cu placenta previa care nu sângerează, nu au nevoie de un tratament special, dar trebuie să urmeze câteva precauții:
Gravida cu placenta previa trebuie să aibă mereu aproape un telefon în caz de sângerări masive și de preferat să se afle într-o locuință aflată în apropierea unui spital care să poată oferi îngrijire atât pentru mamă cât și pentru copilul născut prematur.
Există factori care pot afecta sănătatea placentei, iar o parte dintre aceștia sunt:
În cazul unei gravide cu placenta previa care prezintă sângerări se va încerca menținerea sarcinii până la 36 de săptămâni, când plămânii bebelușului pot fi suficient de maturi. Uneori însă singura decizie poate fi de cezariana de urgență, considerându-se că bebelușul se dezvolta mai bine într-o unitate de terapie intensivă neonatală decât într-un uter în care placenta sângerează.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…