Placenta este legătura dintre mamă și copilul ei doar pe timpul sarcinii. Practic este un organ fundamental care se formează temporar pe peretele intern al uterului, doar în perioada de gestație, și ajută la hrănirea și oxigenarea fătului. Pentru că are un rol important în dezvoltarea normală a copilului, monitorizarea sarcinii presupune și urmărirea modului în care placenta se dezvoltă și identificarea posibilelor anomalii care pot afecta sarcina.
Placenta normală are o greutate de aproximativ 470g, o formă rotund-ovală și măsoară între 2-4 cm grosime. În perioada sarcinii, cu ajutorul ecografiilor, se urmăresc acești parametrii, plus localizarea placentei, aspectul acesteia (placentă îmbătrânită) și existența unor posibile anomalii (dezlipirea de uter).
Ce înseamnă placenta previa?
În majoritatea sarcinilor, placenta crește și se atașează în partea superioară sau într-o parte a uterului. Placenta previa este o condiție medicală care apare atunci când placenta este în partea inferioară acoperind total sau parțial colul uterin. Din păcate, placenta previa poate determina sângerare vaginală severă înainte sau în timpul nașterii.
Acest tip de anomalie este de obicei diagnosticată în ultimul trimestru de sarcină, pentru că, inițial, multe gravide pot avea o placentă de inserție joasă, poziția acesteia modificându-se de la sine pe măsură ce sarcina evoluează. Din punct de vedere statistic, placenta previa este prezenta în 1 din 200 nașteri.
Simptome care anunță placenta previa
O gravidă care suferă de placenta previa va avvea cel mai probabil unul dintre aceste simptome:
- Sângerare vaginală, bruscă, nedureroasă, a cărei cantitate poate varia de la mică la abundentă. Sângerarea vaginală reprezintă primul simptom care apare în 70-80% dintre cazuri. Sângele este de obicei de culoare roșu aprins. Sângerarea poate apărea încă din a 20-a săptămână de sarcină, dar este mai frecventă în trimestrul al treilea. De obicei sângerarea nu este însoțită de durere, dar poate fi asociată cu contracții uterine și durere abdominală. Sângerarea poate varia în gravitate de la ușoară la gravă. Sângerările cauzate de placenta previa se pot diminua sau chiar opri pentru un timp, dar aproape în toate cazurile ele vor apărea din nou în câteva zile sau în câteva săptămâni.
- Simptome de nastere prematura. Una din 5 gravide cu placenta previa au și contracții uterine.
Dar, e bine de știut că unele gravide cu placenta previa nu au niciun simptom. În aceste cazuri, placenta previa este diagnosticată ecografic, în momentul în care se va efectua o ecografie în sarcină, atunci când se vor investiga cauzele sângerărilor vaginale sau în cazul în care sângerarea începe la debutul travaliului.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Ce tratament se impune pentru placenta praevia?
În primul rând, trebuie știut faptul că afecțiunea nu se tratează înainte de săptămâna 20 de sarcină, întrucât se așteaptă ca ea să se corecteze singură în timp. Dacă ești diagnosticată cu placenta previa înainte de 20 de săptămâni poți să te miști ca de obicei. Trebuie însă să fii atentă daca apar sângerări și să lîți informezi medicul care îți supraveghează sarcina.
Tratamentul pentru placenta previa va depinde de:
- Tipul sângerărilor. Dacă sunt abundente se va lua decizia de internare a gravidei în spital, se poate stabili necesarul de transfuzii sanguine și stabilirea perioadei de naștere;
- Starea generală de sănătate a mamei. De exemplu, prezența anemiei în urma pierderilor masive de sânge.
- Maturizarea și condiția fizică a fătului. În caz de placentă previa soluția este nașterea, dar se va amâna pe cât posibil până când maturarea pulmonară fetală este completă.
Gravidele cu placenta previa care nu sângerează, nu au nevoie de un tratament special, dar trebuie să urmeze câteva precauții:
- Evitarea activităților fizice intense sau a ridicării unei greutăți mai mari de 9 kg;
- Evitarea contactului sexual după 28 de săptămâni de sarcină. Înainte de această perioadă se vor stabili posibilele riscuri în cazul unui raport sexual;
- Evitarea folosirii tampoanelor intravaginale sau efectuarea de dușuri intravaginale;
Gravida cu placenta previa trebuie să aibă mereu aproape un telefon în caz de sângerări masive și de preferat să se afle într-o locuință aflată în apropierea unui spital care să poată oferi îngrijire atât pentru mamă cât și pentru copilul născut prematur.
Factori care pot afecta placenta gravidei
Există factori care pot afecta sănătatea placentei, iar o parte dintre aceștia sunt:
- Vârsta mamei. Anumite probleme la nivelul placentei sunt mult mai frecvente la gravidele trecute de 40 de ani.
- Fumatul. Din păcate, fumatul este asociat în 1 din 4 cazuri de placenta previa. Fumatul diminuează cantitatea de oxigen ce ajunge la făt, determinând astfel mărirea placentei, ce va crește cel mai probabil în zona cervixului.
- Ruptura prematură a membranelor. De-a lungul sarcinii, copilul se dezvoltă în interiorul sacului amniotic, ai cărui pereți sunt formați din mai multe membrane alipite. În interiorul sacului amniotic se află lichidul amniotic, iar la exterior placenta. Când membranele se rup înainte ca travaliul să înceapă, există un risc crescut să apară anumite probleme la nivelul placentei.
- Hipertensiunea arterială. O gravidă cu tensiune arterială mare poate suferi probleme ale placentei.
- Sarcina multiplă. Dacă ești însărcinată cu mai mult de un copil, crește riscul de a avea anumite probleme placentare.
- Tulburări de coagulare a sângelui. Orice condiție medicală care afectează abilitatea sângelui de a se coagula sau care crește probabilitatea de a se forma cheaguri de sânge la nivelul vaselor, crește de asemenea riscul de apariție a unor probleme la nivelul placentei.
- Istoric de afecțiuni placentare. Există riscul să suferi din nou de placenta previa dacă la o sarcină anterioară ai fost diagnosticată cu o astfel de afecțiune.
- Intervenții la nivelul uterului. Gravida care a suferit anterior sarcinii o operație la nivelul uterului prezintă riscul de a prezenta probleme ale placentei. Dintre femeile care au avut o intervenție cezariană în trecut, 4 din 100 vor dezvolta placenta previa la o sarcină ulterioară.
- Traumatismul abdominal. Traumatismul cauzat de o cădere sau lovituri la nivelul abdomenului cresc probabilitatea de apariție a unor afecțiuni placentare.
În cazul unei gravide cu placenta previa care prezintă sângerări se va încerca menținerea sarcinii până la 36 de săptămâni, când plămânii bebelușului pot fi suficient de maturi. Uneori însă singura decizie poate fi de cezariana de urgență, considerându-se că bebelușul se dezvolta mai bine într-o unitate de terapie intensivă neonatală decât într-un uter în care placenta sângerează.