Cuprins:
Nu toate sarcinile evoluează așa cum ar trebui. Uneori, viitoarele mamici se pot confrunta cu anumite probleme, mai mult sau mai puțin grave. Placenta previa este una dintre aceste probleme, în care placenta creşte în partea inferioară a uterului şi poate acoperi total sau parțial din deschiderea colului uterin. În cele mai multe cazuri, această situație se corectează de la sine, iar bebelușii se nasc perfect normali.
O sarcină normală presupune existența intrauterină a fătului și a anexelor fetale: placenta, cordonul ombilical, membranele amniotice și lichidul amniotic. Placenta se formează pe peretele intern al uterului, la scurt timp după concepție, și are rol de hranire pentru bebeluș, furnizând de la mamă către acesta oxigen și substanțe nutritive. De asemenea, are și rolul de a elimina produșii de degradare din sângele fătului. În mod normal, placenta se atașează de uter deasupra cervixului, însă, rareori, în circa 1 din 200 de sarcini, placenta se formează la baza uterului și blochează total sau parțial cervixul, problema fiind denumită placenta previa.
Există 4 variante anatomoclinice ale localizării placentei previa:
Nu se cunosc cauzele reale ale apariției placentei previa, însă există o serie de factori favorizanți:
Simptomele variază în general în funcție de forma anatomo-clinică. Chiar dacă placenta previa nu este însoțită de simptome, medicul poate detecta această problemă la o ecografie de rutină sau la o ecografie făcută cu alte scopuri.
Orice sângerare vaginală, nedureroasă, dar suspicioasă, apărută în trimestrul 3, poate da semne de placenta previa. În cadrul investigațiilor ce se efectuează pe parcursul sarcinii, un loc important îl ocupă ecografia. Efectuată în trimestrul 3 de sarcină (după 28 săptămâni), aceasta stabilește localizarea placentară cu o acuratețe de 95%.
De asemenea, în variantele parțial centrale, marginale, laterale de placenta previa, se poate ajunge la tratament medicamentos și spitalizare. Deoarece fătul este prematur, se recurge întotdeauna la temporizare. În varianta centrală a placentei previa cu sângerare abundentă, de cele mai multe ori se impune operația de cezariană în scopul salvării mamei, indiferent de vârsta sarcinii și de dimensiunile fătului.
BabyStem aduce în România experiența si calitatea germană a serviciilor de stocare și mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Unic partener Seracell în România, BabyStem oferă servicii de recoltare și depozitare a celulelor stem la standarde înalte. Pentru detalii, va rugăm accesați site-ul www.babystem.ro.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…