Cuprins:
Nu toate sarcinile evoluează așa cum ar trebui. Uneori, viitoarele mamici se pot confrunta cu anumite probleme, mai mult sau mai puțin grave. Placenta previa este una dintre aceste probleme, în care placenta creşte în partea inferioară a uterului şi poate acoperi total sau parțial din deschiderea colului uterin. În cele mai multe cazuri, această situație se corectează de la sine, iar bebelușii se nasc perfect normali.
O sarcină normală presupune existența intrauterină a fătului și a anexelor fetale: placenta, cordonul ombilical, membranele amniotice și lichidul amniotic. Placenta se formează pe peretele intern al uterului, la scurt timp după concepție, și are rol de hranire pentru bebeluș, furnizând de la mamă către acesta oxigen și substanțe nutritive. De asemenea, are și rolul de a elimina produșii de degradare din sângele fătului. În mod normal, placenta se atașează de uter deasupra cervixului, însă, rareori, în circa 1 din 200 de sarcini, placenta se formează la baza uterului și blochează total sau parțial cervixul, problema fiind denumită placenta previa.
Există 4 variante anatomoclinice ale localizării placentei previa:
- Placenta previa centrală – este cea mai intalnită formă a acestei probleme, ce acoperă în totalitate orificiul cervical intern.
- Placenta previa parțial centrală – placenta acoperă doar o parte a orificiului cervical intern.
- Placenta previa marginală – placenta blochează marginea orificiului cervical intern.
- Placenta previa laterală – placenta ajunge cu marginea la 2-3 cm de orificiul cervical intern.
Cauzele apariției placentei previa
Nu se cunosc cauzele reale ale apariției placentei previa, însă există o serie de factori favorizanți:
- sarcinile anterioare cu placenta previa – pacientele cu antecedente de placenta previa au risc crescut la o viitoare sarcină;
- operațiile de cezariană anterioare;
- avorturile – determină cicatrizări ale endometrului (mucoasa uterină);
- 5 sau mai multe sarcini – incidența este de aproape 80 % la pacientele cu nașteri multiple;
- vârsta peste 35 de ani;
- fumatul – este un factor de risc deoarece determină tulburari vasculare la nivelul mucoasei uterine;
- placenta previa poate apărea și în cazul sarcinilor gemelare, în cazul incompatibilităților de RH cu izoimunizare și la pacientele cu diabet;
- țesut cicatricial pe uter;
- Alte cicatrici uterine dobândite după operații pentru fibroame uterine (miomectomii).
Simptomele placentei previa
Simptomele variază în general în funcție de forma anatomo-clinică. Chiar dacă placenta previa nu este însoțită de simptome, medicul poate detecta această problemă la o ecografie de rutină sau la o ecografie făcută cu alte scopuri.
- În general, în localizările parțial centrale, marginale și laterale apare sângerarea pe cale vaginală, fără o cauză aparentă. Sângerarea este de obicei nocturnă și nu este însoțită de durere.
- Sângerările severe sunt cele mai comune simptome în cazul placentei previa. Acestea pot conduce la anemie sau volum scăzut de sânge.
- De asemenea, pot apărea și scurgeri de culoare roșu aprins, fără ca viitoarea mămică să aibă dureri sau crampe.
- În varianta cea mai gravă de placenta previa centrală, evoluția nu prezintă simptome pe parcursul sarcinii, sângerarea se declanșează brusc, odată cu primele contracții uterine, sau are caracter provocat (contact sexual, traumatism, tuseu vaginal).
Tratamentul pentru placenta previa
Orice sângerare vaginală, nedureroasă, dar suspicioasă, apărută în trimestrul 3, poate da semne de placenta previa. În cadrul investigațiilor ce se efectuează pe parcursul sarcinii, un loc important îl ocupă ecografia. Efectuată în trimestrul 3 de sarcină (după 28 săptămâni), aceasta stabilește localizarea placentară cu o acuratețe de 95%.
De asemenea, în variantele parțial centrale, marginale, laterale de placenta previa, se poate ajunge la tratament medicamentos și spitalizare. Deoarece fătul este prematur, se recurge întotdeauna la temporizare. În varianta centrală a placentei previa cu sângerare abundentă, de cele mai multe ori se impune operația de cezariană în scopul salvării mamei, indiferent de vârsta sarcinii și de dimensiunile fătului.
În cazul în care travaliul nu s-a declanșat, hemoragia nu este mare, iar fătul nu este în pericol, evoluția sarcinii este favorabilă. Orice decizie cu privire la naștere trebuie să țină cont de vârsta sarcinii, starea fătului și de cantitatea de sânge pierdut.
BabyStem aduce în România experiența si calitatea germană a serviciilor de stocare și mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Unic partener Seracell în România, BabyStem oferă servicii de recoltare și depozitare a celulelor stem la standarde înalte. Pentru detalii, va rugăm accesați site-ul www.babystem.ro.